Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Χρ. Κουτσονάσιος για τη «Νέα Αριστερά»: «Service στους servicers…»

Ο Χρ. Κουτσονάσιος για τη «Νέα Αριστερά»: «Service στους servicers…»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο δικηγόρος Χρήστος Κουτσονάσιος, με ανάρτησή του στο Facebook υπό τον τίτλο: «Service στους servicers…», εξηγεί τι είναι οι «σέρβισερς» κι αποκαλύπτει τον ρόλο της «Νέα Αριστερά» των «φευγάτων» από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δηλαδή της γκρούπας της «ανανεωτικής αριστεράς» Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου.

Για να μην υπάρχουν «απορίες» τι εξυπηρετούν οι «11» και γιατί έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επειδή τους… χάλασε η «πατριωτική αριστερά».

Service στους servicers…

Ο νέος νόμος για τους servicers ή για τις εταιρείες διαχείρισης οφειλών ψηφίστηκε χθες στην Βουλή μόνο από την ΝΔ, καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση πλην των 11 φευγάτων βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ που ονομάστηκαν ως Νέα Αριστερά και ψήφισαν οι 10 εκ των 11 παρών.

Τι είναι όμως οι servicers; Οι τράπεζες στην προηγούμενη δεκαετία της μεγάλης οικονομικής κρίσης είχαν συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες και απαιτητές απαιτήσεις από δάνεια ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ.

Για να εκκαθαρίσουν τους αρνητικούς ισολογισμούς τους δημιούργησαν το εξής σχήμα: Πούλησαν τα λεγόμενα «κόκκινα» δάνεια αντί πινακίου φακής (περίπου στο 10% της αξίας τους) σε ξένα funds με έδρα συνήθως το Δουβλίνο και το Λουξεμβούργο (για τύχουν φοροαπαλλαγής) και τα ξένα funds εν συνεχεία ανέθεσαν την είσπραξη του 100% της αξίας των δανείων σε ελληνικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων ή servicers προκειμένου να πετύχουν το μέγιστο κέρδος από την διαφορά της αξίας των κόκκινων δανείων με πλειστηριασμούς και αναγκαστική εκτέλεση κατά των δανειοληπτών.

Έτσι οι τράπεζες καθάρισαν τους ισολογισμούς τους και ταυτόχρονα οι servicers κερδοσκόπησαν ασύστολα εις βάρος των δανειοληπτών, αφού δεν τους ενδιέφερε η ρύθμιση των οφειλών αλλά η αναγκαστική είσπραξη με πλειστηριασμούς.

Έτσι π.χ. ο sevricer π.χ. Metexelixis με 30 χιλιάρικα μετοχικό κεφάλαιο αγόρασε δάνεια 4,5 εκατομμυρίων ευρώ και διαχειρίζονταν κεφάλαια 343 εκατομμυρίων ευρώ!

Η πρώτη δουλειά της κυβέρνησης της ΝΔ αμέσως μετά το 2019 ήταν να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη) προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους servicers.

Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί με τον νέο νόμο που έφερε χθες προς ψήφιση θεσπίζει, μεταξύ άλλων, τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, δηλαδή οι εισπράξεις των servicers δεν κατάσχονται από χρέη που πιθανώς έχουν π.χ. ασφαλιστικές εισφορές απέναντι στους εργαζόμενους τους ή χρέη προς το δημόσιο ή ιδιώτες, παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά έτσι θα μπορούν να λειτουργούν ακόμη και παράνομα και κατήργησε την εποπτεία λειτουργίας τους από την ΤτΕ, μείωσε τους φόρους που τους αφορούν όπως φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (από 0,5% σε 0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά 50%, σε 1 τοις χιλίοις.

Τέλος παρά τις επιταγές της Οδηγίας της ΕΕ παρέλειψε οποιαδήποτε διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας και τους επέτρεψε να δίνουν οι ίδιοι servicers δάνεια σε ιδιώτες που θέλουν να κτυπήσουν σπίτια ή επιχειρήσεις των οφειλετών σε πλειστηριασμούς!

Σε αυτό το νομοθετικό ανοσιούργημα ψήφισαν χθες παρών οι 10 βουλευτές της Νέας Αριστεράς σε τρία άρθρα που προβλέπουν: Ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, λειτουργία των servicers ως μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών, παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οικογένεια αδικοχαμένου Ιάσονα Λαλαούνη: Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Ποινή 3 ετών με αναστολή στον οδηγό της Ντ. Μπακογιάννη για τον θανάσιμο τραυματισμό του Ιάσωνα Λαλαούνη

Μητσοτάκης: Βλέπει λάθη μόνο σε επίπεδο επικοινωνίας για τα Τέμπη – Δεν θα στείλουμε όπλα στην Ουκρανία

Ενοχή του οδηγού της Ντ. Μπακογιάννη για τον θάνατο του Ιάσανα Λαλλαούνη ζητεί ο Εισαγγελέας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...