Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Επιστολική ψήφος: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την τροπολογία Κεραμέως

Επιστολική ψήφος: Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση για την τροπολογία Κεραμέως
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Θύελλα» αντιδράσεων προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως σχετικά με την επέκταση της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές.

Μάλιστα, τα κόμματα καταλογίζουν στην υπουργό αιφνιδιασμό και «τρικ» παγίδευσης του πολιτικού συστήματος.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, είπε στην κυβέρνηση ότι «δεν παύετε να μας εκπλήσσετε και είναι εξαιρετικό το γεγονός, πως ακόμα και στην υποψία της αρχικής συναίνεσης, σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλο τον Ελληνισμό, το μεταλλάσσετε σε ένα επικοινωνιακό τρικ μικροκομματικής αντίληψης».

Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει τροπολογίες για το πώς το νομοσχέδιο θα μπορούσε να βελτιωθεί, αλλά η κυβέρνηση τις αγνοεί».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση για τις Περιφέρειες Εξωτερικού για τις εθνικές εκλογές, προκειμένου «να δούμε εάν τους θέλετε τους Έλληνες του εξωτερικού για εκλογικό κοινό, ή τους θέλετε όντως εκλογείς με δικαιώματα έκφρασης».

Για την πρωτοβουλία της τροπολογίας που ανακοίνωσε η υπουργός, ο κ. Ξανθόπουλος είπε ότι «καταρρέουν και τα όποια ψήγματα φερεγγυότητας είχε η πρότασή σας» και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο να διαχειρίζεστε ζητήματα εκλογής με τέτοιο τσαπατσούλικο και προφανώς επικοινωνιακό τρόπο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι «είναι προφανής η αντίρρησή μας και η αντίδρασή μας επί της αρχής, κυρίως σε ό,τι αφορά την συμπεριφορά της κυβέρνησης, η οποία, για μια ακόμη φορά, αφού τσαλαπάτησε θεσμούς, αγνόησε ανεξάρτητες Αρχές, προσπαθεί με λαθροχειρίες και τροπολογίες της τελευταίες στιγμής να υφαρπάξει την συναίνεση, όχι της αντιπολίτευσης αλλά της κοινωνίας.

»Δεν θα το πετύχετε – και είστε τραγικά μόνοι σε αυτή σας την προσπάθεια».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, ανέφερε πως «η κυβέρνηση απέδειξε με ένα πρωτοφανή κυνισμό και πολιτικό μικροτακτικισμό, ότι τα θεωρεί όλα αντικείμενα συσχετισμών, υπολογισμών και μικροπολιτικών επιδιώξεων».

Επέρριψε ευθύνες στην υπουργό ότι δεν δέχεται να τεθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία η τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σε ένα ζήτημα όπως είπε «που θα έπρεπε να ενώνει τις πτέρυγες της Βουλής» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «φοβάται τον διάλογο σε μια πρόταση του ΠΑΣΟΚ που είναι τεκμηριωμένη».

Ο κ. Κατρίνης, σχετικά με την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, είπε πως η κυβέρνηση έρχεται να αιφνιδιάσει, γιατί «με τους υπολογισμούς που κάνετε εκεί στα γραφεία σας, βλέπετε ότι βγαίνουν και δεν βγαίνουν τα νουμεράκια» και αναρωτήθηκε «εάν αυτή είναι η σοβαρή στάση της κυβέρνησης για τον σεβασμό στους απόδημους και σε όσους έχουν αντικειμενικό πρόβλημα για να συμμετάσχουν στις εκλογές».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ανέφερε ότι «αυτός ο τρόπος δεν αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών και δεν δείχνει ότι έχει ωριμάσει το πολιτικό σύστημα που επιδιώκει συναινέσεις».

Ο κ. Κατρίνης είπε ότι «θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα σκεφτεί πολύ καλά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει αυτό το νομοσχέδιο και τον τρόπο που εκτιμά την στάση που είχαν τα κόμματα πριν την εξαγγελία της υπουργού».

Σε δεύτερη παρέμβασή του, ο κ. Κατρίνης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που έλεγε ότι σε περίπτωση που υπήρχε ταυτόχρονα η διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δεν θα ισχύουν οι διατάξεις τις επιστολικής ψήφου που προβλέπονται στο νόμο.

«Αλλά εσείς το λέγατε και εσείς το καταργήσατε, γιατί είστε τυχοδιώκτες με ‘Τ’ κεφαλαίο.

»Γιατί προσπαθείτε να χρησιμοποιήσετε την συναίνεση για ίδιον μικροκομματικό όφελος» είπε και πρόσθεσε ότι μετά την κατάθεση της τροπολογίας «ο χρόνος παγώνει και ξεκινάμε από μηδενική βάση».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, από τη δική του πλευρά ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η κυβέρνηση είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση».

