Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τι απαντά η Εκκλησία για τον φόρο στα ενοίκια από ακίνητα

Τι απαντά η Εκκλησία για τον φόρο στα ενοίκια από ακίνητα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι αποφάσεις του ΣτΕ για τα ακίνητα της σύμβασης Εκκλησίας-Πολιτείας της 18ης.9.1952 αφορούν σε φόρους εισοδήματος τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία, ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνήλθε στην τρίτη συνεδρία της για τον μήνα Σεπτέμβριο, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της τονίζει: «Λαβούσα γνώση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα της Συμβάσεως Εκκλησίας – Πολιτείας της 18.9.1952 και προς σχηματισμό πλήρους εικόνας, διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις αφορούν σε φόρους εισοδήματος για μία ειδική κατηγορία ακινήτων, τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία της Ελλάδος (ως κεντρικό νομικό πρόσωπο με έδρα την Αθήνα)»

Αναφέρει ακόμα ότι το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των Ιερών Μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο και έλαβε για αντάλλαγμα το ένα 1/3 (σε χρήμα και γη) της αξίας της παραχωρούμενης περιουσίας.

«Αργότερα, η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή. Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματική, τουλάχιστον από πλευράς φορολογικού δικαίου. Φυσικά η Εκκλησία της Ελλάδος συμμορφώθηκε και έχει ήδη καταβάλει τους προαναφερθέντες φόρους.

Παραμένει βεβαίως το ζήτημα ότι η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία.

Όπως επίσης παραμένει το ερώτημα εάν η Πολιτεία τήρησε και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ελληνικό Λαό, επειδή μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό εάν και πόσα από τα μοναστηριακά ακίνητα που απέκτησε το Δημόσιο έφθασαν πράγματι στα χέρια των ακτημόνων Ελλήνων εκείνης της εποχής ή συνεχίζουν να παρακρατούνται από το Δημόσιο» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Επ’ αυτού, προσθέτει ότι «Πάντως οι πρόσφατες αποφάσεις επιβεβαιώνουν την από 19.7.2012 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τα κόμματα ότι η Εκκλησία υπόκειται κανονικά σε φόρους εισοδήματος, ενώ όλες οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπονταν ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Τράπεζα της Ελλάδος: Τα δύο «εμπόδια» που βάζει για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

Ταμασού Ησαΐας: «Αμετάκλητος στόχος μας κάθαρση και διαφάνεια στους κόλπους της Εκκλησίας»

RND: Μπίζνες πολλών δισ. ευρώ με «χρυσές βίζες» στην Ελλάδα

«Ρωσικός Κόσμος»: Μία «μεγαλοϊδεατική» χίμαιρα δια χειρός Ντούγκιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr