Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουρκία: «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”» – Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Τουρκία: «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”» – Εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη για την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Με τη διαπίστωση ότι «η ελληνική γλώσσα, θα ομιλείται, θα ψάλλεται, θα τραγουδιέται και θα χορεύεται πάντα “εις την Πόλιν”» έκλεισε με τον πλέον εύστοχο τρόπο η άκρως επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας.

Την εκδήλωση, με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα “εις την Πόλιν”», τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ το ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη.

Παρέστησαν επίσης τούρκοι καθηγητές Νεοελληνικής Γλώσσας από πανεπιστήμια της Τουρκίας, η πρύτανης και η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άρχοντες οφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου ενώ, μεταξύ άλλων, σημαντική ήταν η παρουσία Τούρκων μαθητών και φοιτητών που διδάσκονται στην ελληνική γλώσσα στην Κωνσταντινούπολη.

Καλωσορίζοντας τους πολυπληθείς προσκεκλημένους, ο πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε αρχικά στο έργο και την προσφορά «του συνόλου των εκπαιδευτικών και των μαθητών των Ομογενειακών Σχολείων που συνεχίζουν να διδάσκουν και να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα» στην Πόλη, επισημαίνοντας επίσης ότι η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και σε τούρκους πολίτες είναι πλέον απτή πραγματικότητα στη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη.

Καθηγητές, Έλληνες και Τούρκοι, καθώς και διακεκριμένοι στο αντικείμενό τους Τούρκοι πολίτες που έχουν διδαχθεί την ελληνική γλώσσα και διακριθεί ως μεταφραστές, προσέγγισαν σε τρεις θεματικές ενότητες -ελληνική γλώσσα και πολιτισμός, ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ελληνική γλώσσα και μουσική- το έναυσμα που οδηγεί τους τούρκους πολίτες να μάθουν ελληνικά καθώς και το αποτέλεσμα αυτής της επιθυμίας, εστιάζοντας στο «γιατί» ένας τούρκος πολίτης συγκινείται και επιδιώκει να μάθει ελληνικά σήμερα καθώς και «πώς» αλλά και «πού» επιτυγχάνει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στην Τουρκία.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η χορωδία του εκδοτικού οίκου «Ιστός» η οποία αποτελείται από Τούρκους πολίτες που διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, συνεπικουρούμενη από μαθητές των ομογενειακών σχολείων της Κωνσταντινούπολης -της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής, του Ζαππείου και του Ζωγραφείου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό κτήριο της Αστικής Σχολής Γαλατά, το οποίο μετά την ανακαίνισή του με δαπάνη του εφοπλιστή κ. Θανάση Μαρτίνου, λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο της Ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Κασσελάκης: Γονείς πολλών ανθρώπων και δη βουλευτών πεθαίνουν στα νοσοκομεία επί κυβέρνησης Μητσοτάκη

Κασσελάκης για Ευρωεκλογές: Στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα στις κάλπες του Ιουνίου

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητάει τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για το μπάζωμα των Τεμπών

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Ύβρις, άτη, νέμεσις, τίσις – Η πορεία προς τη συντριβή
Οι όροι ύβρις, άτη, νέμεσις και τίσις καθιερώθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και είχαν συγκεκριμένη έννοια...