


Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις τουρκικές δηλώσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει «φρικτές» και «αποσταθεροποιητικές», τονίζοντας ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μια ήδη εύφλεκτη περιοχή.
Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα πως η Άγκυρα θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα υιοθετήσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο.
Στην ίδια συνέντευξη και ενώ οι εχθροπραξίες στη Γάζα συνεχίζονται, ο Ισραηλινός διπλωμάτης αναφέρεται στην επικείμενη Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τη στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης μέσω του έργου GSI, καθώς και στον περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας.
Όσον αφορά την Τριμερή, την οποία δεν προσδιορίζει χρονικά, σημειώνει πως πρόκειται για έναν πυλώνα σταθερότητας και εργαλείο ανάπτυξης, ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ προσδίδει στο σχήμα εγγυήσεις ασφάλειας και ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας, ενταγμένης στο ευρύτερο όραμα του διαδρόμου IMEC.
Αναφερόμενος στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, ο κ. Κατς επισημαίνει πως το Ισραήλ παραμένει δεσμευμένο στην υλοποίησή του, παρά τις τουρκικές παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζει τη σαφή στήριξη που εξέφρασε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, ο πρεσβευτής κάνει λόγο για μια ισχυρή στρατηγική φιλία, με συνεργασία που εκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και ο πολιτισμός, ενώ τονίζει πως το διμερές εμπόριο έχει φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, με περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Ερωτηθείς για την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις, υπογραμμίζει την ανησυχία του Ισραήλ για την υποστήριξη που παρέχει η Άγκυρα σε σουνίτες ριζοσπάστες όπως η Χαμάς, αλλά και για τις ευρύτερες περιφερειακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας.
Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, ο Κατς δηλώνει πως το Ισραήλ παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Χαμάς και πως ο τερματισμός του πολέμου προϋποθέτει την απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων και τη διάλυση των στρατιωτικών και διοικητικών δομών της οργάνωσης.
Τονίζει, τέλος, πως το Ιράν, μέσω των πληρεξουσίων του, αποτελεί την κύρια απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και πως η στρατιωτικοποίηση του πυρηνικού του προγράμματος συνιστά παγκόσμια απειλή.
Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας
Σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας αφήνει ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Χαρακτηρίζει «φρικτές» τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις και τονίζει ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά σε μια πολύ εύφλεκτη περιοχή», ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η Άγκυρα θα αλλάξει πορεία και θα υιοθετήσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο.
Τριμερής Σύνοδος
Με τις συγκρούσεις στη Γάζα να συνεχίζονται, ο κ. Κατς αναφέρεται στην επερχόμενη Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στην περιοχή και παρουσιάζοντας τη συνεργασία ως «πυλώνα σταθερότητας» που λειτουργεί ως καταλύτης για την ανάπτυξη.
Αν και δεν προσδιορίζει ημερομηνία, επισημαίνει ότι η σύνοδος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύντομα και θα επικεντρωθεί τόσο στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις όσο και στην ενίσχυση κοινών δράσεων σε τομείς όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, το εμπόριο και η ασφάλεια.
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (GSI)
Για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (GSI), ο Ισραηλινός διπλωμάτης δηλώνει ότι το Ισραήλ παραμένει πλήρως δεσμευμένο στο έργο, παρά τις απόπειρες της Τουρκίας να το παρεμποδίσει.
Όπως αναφέρει, «μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί», καθώς αποτελεί μέρος της στρατηγικής ενεργειακής διαφοροποίησης του Ισραήλ, μιας «νησιωτικής χώρας» από ενεργειακής σκοπιάς.
Θυμίζει ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, και σημειώνει ότι η συμφωνία για την κατασκευή του καλωδίου αναμένεται να υπογραφεί εντός του έτους.
Αναφορικά με τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην Τριμερή, ο Κατς επισημαίνει ότι ενισχύει τη δυναμική της συνεργασίας, εδραιώνει την ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και συνδέει την πρωτοβουλία με τον διεθνή διάδρομο IMEC.
Σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ
Μιλώντας για τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ, ο πρεσβευτής τις χαρακτηρίζει ως μια ισχυρή στρατηγική φιλία, θεμελιωμένη σε κοινές αξίες και συμφέροντα.
Η συνεργασία επεκτείνεται σε τομείς όπως η άμυνα, η ενέργεια, το εμπόριο και ο πολιτισμός.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων, των επιχειρηματικών αντιπροσωπειών και των ακαδημαϊκών ανταλλαγών.
Αναφέρει ότι το διμερές εμπόριο έχει φτάσει τα 1,4 δισ. ευρώ, με σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.
Τουρκία κατά Ισραήλ
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις της Τουρκίας κατά του Ισραήλ και την εσωτερική της κατάσταση, μετά και τη σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Κατς δηλώνει ότι τέτοιου τύπου ρητορική είναι αποσταθεροποιητική.
Τονίζει την ανησυχία του για την υποστήριξη της Άγκυρας προς τη Χαμάς και άλλες σουνιτικές ριζοσπαστικές ομάδες, που -όπως λέει- πυροδοτούν την αποσταθεροποίηση στην περιοχή.
Παράλληλα, εκφράζει έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις στη Συρία μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ.
Υπογραμμίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας να προστατευθούν οι μειονότητες της χώρας, φέρνοντας ως παραδείγματα τη σφαγή Αλαουιτών και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον των Δρούζων.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το Ισραήλ βρίσκεται σε επιφυλακή για την προστασία των πολιτών του».
Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς
Τέλος, σχετικά με τη συνεχιζόμενη πολεμική σύρραξη στη Γάζα, ο Ισραηλινός πρεσβευτής δηλώνει ξεκάθαρα: «Βρισκόμαστε ακόμη σε πόλεμο με τη Χαμάς. Ο πόλεμος θα τελειώσει μόνο όταν επιστρέψουν όλοι οι 59 όμηροί μας και διαλυθούν πλήρως οι στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητές της.» Αυτή, όπως επισημαίνει, είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε μελλοντική σταθερότητα.
Ο Κατς υπογραμμίζει επίσης ότι η Χαμάς είναι απλώς ένας από τους πληρεξούσιους του Ιράν, το οποίο αποκαλεί «τον βασικό ενορχηστρωτή της αποσταθεροποίησης στην περιοχή μας».
Προειδοποιεί μάλιστα ότι η φιλοδοξία του ιρανικού καθεστώτος να αποκτήσει στρατιωτικό πυρηνικό οπλοστάσιο αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.