Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΤεχνητή ΝοημοσύνηΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλέξης Τσίπρας: Το 45% του πληθυσμού έχει οικονομικές δυσκολίες και το 35% είναι χρεωμένο

Αλέξης Τσίπρας: Το 45% του πληθυσμού έχει οικονομικές δυσκολίες και το 35% είναι χρεωμένο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Facebook τη Δευτέρα 25/08, παρέθεσε αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου αναφέρθηκε σε οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα οικονομική ανάπτυξη ωφελεί μόνο μία μειοψηφία, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες που διενεργήθηκαν στις αρχές του 2025, μόνο το 20% των Ελλήνων ζει καλά, ενώ το 45% του πληθυσμού αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες και το 35% είναι χρεωμένο.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, γεγονός που της επέτρεψε να εξέλθει από το διεθνές πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία, επωφελούμενη από χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2032.

Ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, η πολιτική του επικεντρώθηκε στην επιβάρυνση των πλουσιότερων με το βάρος της λιτότητας, μειώνοντας τις ανισότητες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεταξύ 2015 και 2019, τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων Ελλήνων αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ τα εισοδήματα του 10% των πλουσιότερων μειώθηκαν κατά 2,7%.

Αντιθέτως, κατά την περίοδο 2019-2023, υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι ανισότητες αυξήθηκαν, με τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων να μειώνονται κατά 8,1% και τα εισοδήματα του 10% των πλουσιότερων να αυξάνονται κατά 13%.

Τέλος, ο Τσίπρας κατήγγειλε την επιστροφή σε φαινόμενα γενικευμένης διαφθοράς, αναφέροντας ως παράδειγμα το πρόσφατο σκάνδαλο με τις ευρωπαϊκές γεωργικές επιδοτήσεις.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στη Le Monde στις 21/08/2025.

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα:

◾Η τρέχουσα ανάπτυξη ωφελεί μόνο μία μειοψηφία. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του έτους, μόνο ένας στους πέντε Έλληνες ζει καλά, το 45% του πληθυσμού έχει οικονομικές δυσκολίες και το 35% είναι χρεωμένο.

◾Η Ελλάδα μπόρεσε να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της, γεγονός που της επέτρεψε να βγει από το διεθνές πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και να ανακτήσει την οικονομική της αυτονομία… και να επωφεληθούμε από χαμηλά επιτόκια μέχρι το 2032.

◾Η κυβέρνησή μου επέλεξε να επιβαρύνει τους πλουσιότερους με το βάρος της λιτότητας και μείωσε τις ανισότητες. Υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2019, οι ανισότητες αυξάνονται. Μεταξύ 2015 και 2019, τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων αυξήθηκαν κατά 45%, ενώ μειώθηκαν κατά 2,7% για το 10% των πλουσιότερων. Αντίθετα, μεταξύ 2019 και 2023, τα εισοδήματα του 10% των φτωχότερων μειώθηκαν κατά 8,1%, ενώ τα εισοδήματα του 10% των πλουσιότερων αυξήθηκαν κατά 13%.

◾Έχουμε επιστρέψει σε μία γενικευμένη διαφθορά. Το σκάνδαλο των ευρωπαϊκών γεωργικών επιδοτήσεων που ξέσπασε πρόσφατα είναι αρκετά ενδεικτικό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Υποκρισία στην ΕΕ: Διαφθορά και ξένη επιρροή πίσω από την επιλεκτική αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Σαμαράς ΔΕΝ είχε αφήσει τίποτα στο Μαξίμου για τον Τσίπρα – Οι «γαλάζιες ακρίδες» τα είχαν πλιατσικολογήσει όλα!

Αλέξης Τσίπρας από το Παλλάς: Άμεσα η επανίδρυση της δημοκρατικής παράταξης – Ομιλία προάγγελος νέου κόμματος

Ολομέτωπη επίθεση Τσίπρα στους μνημονιακούς που χρεοκόπησαν τη χώρα, στην ολιγαρχία και την κλεπτοκρατία

Από τις Βρυξέλλες ο Φαραντούρης κήρυξε πόλεμο στα funds: «Θα πάει μέχρι τέλους»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr
Διαβάστε ακόμα...
Υδρίτες Μεθανίου: Στην ελληνική ΑΟΖ τα μεγαλύτερα αποθέματα στην Ευρώπη
​Οι υδρίτες μεθανίου, γνωστοί και ως μεθανυδρίτες ή κλειθρίτες, είναι στερεές κρυσταλλικές δομές που σχηματίζονται...