Καταλόγισε στην υπουργό αιφνιδιασμό, καθώς δεν υπήρξε καμία σχετική συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πρόκειται είπε, για «ομολογία της δύσκολης θέσης που βρίσκεστε και κυρίως για το γεγονός ότι επιχειρείτε με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να παρακάμψετε τις συνταγματικές αρχές».

Ο βουλευτής είπε ότι δεν είναι τυχαίο που η υπουργός ανακοίνωσε την τροπολογία λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση των ενστάσεων της αντισυνταγματικότητας που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Γκιόκας, παρατήρησε πως «η τροπολογία αυτή αλλάζει τον χαρακτήρα της συζήτησης και τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου» και «εδώ τελειώνουν τα άλλα λόγια… του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας, που έδωσαν συναίνεση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και το δικαίωμα για τέτοιες πρακτικές».

Κάλεσε δε, τα κόμματα αυτά, «να αναθεωρήσουν την ψήφο τους και επί της αρχής του νομοσχεδίου γιατί θα είναι συνεργοί». Εμείς, είπε, «θα την καταψηφίσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης, «πονηρούληδες».

Έψεξε την υπουργό ότι «απασφάλισε» και «πως από τον θρόνο που κάθεστε, ζυγίζετε αντιδράσεις».

Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ότι «συγκυβερνούν με τη ΝΔ που τους παγιδεύει» και τους είπε ότι «προλαβαίνετε για να αλλάξετε θέσεις».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει στήσει «μαγειρείο, για να μαγειρεύει όπως ακριβώς τα θέλει, ψάχνοντας για αγαθούς… πολιτικούς για να τους παρασύρουν». Εμείς είπε «πολιτικά μειράκια δεν είμαστε, και τον λύκο βλέπουμε και ας φοράει προβιά».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία λέγοντας ότι «μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι για μια ακόμη φορά, έχουμε μια νομοτεχνική κουτοπονηριά από την κυβέρνηση».

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «βλέπουμε έναν ακόμη αιφνιδιασμό που συνεχίζεται από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσει συναίνεση χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερώσει κανέναν.

»Αυτό για εμάς είναι επιεικώς απαράδεκτο, δείχνει κακοπιστία και καλούμε όσα κόμματα συναινούσαν επί της αρχής στο νομοσχέδιο, να αποσύρουν την ψήφο τους αυτή, γιατί βασίστηκε σε λάθος δεδομένα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της «Νίκης», Τάσος Οικονομόπουλος, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό».

Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αλλά και την τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές, ως «αντισυνταγματικές ρυθμίσεις».

Ζήτησε την αναβολή της συζήτησης στην ολομέλεια για να υπάρξει χρόνος διαβούλευσης και μετά είπε «ευχαρίστως, είμαστε εδώ όλα τα κόμματα και σίγουρα η “Νίκη” για να τα συζητήσουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος, έδωσε σκωπτικά «συγχαρητήρια» στην κυβέρνηση, καθώς όπως είπε, «με έναν αριστοτεχνικό σχεδιασμό» παγίδευσε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συναινούσαν στην επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές.

Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι κάνει βήμα «για μια αυταρχική Δημοκρατία» δίνοντας περισσότερες δυνατότητες πίεσης. Χαρακτήρισε την υπουργική τροπολογία ως «προσβολή και πραξικόπημα».

Αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση «τώρα σκέφτηκε και σχεδίασε αυτή την επέκταση και στις εθνικές εκλογές» και ρώτησε γιατί δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο.

Νομοθετείτε, είπε ο κ. Ηλιόπουλος «με τρικ και κολπάκια».

Ζήτησε τέλος, από τα κόμματα, «να στηθεί ένα ανάχωμα κατά της αυταρχικής Δημοκρατίας που οικοδομεί η Κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι «θα περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την τροπολογία για να τοποθετηθούμε».

Παρ΄όλα αυτά, είπε, η τροπολογία αυτή είναι εκπρόθεσμη, αφορά κάτι διαφορετικά από το αντικείμενο του νομοσχεδίου που είναι η εκλογή ευρωβουλευτών και δευτερευόντως δημοψηφισμάτων.

Ειδικά, επί της τροπολογίας επέκτασης της επιστολικής ψήφου των αποδήμων και στις εθνικές εκλογές, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, η Πλεύση Ελευθερίας πάλι τις ίδιες θέσεις θα εκφράσει, δεν θα αλλάξει, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να συζητηθεί με αυτή την διαδικασία, δηλαδή ως εκπρόθεσμη τροπολογία και συνολικού αιφνιδιασμού» γιατί «έτσι υποβιβάζεται και το νομοσχέδιο που συζητάμε αλλά και η νέα σας πρωτοβουλία».

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Καλλιάνος: «Ακρωτηρίασαν το δάχτυλο του πατέρα μου σε ένα απλό δωμάτιο και όχι στο χειρουργείο»

Οικογένεια αδικοχαμένου Ιάσονα Λαλαούνη: Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...