


Στην έκθεση αμυντικού εξοπλισμού IDET 2025 στο Μπρνο, η τσέχικη αμυντική εταιρεία LPP Holding αποκάλυψε το «Hornet» («Σφήκα»), ένα νέας γενιάς αυτόνομο μη επανδρωμένο όχημα εδάφους (UGV), σχεδιασμένο για την υποστήριξη υλικοτεχνικής διαχείρισης (logistics) στην πρώτη γραμμή, όπως η μεταφορά πυρομαχικών και η απομάκρυνση τραυματιών.
Η πλατφόρμα «Hornet», με μήκος λίγο πάνω από 2,7 μέτρα και ικανότητα μεταφοράς φορτίου 350 κιλών, είναι ένα ηλεκτρο-υβριδικό UGV (Μη Επανδρωμένο Όχημα Εδάφους), σχεδιασμένο για ευέλικτους ρόλους στο πεδίο της μάχης.
Σύμφωνα με την LPP, το όχημα «μπορεί να πλοηγηθεί σε άγνωστα περιβάλλοντα» και λειτουργεί ανεξάρτητα από GPS, καθιστώντας το κατάλληλο για χρήση σε αμφισβητούμενα ή παρεμβαλλόμενα ηλεκτρομαγνητικά περιβάλλοντα.
«Αναπτύξαμε ένα πλήρως αυτόνομο όχημα που μπορεί να πλοηγηθεί σε άγνωστα περιβάλλοντα», δήλωσε η εταιρεία.
Το σύστημα πλοήγησης του «Hornet» δοκιμάστηκε αρχικά στην πλατφόρμα TAROS, προτού οι μηχανικοί σχεδιάσουν «ένα εξατομικευμένο όχημα, προσαρμοσμένο ειδικά για αποστολές logistics στο σύγχρονο πεδίο μάχης».
Το Μη Επανδρωμένο Όχημα Εδάφους (UGV) διαθέτει πολλαπλούς τρόπους λειτουργίας, όπως ο «Follow-me» («Ακολούθησέ με») για παρακολούθηση στρατευμάτων και ο «Return to base» («Επιστροφή στη βάση») για αυτόματη επιστροφή.
Το «Hornet» μπορεί επίσης να βελτιστοποιεί διαδρομές και να αποφεύγει εμπόδια χωρίς την παρέμβαση χειριστή.
Σχεδιασμένο με έμφαση στη modular κατασκευή*, το «Hornet» μπορεί να προσαρμοστεί για ρόλους πέρα από τα logistics, όπως ISR (συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση), ανταπόκριση σε CBRN (Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική, Πυρηνική Ανταπόκριση) περιστατικά και επείγουσα ιατρική μεταφορά.
Πέρα από τις αυτόνομες λειτουργίες του, το «Hornet» είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλων, σουίτα αισθητήρων και το σύστημα INTERCEPTOR (ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΣ) —μια αμυντική λύση κατά drones, που χρησιμοποιεί ενσωματωμένα τετρακόπτερα (quadcopters)** για την αναχαίτιση και εξουδετέρωση εναέριων απειλών.
Στελέχη της εταιρείας ανέφεραν ότι το Hornet διαθέτει δυνατότητες οπτικής πλοήγησης, προσαρμοσμένες από την αεροπορική πλατφόρμα MTS.
*Η «modular κατασκευή» αναφέρεται σε μια μέθοδο σχεδιασμού και κατασκευής όπου ένα αντικείμενο, όπως το όχημα «Hornet» στην παραπάνω περιγραφή, δημιουργείται από ανεξάρτητα, εναλλάξιμα τμήματα ή «modules» (υπο-συστήματα). Αυτά τα τμήματα μπορούν να συνδυαστούν, να αντικατασταθούν ή να προσαρμοστούν εύκολα, επιτρέποντας ευελιξία και προσαρμογή σε διαφορετικές ανάγκες ή αποστολές.
Στο πλαίσιο του «Hornet», η «modular κατασκευή» σημαίνει ότι το όχημα μπορεί να εξοπλιστεί ή να τροποποιηθεί με διαφορετικά εξαρτήματα, όπως συστήματα για υλικοτεχνική διαχείριση, ISR (συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση, αναγνώριση), CBRN (Χημική, Βιολογική, Ραδιολογική, Πυρηνική Ανταπόκριση) ανταπόκριση ή ιατρική μεταφορά, χωρίς να απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός. Αυτή η προσέγγιση μειώνει το κόστος, διευκολύνει τη συντήρηση και επιτρέπει γρήγορη προσαρμογή στις απαιτήσεις του πεδίου μάχης.
**Τα «quadcopters» είναι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) με τέσσερις έλικες (rotors), εξ ου και η ονομασία «quad» (τέσσερα) και «copter» (από το helicopter, ελικόπτερο). Είναι γνωστά και ως τετρακόπτερα στα ελληνικά. Λειτουργούν με τη χρήση τεσσάρων κινητήρων, ο καθένας από τους οποίους ελέγχει έναν έλικα, επιτρέποντας σταθερή πτήση, ελιγμούς και δυνατότητα αιώρησης στον αέρα.
Στο πλαίσιο του «Hornet», όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα quadcopters ενσωματώνονται στο σύστημα INTERCEPTOR για αμυντικούς σκοπούς, όπως η αναχαίτιση και εξουδετέρωση εναέριων απειλών, π.χ. εχθρικών drones, χάρη στην ευελιξία και την ταχύτητά τους. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε στρατιωτικές, εμπορικές και ψυχαγωγικές εφαρμογές λόγω της απλής κατασκευής και του εύκολου ελέγχου τους.