Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Συνάντηση σε «καλό κλίμα» και νέο ραντεβού – Τι δήλωσαν

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Συνάντηση σε «καλό κλίμα» και νέο ραντεβού – Τι δήλωσαν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση και συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα. Προσδιορίσαμε με σαφήνεια τις επόμενες συναντήσεις.

»Συμφωνήσαμε το επόμενο συμβούλιο συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

»Συζητήσαμε και για ευρύτερα θέματα, όπως η μετανάστευση αλλά και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης.

»Ελλάδα και Τουρκία βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης».

Με μία συντομη δήλωση, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το στίγμα της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό τους Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν, στη Νέα Υόρκη, που διήρκεσε μία ώρα.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί», αναφέρεται επίσης σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά, ότι τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Όπως αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

»Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

»Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

»Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

»Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

»Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

»Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

»Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Ερντογάν: «Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας»

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», αναφέρει σε ανάρτησή του στο X, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυποπυργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη.

Σε δήλωση προχώρησε η Τουρκική Προεδρία:

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν.

»Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου·

»Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου.

»Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

»Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν.

»Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα.

»Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

»Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Επί Μητσοτάκη αποφυλακίζεται ο Μιχαλολιάκος – H απάντηση Μαρινάκη

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν πρόκειται να δεχτώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τον τερματισμό του πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας ζήτησε από τον Μπλίνκεν την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...