


Το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρές προκλήσεις, καθώς μετά την παραίτηση του Αρίστου Δοξιάδη, ακόμη μία επιλογή του πρωθυπουργού για το νέο υπουργικό συμβούλιο δέχεται έντονη κριτική, με αφορμή μάλιστα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Παρόλο που η κυβέρνηση κάλυψε τον νέο υφυπουργό Ενέργειας, Νίκο Τσάφο, για παλαιότερη ανάρτησή του στην οποία αποκαλούσε τα Κατεχόμενα «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», έρχεται τώρα στο φως μία ακόμη παλαιότερη ανάρτησή του σχετικά με τα ελληνοτουρκικά.
Σε αυτήν, ο κ. Τσάφος έγραφε:
«Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν αφορά την ενέργεια.
»Δεν είναι καν διαφωνία.
»Κάποια από αυτά που θέλει η Τουρκία έχουν αξία.
»Άλλοι ισχυρισμοί είναι παράλογοι».
Η πίεση από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται
Μετά τη νέα αυτή αποκάλυψη, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, ζήτησε την άμεση αποπομπή του, τονίζοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι βαριά εκτεθειμένος.
Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Έχουν περάσει 24 ώρες από την αποκάλυψη και άλλων tweets του υφυπουργού Ενέργειας, κ. Τσάφου, στα οποία αποδομεί την εθνική θέση περί μίας και μοναδικής διαφοράς με την Τουρκία, και το Μέγαρο Μαξίμου σιωπά».
«Τι εννοεί ο υφυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης όταν λέει ότι οι τουρκικές θέσεις έχουν βάση;
»Ποια από αυτά που θέλει η Τουρκία έχουν αξία, όπως δηλώνει;», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι «την ώρα που το δόγμα των ήρεμων νερών έχει ανατραπεί από το συνεχιζόμενο αναθεωρητικό αφήγημα της Τουρκίας, δεν είναι δυνατόν μέλος της κυβέρνησης να συμμερίζεται τέτοιες απόψεις» και τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός είναι βαριά εκτεθειμένος και οφείλει να τον αποπέμψει άμεσα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του εκπροσώπου του, Γιώργου Καραμέρου, σχολίασε επίσης τις δηλώσεις, επιμένοντας στο αίτημα για απομάκρυνση του Νίκου Τσάφου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τη Δευτέρα τον κ. Μητσοτάκη να αποσύρει τον κ. Τσάφο από την κυβέρνηση, επειδή ονόμασε τα κατεχόμενα της Κύπρου “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”.
»Και μάλιστα, όταν του επισημάνθηκε, είπε ότι “έκανα λάθος, το έγραψα τότε που δεν είχα επαγγελματική σχέση με την ελληνική κυβέρνηση”.
»Λες και είναι θέμα επαγγελματικής σχέσης.
»Εμείς δεν αμφισβητήσαμε τον πατριωτισμό του κ. Τσάφου, αλλά υπουργός δεν μπορεί να είναι, ειδικά υφυπουργός Ενέργειας, που θα συζητήσει με Τούρκους ή Ισραηλινούς για τις οικονομικές ζώνες», είπε ο κ. Καραμέρος.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε:
«Σε ανάρτησή του στις 29 Ιουλίου 2020, ο κ. Τσάφος έγραψε στα αγγλικά – μεταφράζω απευθείας:
»”Η διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι για την ενέργεια. Δεν είναι καν διαφωνία. Κάποια από αυτά που θέλει η Τουρκία έχουν αξία. Άλλοι ισχυρισμοί είναι παράλογοι”.
»Ρωτώ τον κ. Τσάφο και τον κ. Μητσοτάκη που τον κρατάει στη θέση του:
»Ποια είναι αυτά τα “θέλω” της Τουρκίας που έχουν αξία;
»Να μας εξηγήσει ο υφυπουργός, που παραμένει στη θέση του, ποια από αυτά που θέλει η Τουρκία έχουν αξία.
»Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο. Αν υπάρχει διαφορά, είναι η υφαλοκρηπίδα, που μπορεί να κριθεί βάσει του διεθνούς δικαίου.
»Δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσάφος να παραμένει σε τόσο κρίσιμη θέση με τέτοιες απόψεις».
«Όταν έχουμε έναν άνθρωπο που θα διαπραγματευτεί με την Τουρκία και λέει ότι κάποια από αυτά που θέλει η Τουρκία έχουν αξία, δεν μπορεί να σταθεί στο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο κ. Καραμέρος, καταλήγοντας:
«Επιμένουμε στην παραίτηση του κ. Τσάφου, γιατί με αυτά που προκύπτουν δεν είναι ζήτημα εγωισμού για τον πρωθυπουργό.
»Αν ο κ. Τσάφος δεν του δίνει τη δυνατότητα να τον απομακρύνει και να βγάλει τον ίδιο και τη χώρα από τη δύσκολη θέση, το αφήνω στην κρίση των πολιτών».