


Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 2025, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, συναντήθηκε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελάτι, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.
Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς και για τη διασφάλιση της νομικής της μορφής και ταυτότητας, όπως δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη βαθιά και στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες προτίθενται να προχωρήσουν με σεβασμό στην ιστορική παράδοση και το υπάρχον καθεστώς της Μονής, η οποία αποτελεί εμβληματικό σύμβολο της ελληνορθόδοξης λατρείας.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε:
«Η σχέση μας με την Αίγυπτο είναι βαθιά και έχει αναπτύξει στρατηγικά χαρακτηριστικά.
»Συζητήσαμε σήμερα με τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών τα θέματα που αφορούν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά.
»Συμφωνήσαμε το αμέσως επόμενο διάστημα να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων της Μονής, καθώς επίσης και της νομικής της μορφής και προσωπικότητας.
»Η πρόθεση της Αιγύπτου και της Ελλάδας είναι να προχωρήσουμε με βάση τη μακραίωνη παράδοση και το ήδη διαμορφωμένο status μίας εμβληματικής Μονής για τον ελληνορθόδοξο λατρευτικό χαρακτήρα της».
Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέδωσε ανακοίνωση, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη νομική υπόσταση της Μονής.
Οι όποιες τροποποιήσεις αφορούν αποκλειστικά τα αγροτεμάχια που περιβάλλουν το μοναστήρι.
Παράλληλα, το Κάιρο διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι παραμένει σταθερά προσηλωμένος στη διατήρηση του θρησκευτικού και πνευματικού χαρακτήρα του μοναστικού συγκροτήματος, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται να μην επιτρέψει οποιαδήποτε παραβίαση ή αυθαιρεσία στον χώρο.
Στην ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται:
«Ο Υπουργός Εξωτερικών και Μετανάστευσης, Δρ. Μπαντρ Αμπντελάτι, υποδέχθηκε την Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2025, τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, όπου η συνάντηση επικεντρώθηκε στους τρόπους ενίσχυσης των διακεκριμένων διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών.
»Ο Υπουργός Αμπντελάτι εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας, καθώς και τις εξαιρετικές πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές τους σχέσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν τον περασμένο μήνα με την αναβάθμιση των σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση κατά την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
»Επιβεβαίωσε την επιθυμία της Αιγύπτου να συνεχίσει την προώθηση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών προς ευρύτερους ορίζοντες σε διάφορους τομείς.
»Ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντελάτι ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την δικαστική απόφαση που εκδόθηκε στις 28 Μαΐου σχετικά με τα αγροτεμάχια που περιβάλλουν τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
»Υπογράμμισε την απαραβίαστη φύση της Μονής της Αγίας Αικατερίνης και των συναφών αρχαιολογικών χώρων, την πνευματική της αξία και το θρησκευτικό της κύρος, σημειώνοντας ότι η δικαστική απόφαση διατηρεί την υψηλή πνευματική αξία και το θρησκευτικό κύρος της Μονής.
»Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη άδεια στους μοναχούς της Μονής να επωφελούνται από αυτήν και από τις θρησκευτικές και αρχαιολογικές περιοχές της περιοχής.
»Επίσης, υπογράμμισε ότι, σε αντίθεση με εσφαλμένα δημοσιεύματα, η απόφαση επιβεβαίωσε ρητά τη θρησκευτική, πνευματική και μοναστική κηδεμονία της Μονής και των γύρω εκτάσεων.
»Αυτό αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα που επαναβεβαιώνει την ιερότητα και το θρησκευτικό κύρος της Μονής, ενώ της επιτρέπει να συνεχίσει να εκτελεί τις θρησκευτικές και πνευματικές της λειτουργίες χωρίς καμία αλλαγή στο υπάρχον status quo.
»Ο Υπουργός Αμπντελάτι επισήμανε τη σταθερή επαναβεβαίωση του Προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι -πιο πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου- για την πλήρη δέσμευση της Αιγύπτου στη διατήρηση του ιερού θρησκευτικού κύρους της Μονής και την προστασία της από κάθε μορφή παραβίασης.
»Τόνισε ότι αυτό αντικατοπτρίζει τον ακλόνητο σεβασμό της Αιγύπτου για τον θρησκευτικό και ιερό χαρακτήρα της Μονής, σύμφωνα με τις μακρόχρονες αξίες της χώρας για ανοχή και ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των θρησκειών καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της».