Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μπλίνκεν: «Η εταιρική σχέση» ΗΠΑ-Ελλάδος «είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ»

Μπλίνκεν: «Η εταιρική σχέση» ΗΠΑ-Ελλάδος «είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Άντονι Μπλίνκεν έκανε δηλώσεις για τις συμφωνίες διαστημικής συνεργασίας «Artemis Accords» μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η σχέση των δύο κρατών είναι στο υψηλότερο επίπεδο.

«Η εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι κατά την κρίση μου στο υψηλότερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

»Αυτή η αίσθηση ενισχύθηκε όταν είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα πριν από ένα χρόνο για τον τελευταίο μας Στρατηγικό Διάλογο και επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή μου μόλις πριν από λίγες εβδομάδες με τον πρωθυπουργό στην Κρήτη», είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στο εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, υπερασπίζονται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, αντιμετωπίζουν τρομοκράτες, παρέχουν σωτήρια ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, ανταποκρινόμενοι σε φυσικές καταστροφές».

Σχετικά με την ασφάλεια, ο Αμερικανός υπουργός υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ενισχύουν από κοινού τη διατλαντική άμυνα και ασφάλεια μέσω της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας.

Στο σημείο αυτό, είπε ότι οι δύο χώρες εργάζονται για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και αναφέρθηκε στην πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

«Να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες»

Τη σημασία που έχει ο Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που εμφανίζονται σε ένα ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μπλίνκεν.

Περιγράφοντας τις πιεστικές διεθνείς προκλήσεις, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, στη μετανάστευση και στις πανδημίες, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Επίσης, στάθηκε στην αστάθεια που προκαλούν οι διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις, από την Ουκρανία έως τον Νότιο Καύκασο και από τη Γάζα έως την Ερυθρά Θάλασσα και την περιοχή του Σαχέλ, οι οποίες είπε ότι υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια και απειλούν τις ζωές αθώων πολιτών.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι μια ουσιαστική διεθνή συνεργασία χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

«Ως εκ τούτου, μέσω του στρατηγικού μας διαλόγου, μπορούμε να ορίσουμε ένα όραμα και να ενισχύσουμε πολιτικές που βασίζονται σε κοινές αξίες, ώστε να συνεργαστούμε για την ευημερία των εθνών μας και την παγκόσμια ειρήνη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Ο Γεραπετρίτης αδειάζει ξανά την Μπακογιάννη για το Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...