ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χωρίς τον Γιώργο Ξυλούρη θα συνεχίσει τις εργασίες της την Πέμπτη 20/11 η εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο γνωστός και ως «Φραπές», έστειλε και σχετικό υπόμνημα που ενημερώνει για την πρόθεσή του να μην παρευρεθεί την Πέμπτη 20/11 στη εξεταστική όπου έχει κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας, επικαλούμενος το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης προκειμένου να μην υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων της αντιπολίτευσης.
Τη βίαιη προσαγωγή του ζητά η αντιπολίτευση, οι βουλευτές της οποίας αποχώρησαν από την Εξεταστική.
Στο υπόμνημα Ξυλούρη αναφέρεται στους λόγους που τον οδηγούν σε αυτή την απόφαση τονίζοντας πως τυχόν κατάθεσή του στην εξεταστική θα «οδηγήσει με βεβαιότητα στην παράβαση του άρθρου 6 της ΕΣΔΑ δικαιώματός μου σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης σύμφωνα με την προπαρατηθέμενη νομολογία του ΕΔΔΑ, αφού αν παραστώ θα αναγκαστώ να απαντήσω ως μάρτυρας σε ερωτήσεις των μελών της παραπάνω επιτροπής, εκ των οποίων θα αναιρεθεί οποιοδήποτε δικαίωμά μου σε οποιαδήποτε μελλοντική κλήτευσή μου και κατάθεση ενώπιον των αρχών ως υπόπτου ή κατηγορούμενου».
Ο Γιώργος Ξυλούρης ή «φραπές» ο οποίος ελέγχεται για 2,5 εκατ. ευρώ καταθέσεις, αλλά και για πολυτελή αυτοκίνητα που είχε στην κατοχή του.
Οι «Φραπές» και «Χασάπης» που πρωταγωνιστούν στους διαλόγους που «έπιασε» ο κοριός της ΕΛ.ΑΣ. και ενσωματώθηκαν στην δικογραφία που διαβίβασε η ευρωπαία εισαγγελέας στη Βουλή, κλήθηκαν να αποσαφηνίσουν αν υπήρχε πολιτική αντιστοίχιση σε όλα αυτά που κατεγράφησαν να λένε ή απλά κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες στο σύστημα των επιδοτήσεων και θησαύρισαν.
Ή ενδεχομένως υπήρξε κομματικός δάκτυλος πίσω από όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας, με στόχο να αποκτήσουν κάποιοι πολιτικά οφέλη.
Η αντιπολίτευση εξ’ αρχής καταγγέλλει ότι στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός γύρω από αυτό το στρεβλό σύστημα ώστε να κερδηθούν οι εκλογές του 2023 από την ΝΔ.
Το κυβερνών κόμμα απορρίπτει κάθε τέτοια υπόνοια και τονίζει με κάθε ευκαιρία πως η μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι.
«Το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης του υπόπτου ή του κατηγορουμένου, το οποίο αποτελεί ειδικότερη έκφραση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, που του εξασφαλίζει το άρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων Ανθρώπου», επικαλείται σε υπόμνημα δυόμιση σελίδων που απέστειλε στην Εξεταστική Επιτροπή, που διερευνά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο παραγωγός Γιώργος Ξυλούρης (γνωστός ως Φραπέ), αιτιολογώντας την απόφασή του να μην παραστεί και να καταθέσει.
Ειδικότερα, ο κ. Ξυλούρης, αναφέρει στο υπόμνημά του:
«Έχω κληθεί με την υπ’ αριθμ. 75/11-11-2025 κλήση και σύμφωνα με τα αρ. 144 επ. του κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων και του άρ. 213 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ως μάρτυρας ενώπιον της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής “Για τη διερεύνηση όλων των ζητημάτων που έχουν ανακύψει σχετικά με τη λειτουργία του Οργανισμού πληρωμών και ελέγχου κοινοτικών ενισχύσεων προσανατολισμού και εγγυήσεων(Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) με γνώμονα την ανάδειξη τυχών ευθυνών και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συστήματος πληρωμής των αγροτικών ενισχύσεων, ώστε να αποτελεί έναν αξιόπιστο, αποτελεσματικό και δίκαιο μηχανισμό για όλους τους παραγωγούς της χώρας”.
»Τον τελευταίο καιρό, όμως, έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ πλήθος εγγράφων, τα οποία με αναφέρουν ως κατηγορούμενο ή ύποπτο για σωρεία αδικημάτων σχετικά με το υπό εξέταση θέμα, χωρίς να έχω πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα και φερόμενα ως στοιχεία.
»Παράλληλα έχει διαρρεύσει στα μ.μ.ε. σχετικό πόρισμα της “Αρχής Κατά Της Νομιμοποίησης Εσόδων Από Εγκληματικές Δραστηριότητες”, στο οποίο επίσης, αν και κατέθεσα σχετικό αίτημα, δεν έχω ακόμα πρόσβαση.
»Το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης του υπόπτου ή του κατηγορουμένου, το οποίο αποτελεί ειδικότερη έκφραση του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, που του εξασφαλίζει το άρ. 6 της ΕΣΔΑ και συνδέεται με το δικαίωμά του από το άρ. 223 παρ. 4 ΚΠΔ, να αρνηθεί την κατάθεση περιστατικών από τα οποία θα μπορούσε να προκύψει η ενοχή του για αξιόποινη πράξη, προβλέπεται πλέον ρητά από το άρ. 104 παρ. 1 του νέου ΚΠΔ, ενώ με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν μπορεί να αξιοποιηθεί σε βάρος του, η δε παραβίαση της απαγόρευσης αυτής επισύρει, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση του νέου Κ ΠΔ (v. 4620/2019), την απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω προσβολής του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη.
»Επίσης το άρ. 244 παρ. 3 ΚΠΔ ορίζει ότι “η προηγούμενη έγγραφη εξέταση του υπόπτου που έγινε με όρκο απαγορεύεται να αποτελέσει μέρος της δικογραφίας. Τυχόν παραμονή της στη δικογραφία συνιστά προσβολή του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη”.
»Προς την ίδια κατεύθυνση έχει παγιωθεί από πολύ παλιά η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (βλ. την πιλοτική απόφαση Funke κ. Γαλλίας της 25.02.1993, καθώς και Murray κ. Ηνωμένου Βασιλείου της 08.02.1996, και ιδίως τις J.B. K. Ελβετίας της 03.05.2001, Becles K. Ηνωμένου Βασιλείου της 08.10.2002, Kansal K. Ηνωμένου Βασιλείου της 27.04.2004. βλ. ακόμη Αllan κ. Ηνωμένου Βασιλείου της 05. I I .2002, Weh κ. Αυστρίας της 08.04.2004».
Και ο κ. Ξυλούρης καταλήγει στο υπόμνημά του:
«Σύμφωνα με τα παραπάνω, η μαρτυρική μου κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Υμών, η οποία θα προβληθεί δημοσίως, θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε παραβίαση του κατ’ άρθρο 6 της ΕΣΔΑ δικαιώματός μου σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης σύμφωνα με την προπαρατιθέμενη νομολογία του ΕΔΔΑ, αφού, εφόσον παραστώ, θα εξαναγκαστώ να απαντήσω ως μάρτυρας (: καθήκον μαρτυρίας και αληθείας) σε ερωτήσεις των μελών της παραπάνω Επιτροπής, εκ των οποίων θα αναιρεθεί οποιοδήποτε δικαίωμά μου σε οποιαδήποτε μελλοντική κλήτευσή μου και κατάθεση ενώπιον των αρχών ως υπόπτου ή κατηγορουμένου.
»Για τους λόγους αυτούς δηλώνω ότι δεν θα παραστώ κατά τη σχετική διαδικασία, κάνοντας χρήση των ανωτέρω ρητά προβλεπόμενων δικαιωμάτων μου».
Τι λένε βουλευτές της ΝΔ
«Η απόφαση του Γιώργου Ξυλούρη να μην προσέλθει στην εξεταστική επιτροπή τον φέρνει αντιμέτωπο με τις συνέπειες του νόμου.
»Η Νέα Δημοκρατία θα διαβιβάσει άμεσα την υπόθεση στον Εισαγγελέα, προκειμένου να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περαιτέρω», αναφέρουν οι βουλευτές της ΝΔ και μέλη της εξεταστικής επιτροπής.
«Η μη εμφάνισή του στην Επιτροπή δημιουργεί αντικειμενικά ένα κενό στην εξέταση της υπόθεσης, ωστόσο η Δικαιοσύνη είναι ο αρμόδιος θεσμός για να αξιολογήσει πλήρως τα διαθέσιμα στοιχεία.
»Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία συνεχίζεται θεσμικά και με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες, ανεξάρτητα από την επιλογή οποιουδήποτε προσώπου να μην παρουσιαστεί», τονίζουν.
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής
Το ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση ενεργοποίηση όλων των νόμιμων διαδικασιών για την αυτοπρόσωπη εμφάνιση του Γ. Ξυλούρη στην Εξεταστική Επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της βίαιης προσαγωγής, όπως προβλέπει ο Kώδικας Ποινικής Δικονομίας για μάρτυρες που αρνούνται να καταθέσουν, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:
«Ο κ. Ξυλούρης, που έγινε γνωστός στο πανελλήνιο με το ψευδώνυμο “Φραπές” για τις συνομιλίες και τις διασυνδέσεις του με τον Πρωθυπουργό και κυβερνητικούς αξιωματούχους, αρνείται να εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής, αποστέλλοντας υπόμνημα και επικαλούμενος προσχηματικούς λόγους, την ώρα που οφείλει – όπως κάθε μάρτυρας – να καταθέσει αυτοπροσώπως και να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ και τις προνομιακές σχέσεις του με κυβερνητικούς αξιωματούχους.
»Το ΠΑΣΟΚ με επιστολή του από 6/10/25 είχε προειδοποιήσει για αυτό το ενδεχόμενο, ζητώντας από την Επιτροπή την άμεση κλήτευσή του.
»Είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους δεν εισακουστήκαμε.
»Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι ο κ. Ξυλούρης δεν έχει καταστεί ούτε ύποπτος ούτε κατηγορούμενος, άρα δεν μπορεί να επικαλείται “δικαιώματα σιωπής” ή “μη αυτοενοχοποίησης”.
»Η άρνησή του να προσέλθει δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα.
»Οι Εξεταστικές Επιτροπές λειτουργούν ως ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, και το καθήκον μαρτυρίας είναι δεσμευτικό.
»Η άρνησή του υποδηλώνει τον φόβο του για πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης.
»Η αλήθεια είναι απλή: ο κ. Ξυλούρης αποφεύγει τη Βουλή γιατί εκεί θα αναγκαζόταν να αποκαλύψει όσα η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να μείνουν στο σκοτάδι.
»Η στάση του κ. Ξυλούρη υπηρετεί την ανάγκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην απαντήσει ο ίδιος ποια είναι η πραγματική του σχέση με τον Μάκη Βορίδη.
»Πώς εξηγείται η δωρεά του μπλε ταύρου όταν ο κ. Βορίδης είχε αποχωρήσει από το ΥΠΑΑΤ.
»Ποιος είναι ο “Μάκης” στους διαλόγους της δικογραφίας.
»Γιατί οι αναφορές του αντιφάσκουν με τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη ότι δεν ασχολείτο με επιδοτήσεις μετά την αποχώρησή του.
»Ποιος είναι ο “Γρηγόρης” που φέρεται να του έκλεινε ραντεβού.
»Γιατί ο Λ. Αυγενάκης τού υπαγόρευε να κάνει μηνύσεις.
»Ποιες είναι οι “πλάτες” στις οποίες αναφερόταν όταν δήλωνε ότι θα “ξηλώσει” την Ευρωπαία Εισαγγελέα Παπανδρέου ή ότι θα “κανονίσει” με το Μαξίμου να μην ελεγχθεί.
»Πώς είχε πρόσβαση στον κ. Αθανασά, Διευθυντή του Υπουργού Επικρατείας κ. Βορίδη , ο οποίος τον ενημερώνει ότι ο υπεύθυνος για το Ταμείο Ανάκαμψης Γενικός Γραμματέας κ. Παγινέτας, δεν προχωρά αν δε χρηματιστεί.
»Η στάση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -που ισχυρίζονται ότι “μόνο η Δικαιοσύνη είναι αρμόδια”-είναι προσχηματική.
»Η Εξεταστική Επιτροπή έχει συνταγματική αρμοδιότητα να διερευνά, να ανακρίνει και να αποκαλύπτει την αλήθεια.
»Ο “ελιγμός” του κ. Ξυλούρη υπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες της Κυβερνητικής πλειοψηφίας και προέκυψε κατόπιν “στρατηγικής” συνεννόησης με αυτή».
ΣΥΡΙΖΑ: Σε προσυνεννόηση με τη ΝΔ, ο «Φραπές» το βάζει στα πόδια για να καλύψει το «γαλάζιο» σκάνδαλο
«Η προκλητική άρνηση του Γιώργου Ξυλούρη, διαχρονικού κομματάρχη της ΝΔ στην Άνω Μεσαρά, να μην εμφανιστεί ως μάρτυρας, όπως οφείλει, στην Εξεταστική Επιτροπή, συνιστά παράνομη πράξη καθώς παραβιάζει τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει:
«Ο κ. Ξυλούρης έχει υποχρέωση να προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή και δεν μπορεί να επικαλείται το δικαίωμα στη σιωπή καθώς δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου.
»Δεν μπορεί να εμπαίζει τα μέλη της Επιτροπής και να ευτελίζει το κοινοβούλιο με νομικίστικα τερτίπια προκειμένου να προστατεύσει τους πολιτικούς του προστάτες.
»Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητάμε τη βίαιη προσαγωγή του μάρτυρα, όπως προβλέπει ο νόμος.
»Θεωρούμε υποκριτική και απαράδεκτη τη στάση της ΝΔ που ζητάει την “διαβίβαση της υπόθεσης στον Εισαγγελέα” για να παίξει κι άλλες καθυστερήσεις.
»Ζητάμε τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για το κατά πόσο έχει δικαίωμα ο μάρτυρας να μην παραστεί στη συνεδρίαση.
»Η πλειοψηφία της Επιτροπής βολεύεται πίσω από την άρνηση του Γ. Ξυλούρη να καταθέσει.
»Δεν θέλει να ακουστούν σε απευθείας μετάδοση οι απαντήσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών του “γαλάζιου” κυκλώματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
»Ενός ανθρώπου που γνωρίζει με λεπτομέρειες τη λειτουργία και τη δράση του “επιτελικού” παρακράτους που λυμαίνεται παράνομα τις επιδοτήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων της χώρας».
Αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Όπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, αρνούνται να νομιμοποιήσουν την παράβαση καθήκοντος και την κατάχρηση εξουσίας από το προεδρείο και την πλειοψηφία της Επιτροπής και την επιχειρούμενη συγκάλυψη.
»Αποχώρησαν από την εξευτελιστική για το κοινοβούλιο διαδικασία μέσω της οποίας επιχειρείται να “ξεπλυθεί” το “γαλάζιο” σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
»Πρωτοβουλία που υιοθέτησαν και οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Παρέμβαση Καραθανασόπουλου: Απαράδεκτη συμπαιγνία κυβέρνησης και μάρτυρα
Στην παρέμβασή του εκ μέρους του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «με το συγκεκριμένο υπόμνημα επιβεβαιώνεται ότι έχουμε μία απαράδεκτη συμπαιγνία κυβέρνησης και μάρτυρα, είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη συγκάλυψη του σκανδάλου.
»Σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία εκ του ασφαλούς και με βάση την άρνηση του συγκεκριμένου μάρτυρα ζητάει να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα».
Ο κ. Καραθανασόπουλος αναλύντας την υπόθεση κατέληξε πως «με βάση και το άρθρο 147 που έχει ήδη αναφερθεί, η Επιτροπή θεωρούμε ως ΚΚΕ πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, να ασκήσει δηλαδή όλα τα καθήκοντά της και να ζητήσει την προσαγωγή του συγκεκριμένου μάρτυρα στην Επιτροπή».
Τέλος υπεκφυγή χαρακτήρισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος την πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να παραπεμφθεί ο Γ. Ξυλούρης στην Εισαγγελία για τις περαιτέρω διαδικασίες, μετά την άρνησή του να παραστεί στην Εξεταστική Επιτροπή. Είπε χαρακτηριστικά:
«Είναι υπεκφυγή γιατί ακριβώς αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της. Δηλαδή ότι η Επιτροπή έχει την αρμοδιότητα, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για την προσαγωγή του συγκεκριμένου μάρτυρα και αυτή την απόφαση να την παραπέμψει στον εισαγγελέα ο οποίος θα διατάξει την εκτέλεσή της.
»Αυτή είναι η διαδικασία η οποία πρέπει να ακολουθηθεί και σε αυτή την πρότασή μας εμείς θα επιμένουμε όπως έχουμε κάνει από την αρχή».





































































































