Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νικόλας Φαραντούρης κάλεσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τις σφαγές Χριστιανών και Ααουιτών στη Συρία.
Η έκκληση αυτή διατυπώθηκε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου Euronews και μιας σχετικής ανοικτής επιστολής.
Στην επιστολή του, ο κ. Φαραντούρης αναφέρεται στην πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της «μεταβατικής» κυβέρνησης στη Συρία, Αλ Γκολάνι, για το ζήτημα των σφαγών.
Παρότι χαιρετίζει αυτή την ενέργεια, επισημαίνει ότι, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης συναίνεσε στη χορήγηση δισεκατομμυρίων ευρώ προς το ισλαμιστικό καθεστώς του πρώην στελέχους της Αλ Κάιντα, παρά τις πρόσφατες θηριωδίες, θέτοντας το ερώτημα του «γιατί».
Ο Έλληνας ευρωβουλευτής περιγράφει τις εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των μεγάλων σφαγών στη Συρία, όπου ήταν παρών.
Αναφέρει χιλιάδες εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, πλιάτσικο, καταναγκαστική επιβολή μαντίλας σε μαθήτριες, καθώς και ατμόσφαιρα τρομοκρατίας ακόμα και μέσα στη Δαμασκό.
Μετά την επιστροφή του, ενημέρωσε την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου πολλοί ευρωβουλευτές από διαφορετικές ευρωομάδες στήριξαν την τοποθέτησή του.
Παράλληλα, απέστειλε επίσημη επιστολή στους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με τα εξής αιτήματα:
• Αποστολή κλιμακίου Ευρωπαίων αξιωματούχων για την καταγραφή των εγκλημάτων.
• Καθορισμό προϋποθέσεων για τον τερματισμό των σφαγών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αντιπροσωπευτικότητα στη διακυβέρνηση, ως όρους για τη συνέχιση της άρσης των κυρώσεων.
• Προκήρυξη εκλογών, καθώς ένα μεταβατικό καθεστώς που παραμένει στην εξουσία για πέντε έτη χωρίς προοπτική αλλαγής δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Φαραντούρης τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει πρώην τρομοκράτες της Αλ Κάιντα υπό την αιγίδα της Τουρκίας, χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις.
Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες, καταλήγοντας:
«Φτάνει πια με τη σιωπή, τη δουλοπρέπεια και την ανοχή στην εθνοκάθαρση».