Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ανδρουλάκης: «Ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας – «Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό

Ανδρουλάκης: «Ναι» σε κυβέρνηση συνεργασίας – «Όχι» σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα πρωθυπουργό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Όχι» σε πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαρτίου στην ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που δεν έγινε, και για την οποία ο πρωθυπουργός είπε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε δύο φορές την πρόσκλησή του, ο κ. Ανδρουλάκης είπε:

«Ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο…

»Με συναντά ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων και μου λέει να τα πούμε οι δυο μας κάποια στιγμή και του απαντώ ότι θα οργανώσουμε μία συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να υπάρχει μια συνάντηση γνωριμίας.

»Επειδή υπήρχε μια κλιμάκωση της πανδημίας το επόμενο διάστημα αυτές οι συναντήσεις με όλους, όχι μόνο με αυτόν, δεν έγιναν.

»Εγώ δεν είχα καμία θεσμική πρόσκληση», είπε και συνέχισε:

«Η δεύτερη φορά που έχω μιλήσει με τον κύριο Μητσοτάκη είναι στο Προεδρικό Μέγαρο.

»Δεν έχω καμία άλλη συνάντηση.

»Όπου εγώ γνωρίζω εκ των προτέρων τι έχει συμβεί με το Predator, δεν το έχω δημοσιοποιήσει διότι σέβομαι την Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και κατέληξε:

«Αυτά δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο αδιέξοδο.

»Γιατί όταν σε αυτό το επίπεδο μιλάς με αυτά τα ανώριμα επιχειρήματα, δείχνεις αγωνία».

Είπε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ στις επικείμενες εθνικές εκλογές, είναι ένα υψηλό, διψήφιο ποσοστό, βάσει του οποίου θα κάνει προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία, στην οποία δεν αποκλείει ούτε τη ΝΔ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει. Με αίσθημα ευθύνης θα αναλάβω τις πρωτοβουλίες που πρέπει για να έχουμε σταθερότητα.

»Η πρώτη Κυριακή είναι η ημερομηνία κλειδί για να πετύχουμε όσα λέω.

»Όταν εργαλειοποιείς την αστάθεια, υπονομεύοντας την σταθερότητα της χώρας, για να εκβιάσεις ή εγώ ή ο Τσίπρας, είναι κάτι που το θεωρώ καταστροφικό» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ερωτηθείς εάν προτίθεται, όταν λάβει διερευνητική εντολή, να καλέσει και το δεύτερο κόμμα για συνεργασία, απάντησε:

«Θα καλέσω όποιον θεωρεί ότι το πρόγραμμά μας είναι καλό για την πατρίδα».

Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα για υποψήφιους πρωθυπουργούς, σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας.

Διευκρίνισε δε ότι μιλά για αμιγώς πολιτική κυβέρνηση, όπως και για πρωθυπουργό που θα είναι πολιτικός, χωρίς να «φωτογραφήσει» κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι είπε ότι το κόμμα του την τελευταία 20ετία είχε πρωθυπουργό μόνον για τρία χρόνια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη διαδικασία της συζήτησης για κυβερνητικές συνεργασίες αν δεν λάβει ένα «ισχυρό διψήφιο» ποσοστό στις κάλπες.

Είπε επίσης ότι στο πλαίσιο της τρίτης εντολής θα απευθυνθεί και στα δύο μεγάλα κόμματα, αφήνοντας να διαφανεί και μία προτίμηση σε έναν «μεγάλο συνασπισμό», με τη συμμετοχή του κόμματός του – αποκλείοντας όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη επειδή «έπαιξε με τη δραχμή».

«Το πρόγραμμά μας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, επειδή την έχω ξανακούσει αυτή την ερώτηση.

»Το πρόγραμμά μας είναι ένα πρόγραμμα του προοδευτικού ρεαλισμού, μιλά συγκεκριμένα.

»Πρόσωπα τα οποία έπαιζαν με τη δραχμή δεν νομίζω ότι μπορούν να γίνουν κομμάτι ενός σχεδίου μακροπρόθεσμα για τη χώρα», είπε.

Ακολουθεί το συγκεκριμένο απόσπασμα της συνέντευξης

Απόστολος Μαγγηριάδης: Οι άνθρωποι που μας ακούνε σήμερα έχουν κατανοήσει ότι μετά τις εκλογές θα αναζητήσετε πεδία συνεργασίας με τα κόμματα. Το ερώτημα είναι εσείς έχετε πει όχι Πρωθυπουργός; Μητσοτάκης όχι πρωθυπουργός Τσίπρας. Θέλω να σας ρωτήσω έχετε στο μυαλό σας κάποιο πρόσωπο; Έχετε στο μυαλό σας μια λύση; Προς τα πού δηλαδή θα αναζητήσετε το πρόσωπο πρωθυπουργού για την κυβέρνηση που λέτε ότι χρειάζεται ο τόπος την επόμενη μέρα;

Νίκος Ανδρουλάκης: Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να προϋπάρχουν δύο προϋποθέσεις. Ο πρώτος είναι να έχουμε ισχυρή δύναμη ώστε να μπορούμε να ανοίξουμε το ζήτημα των προγραμματικών συγκλίσεων. Δηλαδή..

Απόστολος Μαγγηριάδης: ισχυρή δύναμη σημαίνει διψήφιο ποσοστό;

Νίκος Ανδρουλάκης: Ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Το έχω πει πολλές φορές. Προσέξτε. Πάμε λοιπόν. Ανοίγει η βεντάλια.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Δηλαδή αν δεν έχετε διψήφιο ποσοστό, αυτό σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να επιβάλει όρους;

Νίκος Ανδρουλάκης: Ο ελληνικός λαός, αν δεν έχουμε ισχυρό διψήφιο ποσοστό, δεν μας έχει δώσει την εντολή την οποία ζητώ για να προχωρήσουμε σε αυτό το στάδιο.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Άρα δεν θα μπείτε καν στη συζήτηση για δημιουργία κυβέρνησης με ένα μονοψήφιο ποσοστό;

Νίκος Ανδρουλάκης: Εδώ πέρα ο λαός αποφασίζει. Δεν μπορεί ένα κόμμα ο λαός να λέει ότι δεν σε θέλω στην κυβέρνηση και συ να θες να μπεις στη κυβέρνηση με το στανιό. Όπως επίσης όταν ένας λαός ρίχνει σε ποσοστά πολύ το σημερινό κόμμα εξουσίας ή το προηγούμενο, δεν μπορεί να μην παίρνουν το μήνυμα τα πρόσωπα αυτά που οδήγησαν την Ελλάδα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Για να καταλάβω στην περίπτωση που φτάσετε, σας δώσει ισχυρό ποσοστό ο λαός και έχετε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Θα πάτε και θα προτείνετε κάποιον πρωθυπουργό, για παράδειγμα κάποιον πρώην τραπεζίτη, κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει εμπειρία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς; Ποιον ακριβώς έχετε εσείς στο μυαλό σας;

Νίκος Ανδρουλάκης: Όμως τον ελληνικό λαό τον ενδιαφέρει περισσότερο η ζωή του, το παιδί του, η οικογένειά του, δεν τον ενδιαφέρει αν ο Δημητριάδης ή ο κος Μητσοτάκης ή η παρέα του Μαξίμου παραμείνουν στη θέση τους.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Το καταλαβαίνω αυτό. Επιτρέψτε μου, ότι ένας πρωθυπουργός πρέπει να έχει και μια πολιτική νομιμοποίηση, κύριε Ανδρουλάκη. Δεν μπορεί να μπει ο Μαγγηριάδης πρωθυπουργός αύριο, πρέπει να είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει πολιτική νομιμοποίηση.

Νίκος Ανδρουλάκης: Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο. Αυτά που διαβάζω και που διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας του τύπου όπως αυτό του καλοκαιριού, ότι δεν με παρακολουθούσαν και θέλανε να με ελέγχουν για τις εσωκομματικές εκλογές από την αρχή που έβαλα υποψηφιότητα μέχρι όταν εκλέχτηκα πρόεδρος, αλλά γιατί είμαι λέει πράκτορας της Κίνας, της Τουρκίας, της Ρωσίας, όλες αυτές οι ανοησίες που τις είδα να αναπαράγονται και στο θέμα της ασυλίας, της αίτησης που έκανα για ασυλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να καταδικαστεί επιτέλους αυτή η παρακρατική λειτουργία από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εγώ λοιπόν απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: πολιτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα.

Απόστολος Μαγγηριάδης: Πολιτικά πρόσωπα από ποιους χώρους;

Νίκος Ανδρουλάκης: Εξαρτάται από τη δύναμη των κομμάτων. Εδώ λοιπόν μπαίνει η λαϊκή ετυμηγορία. Γι’ αυτό ζητώ ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ που θα μπορεί να δώσει στα πρόσωπα των υπουργείων γιατί δεν είναι μόνο ο πρωθυπουργός, είναι και τα κρίσιμα υπουργεία, τα πρόσωπα αυτά να έχουν υψηλή επάρκεια, υψηλή αξιοπιστία, να είναι φορείς της διαφάνειας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ευρωκοινοβούλιο: Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κασσελάκης: Ικανοποίηση για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το δυστύχημα των Τεμπών

Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Είμαστε βέβαιοι για τη συγκάλυψη» – «Η κυβέρνηση προσβάλει τη μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη»

Κωνσταντινούπολη: Ο Ιμάμογλου μπροστά στις δημοσκοπήσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Η Γερμανία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την επανεκλογή Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
«KONA BLUE»: Το απόρρητο πρόγραμμα των ΗΠΑ για UFO και εξωγήινους
Μετά από περίπου επτά δεκαετίες άκρας μυστικότητας οι ΗΠΑ αποφάσισαν πριν από δύο χρόνια να...