Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βασιλειάδης: Βάλαμε σκελετούς στη ντουλάπα – Θέλουν τώρα να ξαναπάρουν τις θέσεις τους

Βασιλειάδης: Βάλαμε σκελετούς στη ντουλάπα – Θέλουν τώρα να ξαναπάρουν τις θέσεις τους
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Βασιλειάδης,

Τη σαφή δυσαρέσκειά του για τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών κατά των πρόσφατων αποφάσεων της αθλητικής δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η εθνική πολιτική στον αθλητισμό», που συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ, ο κ. Βασιλειάδης μίλησε για «σκελετούς που βάλαμε στις ντουλάπες και τώρα σκέφονται ότι μπορούν να ξαναπάρουν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση την τοποθέτηση τακτικών δικαστών στην αθλητική δικαιοσύνη, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει νέος σχεδιασμός στον ελληνικό αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Βασιλειάδης, θα κινείται ο νέος αθλητικός νόμος.

«Σας καλωσορίζω σε αυτή την πολύ σημαντική ημερίδα, ο τίτλος της οποίας σε κάποιους μπορεί να προκαλέσει θυμηδία και σε κάποιους άλλους κατάθλιψη. Η εθνική πολιτική για τον αθλητισμό είναι μία πολιτική που δεν υπήρξε ποτέ, που χαρασσόταν συγκυριακά και με βάση διάφορα -κανονικά ή μη- ορόσημα. Μία πολιτική που βασιζόταν σε ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, με τη λέξη σε εισαγωγικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά εξέλιπαν από την αθλητική ζωή μετά τις αρχές της δεκατίας του 1980, όταν φάνηκε μία αλλαγή στη στρατηγική του ελληνικού αθλητισμού» τόνισε αρχικά στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού και συνέχισε:

«Στις δικές μας ημέρες, στις ημέρες της κρίσης, και ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μία σοβαρή χαραμάδα ότι η χώρα μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να ξαναγίνει μία κανονική χώρα, πρέπει να σταθούμε με ειλικρίνεια ο ένας απέναντι στον άλλον, να συζητήσουμε τα προβλήματα, να θέσουμε προτεραιότητες που θα μας οδηγήσουν σε μία νέα μέρα.

Για να γίνει αυτό, απαιτείται η σύμπραξη πολιτικής ηγεσίας, επιστημονικής κοινότητας και φορέων του αθλητισμού. Οι εποχές που οι αποφάσεις λαμβάνονταν με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας πρέπει να περάσουν στο παρελθόν.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα αποτυπωθεί αυτό και στα νομικά μας κείμενα, με ένα σύγχρονο και ευέλικτο αθλητικο νόμο, με τον οποίο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις και να δώσουμε τη δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να ανασάνει και να χαράξει από μόνη της στρατηγική. Να κατανοήσουμε όλοι τα λάθη ώστε να οδηγηθούμε σε ένα νέο μοντέλο για τον ελληνικό αθλητισμό.

Η πραγματικότητα θα είναι σκληρή και τα επόμενα χρόνια. Οι εποχές που ο κρατικός κορβανάς ήταν τεράστιος και τα χρήματα έρρεαν (το γεγονός ότι δεν τα εκμεταλλευθήκαμε είναι ένα άλλο δράμα) έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Με τα νέα δεδομένα θα πρέπει να δούμε πώς σχεδιάζουμε, τι προτεραιότητες βάζουμε και πώς δίνουμε τη δυνατότητα στην αθλητική οικογένεια να χαράσσει το δρόμο της».

Ο Γιώργος Βασιλειάδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα πρόσφατα γεγονότα του ποδοσφαίρου: «Από το 2015 που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τόσο η προηγούμενη όσο και η τωρινή πολιτική ηγεσία του αθλητισμού, είχαμε ένα στόχο: διαφάνεια παντού.

Γι’ αυτό ο προκάτοχός μου κι εγώ προσπαθήσαμε να σπάσουμε το απόστημα της διαφθοράς, μέσα σε ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο. Ξεκινήσαμε από το ποδόσφαιρο, σε συνεργασία με τους διεθνείς φορείς, ώστε να επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Το αυτοδιοίκητο δεν μπορεί να παρερμηνεύεται και να συγχέεται με το άνομο.

Ένα από τα βασικά μας προτάγματα ήταν να τοποθετηθούν τακτικοί δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη. Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, βλέπουμε ότι το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως τοποθέτησης, δυστυχώς και από τη δική μου πολιτική οικογένεια, εξωκείλει και οπισθοχωρεί μπροστά σε αυτή την κατάκτηση, με αποτέλεσμα οι σκελετοί που βάλαμε στις ντουλάπες να σκέφονται ότι μπορούν να ξαναπάρουν τις θέσεις τους.

Οφείλουμε να σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και τους νόμους, όσο αυστηροί κι αν είναι, να σεβόμαστε τις αποφάσεις. Γιατί η τακτική δικαιοσύνη αποτελεί το μοναδικό εχέγγυο δημοκρατίας, ευθυκρισίας και ισότητας.

Η αντίδραση του πολιτικού συστήματος το τελευταίο διάστημα είναι και μία απάντηση στα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, γιατί τον αντιμετωπίσαμε διαχρονικά ως ψηφοθηρικό όργανο. Αυτό θέλουμε να σπάσουμε με το νέο αθλητικό νόμο, που θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και θα εκσυγχρονίζει το πλαίσιο της λογοδοσίας».

Ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι ημερίδες όπως η σημερινή «… πρέπει να είναι θεσμοθετημένες και να έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα.

Σπάζοντας τα ταμπού και τα κατεστημένα του παρελθόντος, θα καθήσουμε όλοι μαζί εδώ και θα μιλήσουμε ειλικρινά. Αν το καταφέρουμε αυτό, μπορούμε να χαράξουμε μία νέα ημέρα στον ελληνικό αθλητισμό και να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον ενός λαού, που έχει έμφυτο αθλητικό ταλέντο. Κι αυτό φάνηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στα χρόνια της κρίσης, τώρα που δεν υπάρχουν χρήματα».

Και ο κ. Βασιλειάδης κατέληξε, κάνοντας αναφορά στις προβλέψεις για τα προνόμια των αθλητών, ενώ ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη περίπου 60 αθλητών από μικρά αθλήματα, που δεν έχουν χορηγική υποστήριξη. «Να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση για τα προνόμια των αθλητών, αλλά προνόμιο δεν είναι μόνο μία θέση στο Δημόσιο.

Προνόμιο είναι να εξασφαλίσεις στον αθλητή μία αξιοπρεπή ζωή μέσω της εκπαίδευσης, μέσω ειδικών προγραμμάτων. Αλλά ακόμη κι αν τον βάλεις στο Δημόσιο, να μην τον… παρκάρεις, να πάρεις τον αθλητή-σύμβολο και να τον γυρίσεις στην κοινωνία, στα σχολεία, για να χτυπήσεις τη βία και όλα τα φαινόμενα που ταλανίζουν την κοινωνία μας» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται, πέρα από βούληση, και χρήματα.

Πιστεύω ότι με τη χρηστή διαχείριση και τη σωστή διοίκηση θα μπορέσουμε να κάνουμε και μεγαλύτερες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, από την εξοικονόμηση πόρων από το ΣΕΦ, με τη βοήθεια των εργαζομένων και την εξαιρετική απόδοση της διοίκησης, θα δώσουμε σε πάνω από 60 ερασιτέχνες αθλητές μικρών αθλημάτων χωρίς χορηγούς, ένα μηνιαίο βοήθημα για ένα χρόνο».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γιώργος Βασιλειάδης: «Ο Τσίπρας δεν είναι πατερούλης για να κάνει παρέμβαση»

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στους πυρόπληκτους της Αττικής

Τσίπρας: Η Ράνια Σβίγγου γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Βασιλειάδης αναπληρωτής

Βασιλειάδης: Συγχαρητήρια, καλωσορίζουμε τον Μητσοτάκη στο 2016 – Ποιον κοροϊδεύει;

Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος η εθνική ομάδα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr