Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ελληνικό σχέδιο 5 σημείων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Γιώργος Γεραπετρίτης: Ελληνικό σχέδιο 5 σημείων για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή, δεν είναι συναλλακτική, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ επεσήμανε ότι το ελληνικό σχέδιο 5 σημείων για τη Μέση Ανατολή, έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο.

«Η Ελλάδα έχει στάση αρχών στην εξωτερικής της πολιτική», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρου Καζαμία σχετικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «η παρούσα κρίση αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική» και καταδίκασε το χτύπημα στη Γάζα σε παρακείμενο κτήριο από το μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, λέγοντας πως «η προστασία των αμάχων και η διασφάλιση των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό που οφείλει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές».

Για τη στάση της Ελλάδας, ο υπουργός τόνισε ότι «ήταν στάση αρχής.

»Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν ετεροκαθορίζεται, δεν είναι συγκυριακή και δεν είναι συναλλακτική. Είναι στάση αρχών».

Για αυτό «από την πρώτη στιγμή -είμαστε η πρώτη χώρα που τοποθετήθηκε ρητά στο ζήτημα αυτό- θέσαμε τα σημεία εκείνα που πρέπει να γίνουν σεβαστά αμέσως από όλες στις πλευρές.

»Καταθέσαμε ήδη, την επ’ αύριον της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ ένα σχέδιο 5 σημείων που θα πρέπει να γίνει σεβαστό αμφότερα και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτό το σχέδιο περιελάβανε:

Την καταδίκη σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

Την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Την προστασία όλων των αμάχων.

Την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους είναι ευάλωτοι.

Τη διάνοιξη ανθρωπιστικών οδών.

«Και καλέσαμε σε μία διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή της Ε.Ε. και του Αραβικού Συνδέσμου, ώστε να δούμε τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αυτή και να έχουμε μία παραγωγική λύση.

»Η πάγια θέση της εξωτερικής μας πολιτικής είναι η λύση του Μεσανατολικού στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ περί δύο κρατών, με πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους την Ανατολική Ιερουσαλήμ», επεσήμανε.

«Όλοι θα συμφωνήσουμε πως τα 5 σημεία που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση συνιστούν αδιαπραγμάτευτες αρχές επί των οποίων θα πρέπει να οικοδομηθεί η ειρήνη και η κατάπαυση των πυρών», συμπλήρωσε.

Για το σχέδιο των 5 σημείων, υπογράμμισε ότι «έχει εκτιμηθεί από τον αραβικό κόσμο.

Όπως είπε, οι πρέσβεις και οι επιτετραμμένοι του αραβικού κόσμου τού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, τη στήριξη που έχει παράσχει και σημείωσε ότι «ήδη το υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας που θα αποσταλεί προς τη Γάζα».

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι το Σάββατο 21/10 η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διάσκεψη που διοργανώνεται από την Αίγυπτο και θα συμμετέχουν όλα τα κράτη του αραβικού κόσμου με στόχο «να δούμε τα αίτια που δημιούργησαν την κρίση αλλά και τις τι διόδους για την κατάπαυση των πυρών».

«Η Ελλάδα είναι αντικειμενική και αμερόληπτη στα ζητήματα αυτά αλλά είναι και κατ’ εξοχήν υπέρμαχος του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου.

»Και η στάση αυτή εκτιμάται από όλο το διεθνές προσκήνιο», πρόσθεσε.

«Ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία»

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο του διαλόγου με την Τουρκία».

Ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορηματικά δήλωσε πως «δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα που αφορά την διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην χώρα», προσθέτοντας ότι «ζητήματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας, όπως είναι και αυτό της διάταξης των ΕΔ της χώρας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιαδήποτε συμφωνίας».

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από άποψης ΕΔ».

Παρέπεμψε τον βουλευτή σε όσα είπε προχθές ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, όπου διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία μείωση της στρατιωτικής μας ισχύος στα νησιά μας».

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι είναι «αυτονόητο πως η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις -της συνθήκης της Λωζάνης, του Μοντρέ και των Παρισίων για την θωράκιση και την άμυνά της».

Ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο στρατιωτικής και διπλωματικής ισχύος».

Η Ελλάδα είπε ο κ. Γεραπετρίτης έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο, καθώς την τελευταία τετραετία έχει ενισχύσει τις ΕΔ σε προσωπικό και σε υποδομές, κάτι που δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες και αφετέρου διπλωματικά η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες που ενισχύουν και θωρακίζουν την διεθνή της θέση, έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση σε διπλωματικό επίπεδο, κερδίζοντας σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο.

Για αυτό, όπως είπε ο υπουργός, «προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία -εμείς είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου στην βάση του διεθνούς δίκαιου και στις αξίες του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ- είμαστε σε θέση πραγματικής ισχύος».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Νετανιάχου: Το Δικαστήριο της Χάγης δεν θα επηρεάσει το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα

Οικογένεια αδικοχαμένου Ιάσονα Λαλαούνη: Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Ποινή 3 ετών με αναστολή στον οδηγό της Ντ. Μπακογιάννη για τον θανάσιμο τραυματισμό του Ιάσωνα Λαλαούνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...