


Στη συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Υπουργός υπογραμμίζει πως οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν αποτελούν απλώς μια επιλογή, αλλά αναγκαιότητα επιβίωσης για την πατρίδα.
Με δεδομένες τις τεκτονικές γεωπολιτικές και τεχνολογικές αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας, οι αλλαγές αυτές κρίνονται ζωτικής σημασίας.
Όπως τονίζει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», «οι συγκρούσεις πλέον διεξάγονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διακηρυγμένη απειλή πολέμου από μια χώρα με πολλαπλάσιο πληθυσμό».
Οι παρεμβάσεις του εντάσσονται σε μια ολιστική προσέγγιση, από την αμφίεση και τον εξοπλισμό του σύγχρονου μαχητή, έως το 20ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα και την αναδιοργάνωση της στρατιωτικής δομής.
Δεν δίστασε να επισημάνει, στη συνέντευξή του στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ότι το πολιτικό κόστος δεν τον πτοεί, και ότι οι αλλαγές θα προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, ιδίως προς όφελος του προσωπικού, το οποίο χαρακτηρίζει ως «τον κύριο πολλαπλασιαστή ισχύος».
Συνεχίζοντας τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Νίκος Δένδιας αναφέρεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία, εξηγώντας πως μας «διδάσκει» ότι η ισχύς δεν εξαρτάται από την ποσότητα των όπλων αλλά από τη συνδυαστική τους χρήση και την τεχνολογική υπεροχή.
Η έμφαση δίνεται στα μη επανδρωμένα συστήματα -εναέρια και επίγεια- τα οποία όχι μόνο δεν ακυρώνουν την αξία των μαχητικών αεροσκαφών, αλλά την ενισχύουν.
Αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο πως «τέσσερα από τα δέκα ερευνητικά προγράμματα του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αφορούν τα UAVs».
Παράλληλα, υπογραμμίζει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για αεροσκάφη, αλλά για πλατφόρμες μάχης».
Η επιλογή αυτή, όπως τονίζει και πάλι στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», εντάσσεται στη νέα εθνική στρατηγική αποτροπής, υπό τον τίτλο «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης του Νίκου Δένδια στον Κώστα Παπαχλιμίντζο, γίνεται εκτενής αναφορά και στο οικιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Υπουργός επισημαίνει πως το πρόγραμμα ξεκίνησε με την καταγραφή και αποτύπωση των υφιστάμενων οικημάτων, ενώ έχουν ήδη ανεγερθεί 357 κατοικίες.
Έως το 2026, προβλέπεται η παράδοση 1.059 κατοικιών, εκ των οποίων ένα ποσοστό θα διατεθεί και σε κρίσιμες κατηγορίες μετακινούμενων δημοσίων λειτουργών, όπως εκπαιδευτικοί και γιατροί.
Παράλληλα, όπως αναφέρει στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», έχει υποβληθεί πρόταση για επιπλέον 1.500 κατοικίες σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο, με τελικό στόχο τις 4.000 μονάδες έως το 2030.
Συζητώντας με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο Νίκος Δένδιας αποκαλύπτει και τα σχέδια για ένα νέο μοντέλο στρατιωτικής θητείας.
«Η θητεία πρέπει να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας», τονίζει, εξηγώντας πως σχεδιάζεται η αναβάθμιση τόσο της βασικής όσο και της ειδικής εκπαίδευσης, με στόχο να προσφέρει ουσιαστική γνώση και επαγγελματική προοπτική στους νέους.
Παράλληλα, προωθούνται αυστηρότερες ρυθμίσεις για τις αναβολές, ενίσχυση της εφεδρείας και ενεργοποίηση του θεσμού του εφέδρου εθελοντή.
Φιλοδοξία, όπως δηλώνει στη συνέντευξη στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», είναι η δημιουργία 150.000 ενεργών εφέδρων μέχρι το 2030, καθώς και η καθιέρωση εθελοντικής θητείας γυναικών.
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα που θίγει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» είναι η αξιοποίηση της στρατιωτικής περιουσίας.
Ο Νίκος Δένδιας επισημαίνει πως η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρέπει να παραμένει αδρανής, αλλά να αποτελεί εργαλείο υποστήριξης της αποστολής τους.
Προβλέπεται νομοσχέδιο για τη δημιουργία ψηφιακού μητρώου και θεσμικού φορέα διαχείρισης, με στόχο τη διαφάνεια και την αξιοποίηση αχρησιμοποίητων ακινήτων.
Δεν πρόκειται για real estate. Πρόκειται για στρατηγικό εργαλείο προς όφελος του προσωπικού και της κοινωνίας», υπογραμμίζει στη συνέντευξή του στον Κώστα Παπαχλιμίντζο.
Αναφερόμενος στη στρατηγική ενίσχυσης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο Νίκος Δένδιας παραδέχεται ότι η συνεισφορά της έως σήμερα είναι χαμηλή.
Στόχος είναι το 25% των εξοπλιστικών προγραμμάτων να περιλαμβάνει ελληνική προστιθέμενη αξία, ενώ το ΕΛΚΑΚ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη καινοτομιών.
Οραματίζεται μια Ελλάδα που δε θα είναι μόνο καταναλωτής αμυντικών προϊόντων, αλλά και παραγωγός. «Άμυνα με ελληνική υπογραφή», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.
Τέλος, σε ερώτηση του Κώστα Παπαχλιμίντζου για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αποτρέψει άλλες χώρες από την προμήθεια οπλικών συστημάτων από την Τουρκία, ο Νίκος Δένδιας απαντά στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» πως στόχος δεν είναι η επιβολή, αλλά η ανάδειξη των συνεπειών τέτοιων επιλογών.
«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η εισαγωγή όπλων από χώρες που δεν συμμερίζονται τις ευρωπαϊκές αξίες, ενδέχεται να έχει ευρύτερες και πιο επικίνδυνες επιπτώσεις απ’ όσο φαντάζεται κανείς», τονίζει.
Έτσι, μέσα από τη συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», αναδεικνύεται ένα συνεκτικό αφήγημα στρατηγικής ανασυγκρότησης της εθνικής άμυνας: τεχνολογική αναβάθμιση, μέριμνα για το προσωπικό, ενίσχυση της θητείας, αξιοποίηση της περιουσίας και αναγέννηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας – όλα ενταγμένα σε ένα όραμα ισχυρής, καινοτόμας και αυτοδύναμης άμυνας, ικανής να σταθεί στο ύψος των εθνικών προκλήσεων.