Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

“Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο ανοιχτόμυαλος”

“Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Ο ανοιχτόμυαλος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί πορτρέτο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τίτλο σύντομο, αλλά και περιεκτικό: «Ο ανοιχτόμυαλος».

Όπως μεταφέρει τα δημοσιεύματα η ελληνική υπηρεσία της DW, η εφημερίδα εξηγεί ότι σύμφωνα με τη θεώρηση του Πατριαρχείου ο Βαρθολομαίος είναι «πρώτος μεταξύ ίσων», τόσο απέναντι στα παλαιά πατριαρχεία της Αλεξάνδρειας, της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων, όσο και στα νέα πατριαρχεία της Μόσχας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας και κατά συνέπεια είναι ο πνευματικός ηγέτης για περισσότερους από 300 εκατομ. ορθόδοξους χριστιανούς.

Φυσικά η πραγματική εξουσία ανήκει στις εθνικές εκκλησίες, σημειώνει η εφημερίδα, οι ηγεσίες των οποίων συχνά διαφοροποιούνται από τον φιλελεύθερο, ανοιχτόμυαλο Βαρθολομαίο, που αποκαλείται και «πράσινος Πατριάρχης» λόγω της δραστηριοποίησής του για την προστασία της «Δημιουργίας», δηλαδή του περιβάλλοντος.

Για την Τουρκία, η οποία «το ανέχεται, αλλά δεν το αναγνωρίζει πλήρως», το Πατριαρχείο δεν είναι παράγων εξουσίας.

Είναι κάποιος που κάθε τόσο ζητεί αρωγή, του οποίου όμως η φωνή βρίσκει ευήκωον ους στο εξωτερικό, γράφει η Frankfurter Allgemeine.

Και υπενθυμίζει ότι το 2006 ο Πάπας Βενέδικτος είχε επίσης επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να γιορτάσει μαζί με τον Βαρθολομαίο την εορτή του Αγίου Ανδρέα, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο εορτάζει και το ευτυχές γεγονός ότι «εξακολουθεί να υπάρχει και σήμερα, 561 χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς».

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σημειώνει ότι για τον Πάπα Φραγκίσκο η συνάντηση με τον πνευματικό ηγέτη 300 εκατομ. ορθοδόξων είναι ο κύριος λόγος της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Και υπενθυμίζει: «Ιστανμπούλ, το παλαιό Βυζάντιο, η πόλη της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- ένας χώρος, στον οποίο πάντοτε εκδηλωνόταν αντιπαράθεση θρησκευτικών πεποιθήσεων και επισφραγίζονταν σχίσματα. Ο Φραγκίσκος και ο Βαρθολομαίος θέλουν να εργαστούν για την επαναπροσέγγιση των εκκλησιών. Είναι ένας μακρινός στόχος. Ιδιαίτερα η ρωσική εκκλησία βλέπει με καχυποψία τις όποιες χειρονομίες συμφιλίωσης».

Η εφημερίδα δεν παραβλέπει τη συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας μάλιστα ότι θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλού προσκεκλημένου από το εξωτερικό στο νέο ανάκτορο του Ερντογάν που έχει προκαλέσει επικρίσεις στην Τουρκία για την επιβλητική χλιδή του.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα ο Πάπας Φραγκίσκος δεν μπορούσε να μην προσέλθει στο νέο ανάκτορο του Ερντογάν, προσπάθησε όμως να προχωρήσει σε χειρονομίες ταπεινοφροσύνης κατά την παραμονή του στην Τουρκία.

«Επέμεινε να διανυκτερεύσει σε ένα απλό κατάλυμα και όχι σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων» γράφει η Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενη πληροφορίες της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Το «Σωματείο Δράσης Νίκος Καπετανίδης» για τον Ερντογάν που χαρακτήρισε «τρομοκράτες» τους Πόντιους: «Σας ευχαριστούμε πολύ»

Οργή Τελιγιορίδου για Ερντογάν που αποκάλεσε τους Πόντιους «τρομοκράτες»: «Τρομοκράτες είναι το τουρκικό κράτος»

26/3/1919 Εφημερίς «ΕΠΟΧΗ»: «Κάθε πόθος που πνίγεται με την βίαν και με την αγριότητα, ριζώνει βαθύτερα εις την ψυχήν του λαού»

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν θα κατηγορήσουμε τον Ησαΐα για κάτι που ο ίδιος αποκάλυψε

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr