Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: Να φτιάξουμε Αγία Σοφία εκεί που θα γινόταν τζαμί

Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος: Να φτιάξουμε Αγία Σοφία εκεί που θα γινόταν τζαμί
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Να φτιάξουμε Αγία Σοφία εκεί που θα γινόταν τζαμί», προτείνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, με συνέντευξη στο «Πρακτορείο Ορθοδοξία», σαν απάντηση «σε αυτή τη μεγάλη προσβολή και βεβήλωση που βιώνουμε αυτόν τον καιρό».

«Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα, σε απάντηση της ασεβούς προκλήσεως και προσβολής της Τουρκίας να μετατρέψει τον ιστορικό χριστιανικό ναό της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, με πρωτοβουλία της Ιεράς Συνόδου και τη βοήθεια της Ελληνικής Πολιτείας, σύσσωμος ο Ελληνικός λαός να αναλάβει την ανοικοδόμηση νέου επιβλητικού ναού Της του Θεού Σοφίας, μάλιστα σε εκπλήρωση και του παλαιότερου Τάματος των ηρωικών προγόνων μας.

»Ο ναός να γίνει στην είσοδο της χώρας μας από τον Αερολιμένα “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας, πάνω στον λόφο Χουζμουζά Παιανίας, δηλαδή στον χώρο που προ εικοσαετίας είχε οριστεί και δεν τελεσφόρησε να κτιστεί το ισλαμικό τέμενος».

Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Σεβασμιώτατος είχε εκδώσει εγκύκλιο, με την οποία ανακοίνωνε στους πιστούς της Μητροπόλεώς του το πώς επιθυμεί να απαντήσει στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Τότε είχε δηλώσει πως ετοιμάζεται να δώσει σάρκα και οστά σε ένα νέο Τάμα: μια μικρή Αγία Σοφιά στη Μητρόπολή του και συγκεκριμένα σε οικόπεδο στον Γέρακα Αττικής.

Ολόκληρη τη εγκύκλιος της 18ης Ιουλίου:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Τις μέρες αυτές, εκτός από την όλη δοκιμασία της πανδημίας που μαστίζει και απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και έχει ανατρέψει τα πάντα, ζούμε κυρίως μια γενικευμένη προσβολή των ιερών μυστηρίων, της θείας λατρείας, της πίστεως αλλά και του ίδιου του προσώ­που του Θεού. Οι Πατέρες μας μάς κληροδότησαν την πίστη στα σωστικά μυστήρια, αναλλοίωτη την διδασκαλία του Χριστού, και την ανάγκη της θείας λατρείας.

Έτσι καθιερώθηκε ο τύπος της θείας λειτουργίας, οι ιερές ακολουθίες και οι χώροι της λατρείας του Θεού.

Κορύφωση της πίστεώς τους ήταν η προσπάθεια να δημιουργήσουν στη γη ένα σημείο αναφοράς προς την Σοφία και τον Λόγο του Θεού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, έναν ναό που να αντανακλά τη δόξα του Θεού στον κόσμο μας.

Και το πέτυχαν με πολύ κόπο, με αξιοποίηση των ιδιοφυών χαρι­σμάτων, με την βούληση των αρχόντων τους, με μεγάλη πίστη και ευλάβεια. Έφτιαξαν με πολλή προσευχή έναν χώρο λατρείας του αληθινού Θεού.

Έτσι κατασκευάσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Ένας ναός ποτισμένος με δάκρυα προσευχής, με θυμιάματα και ύμνους δοξολογίας, με παρακλήσεις και ιστορικά τάματα, με ήχους καμπανών και σημάντρων, με τη σφραγίδα της συγκλονιστικής ιστορίας του Βυζαντίου και της Ρωμιοσύνης, με μαρτυρικό αίμα και θυσίες, με ατέλειωτες λειτουργίες και ακολουθίες.

Ένα επίγειο αριστούργημα της πίστεως και του πνευματικού πολιτισμού. Μια απόδειξη του θεοΐδρυτου χαρακτήρα της Ορθόδοξης Πίστης και Εκκλησίας μας.

Αυτό το ιερό του Έθνους και της Πίστεως, ύστερα από 900 χρόνια θείας λατρείας, βεβηλώθηκε για 500 και πλέον χρόνια καθώς με βιαιότητα και ασέβεια λειτούργησε ως τζαμί.

Τα τελευταία 86 χρόνια αναγνωρίσθηκε ως μουσείο, ως μνημείο παγκό­σμιας κληρονομιάς και ως παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Όσο και αν αυτό έδειχνε κοσμικού τύπου σεβασμό, δεν έπαυε να αποτελεί απομείωση της αλήθειας του και ανίερη προσβολή.

Η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της πάλι σε μουσουλμανικό τζαμί πραγματικά τάραξε όλους μας ως Γένος και ως Έθνος.

Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί καμία ανάγκη. Είναι καθαρά μια απόφαση πολιτικής σκοπιμότητος, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και προκλήσεως, εθνικιστικής κακότητος και εμπαθείας, ιστορικής ασέβειας όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά κυρίως στην πίστη μας στον Χριστό, στην όντως Σοφία του Θεού.

Όλοι μας και ως Έθνος και ως Ρωμιοσύνη και ως Ορθόδοξοι πονάμε.

Πονάει η ιστορία μας, πονάει η θρησκευτική συνείδησή μας, πονάει η ελπίδα μας, πονάει η πίστη μας, πολύτιμοι θησαυροί όλα αυτά που όμως με κανέναν τρόπο δεν τα χάνουμε γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά και την συνείδησή μας.

Μας πληγώνει η πνευματική αδιαφορία του χριστιανικού κόσμου. Δεν μας ξενίζει όμως. Χωρίς την πίστη χάνεται ο χριστιανισμός… των χριστιανών.

Η Μητρόπολή μας, σαν μια απάντηση στην πρόκληση ανακοινώνει ότι ήδη ξεκινάει ανέγερση ναού της του Θεού Σοφίας, σε οικόπεδο στον Γέρακα. Αυτό είναι το νέο Τάμα μας· μια μικρή Αγιά Σοφιά στη Μητρόπολή μας. […]

Ευχή μας τέλος είναι, τώρα που η Αγιά Σοφιά παραδίδεται σε θρησκευτική χρήση, σε μουσουλμανική προσευχή, να αρχίσει ένας αγώνας να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για Ορθόδοξη λατρεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, ευκαιριακώς, με ακάλυπτες τις ψηφιδωτές εικόνες, αντηχούντων των εκκλησιαστικών ύμνων, ζωντανεύοντας τον αρχικό σκοπό και λόγο της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο 39χρονος φέρεται να είχε ένα μεγάλο μαχαίρι στη ζώνη του και να όρμηξε πάνω στην Κυρ. Γρίβα

Πειραιάς: Κατέρρευσε διώροφο κτίριο στο Πασαλιμάνι – Νεκρός ένας 31χρονος αστυνομικός

Πέραμα: Στο νοσοκομείο 5χρονη που καταγγέλλει σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα της

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. σε στέκι παράνομου τζόγου στην Αθήνα – 11 συλλήψεις και κατάσχεση 57 υπολογιστών με «φρουτάκια» (βίντεο)

Νέα Σμύρνη: Ένας τραυματίας από πυροβολισμούς οπαδών σε αγώνα βόλεϊ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr