Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Ισαάκ Νεύτων προέβλεψε το τέλος του κόσμου το 2060 – Ήταν και αλχημιστής

Ο Ισαάκ Νεύτων προέβλεψε το τέλος του κόσμου το 2060 – Ήταν και αλχημιστής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton) είναι διάσημος ως ο πρωτοπόρος επιστήμονας που έγραψε τον κανόνα της βαρύτητας, κατασκεύασε το πρώτο τηλεσκόπιο και υπολόγισε ακόμη και το ακριβές σχήμα της Γης.

Ο Ισαάκ Νεύτων, ο οποίος έκανε πολλές πρωτοποριακές ανακαλύψεις στη φυσική και τα μαθηματικά, πίστευε ότι ο κόσμος όπως τον ξέρουμε θα τελειώσει το 2060.

Αυτό μπορεί να φαινόταν πολύ μακρινό όταν κατέγραψε τους λεπτομερείς υπολογισμούς του το 1704. Αλλά σήμερα απέχει μόλις 37 χρόνια.

Μάλιστα, πολλοί από εμάς θα είμαστε ακόμα ζωντανοί όταν έρθει αυτή η ημερομηνία και έτσι θα μπορούμε να… διαπιστώσουμε από πρώτο χέρι εφόσον ευσταθεί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ένας στους επτά ανθρώπους πιστεύει ότι ο κόσμος θα έρθει στο τέλος του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ο Νεύτωνας χρησιμοποίησε πηγές από τη Βίβλο και από άλλα θρησκευτικά συγγράμματα για να υπολογίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία ο κόσμος που γνωρίζουμε θα έρθει στο τέλος του και θα αντικατασταθεί από μια κυριολεκτική «Βασιλεία των Ουρανών» στη Γη.

Ήταν και αλχημιστής

Στο βιβλίο, «Isaac Newton: The Asshole Who Reinvented The Universe», ο συγγραφέας Florian Freistetter περιγράφει τον Νεύτωνα ως μια αλόγιστη ιδιοφυΐα χωρίς κοινωνικές δεξιότητες και σκληρή συμπεριφορά.

Παρά την επιστημονική του δεινότητα, ήταν επίσης αφοσιωμένος στην αλχημεία.

«Η αλχημεία ήταν… όχι απλώς ένα χόμπι [για τον Νεύτωνα]», γράφει.

«Αν μη τι άλλο, θα ήταν πιο κοντά στην αλήθεια να ονομάσουμε την έρευνα του Νεύτωνα στη φυσική “χόμπι” που ταίριαζε μεταξύ των θεολογικών και αλχημιστικών του σπουδών».

Ο Νεύτων είχε τόσο εμμονή με αυτό το hocus pocus που έφτιαξε τις δικές του καμινάδες και φούρνους για τη διεξαγωγή πειραμάτων. Θεωρούσε την ενασχόληση με την αλχημεία τόσο ιερή, που ποτέ δεν μίλησε γι’ αυτήν δημόσια, γράφοντας γι’ αυτήν μόνο κωδικοποιημένα.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα από τα γραπτά του:

«Αυτή η κόκκινη σκόνη είναι κατά συνέπεια ο αρσενικός δράκος του Flamel, χωρίς φτερά, γιατί αφού έχει εξαχθεί από την κανονική του σκόνη, είναι μία από τις τρεις ουσίες από τις οποίες είναι φτιαγμένο το λουτρό του ήλιου και της σελήνης».

Ο Νεύτων κράτησε τις αλχημικές συνταγές του εσκεμμένα συγκεχυμένες.

Η συνταγή του για έναν φιλοσοφικό λίθο που υποτίθεται ότι πολλαπλασίαζε τον χρυσό περιείχε συστατικά όπως «φλογερούς δράκους», «περιστέρια της Νταϊάνα» ή «αετούς του υδραργύρου».

«Θα περίμενε κανείς να βρει τέτοιες λέξεις σε μπερδεμένα κείμενα επίδοξων μεσαιωνικών μάγων. Ωστόσο, είναι του Νεύτωνα», γράφει ο Freistetter.

«Ο Νεύτωνας είδε την αλχημεία ως έναν άλλο τρόπο κατανόησης του σύμπαντος», πρόσθεσε ο Freistetter σε μια συνέντευξη στη The Post.

«Ήταν πεπεισμένος ότι ο αληθινός θεός είναι παρών παντού, όχι μόνο σε πνευματική μορφή αλλά και σε ουσία.

»Έτσι, έπρεπε να υπάρχει κάποιο είδος “θείας ύλης”.

»Κάποιο θεμελιώδες μέρος της ύλης που θα επέτρεπε τη μεταμόρφωση από τα πάντα σε όλα.

»Για τον Νεύτωνα… η μελέτη της αλχημείας ήταν για εκείνον τόσο σημαντική και σοβαρή όσο… η επιστήμη.”

Υπήρχαν σημάδια από νωρίς ότι ο Νεύτων, γεννημένος τον Ιανουάριο του 1643 στην Αγγλία, δεν θα ακολουθούσε έναν παραδοσιακό δρόμο στη ζωή.

«Ο Νεύτωνας ήταν από την αρχή ένα περίεργο και άβολο παιδί», γράφει ο Freistetter στο βιβλίο.

«Τι θα γίνει με εμένα; Θα βάλω τέλος. Μπορώ μόνο να κλάψω. Δεν ξέρω τι να κάνω» έγραφε αυτές τις καταθλιπτικές γραμμές στο τετράδιό του όταν ήταν ακόμη νέος».

Με τον πατέρα του νεκρό πριν τη γέννησή του και την ξαναπαντρεμένη μητέρα του να τον στέλνει να ζήσει με τους παππούδες του, ο Νεύτων, πιο έξυπνος από τους συνομηλίκους του, έζησε μια απομονωμένη νεανική ζωή.

Ένα ημερολόγιο που έγραψε στα 19 του περιείχε πολλές εγγραφές χαρακτηριστικές για έναν νεαρό άνδρα στην ηλικία του –παραδεχόμενος ότι ήταν ένοχος για «αβρότητα με τη μητέρα του», για παράδειγμα– αλλά και γραμμές για «ευχόμενος θάνατο και ελπίδα σε κάποιους» και «απειλή στον πατέρα μου και η μητέρα Σμιθ να τα κάψει και το σπίτι από πάνω τους».

Καθώς ξεκίνησε μια επιστημονική καριέρα, θυσίασε πολύ περισσότερα από τους περισσότερους στην αναζήτηση της απόλυτης αλήθειας.

«Ακριβώς από την αρχή, ο Ισαάκ Νεύτων σημάδεψε όλα τα κουτιά ως τρελός καθηγητής», γράφει ο Freistetter, σημειώνοντας ότι ο νεαρός επιστήμονας κοιμόταν τρεις ή τέσσερις ώρες τη νύχτα και μετά βίας έτρωγε.

«Σαν νέος, κόλλησε μια βελόνα στο μάτι του για να μάθει περισσότερα για τη φύση του φωτός…

»Ο Νεύτων κόλλησε το πράγμα ανάμεσα στο βολβό του ματιού του και την υποδοχή με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να πιέσει το βολβό του ματιού από πίσω με την άκρη της βελόνας.

»Μπόρεσε έτσι να αλλάξει το σχήμα του βολβού του ματιού και να παρατηρήσει την επίδραση που είχε αυτό στην οπτική του αντίληψη.

»Είδε δαχτυλίδια διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων που άλλαζαν όταν κινούσε τη βελόνα αλλά εξαφανίστηκαν όταν ήταν ακίνητη».

Αυτό ήταν μόνο ένας κίνδυνος που πήρε ο Νεύτων με τα μάτια του.

Επίσης, κοίταξε όσο περισσότερο μπορούσε και σκληρά σε μια ηλιακή έκλειψη για να καθορίσει την επίδραση στην όραση.

«Επέζησε από όλα αυτά τα αυτο-πειράματα χωρίς να χάσει την όρασή του και ήταν βαθιά γοητευμένος από τα αποτελέσματα που προέκυψαν», γράφει ο Freistetter.

«Αν κοιτούσε τον ήλιο για αρκετή ώρα, θα μπορούσε να δει αργότερα εικόνες και περίεργα χρώματα που προφανώς δεν ήταν αληθινά.

»Παρά τους ενδιαφέροντες καρπούς της έρευνάς του, ο Νεύτων ανησυχούσε ελαφρώς για τα μάτια του και κλειδώθηκε σε ένα εντελώς σκοτεινό δωμάτιο για τρεις ημέρες, επανεμφανιζόμενος μόνο όταν δούλευαν ξανά κανονικά».

Εν τω μεταξύ, ο Νεύτωνας μπήκε βαθύτερα στην αλχημεία, επιλέγοντας το ψευδώνυμο Jehovah Sanctus Unus — ή «άγιος θεός» — για να το χρησιμοποιήσει μεταξύ των συνασκητών του.

Τόλμησε μάλιστα να προβλέψει πότε θα μπορούσε να τελειώσει ο κόσμος.

Βασισμένος σε εκτενείς μελέτες βιβλικών κειμένων, εκτίμησε ότι ο κόσμος θα «επαναφερόταν» το 2060, όταν «το Βασίλειο του Θεού» θα επικρατούσε στη Γη, γράφει ο Freistetter.

Εν τω μεταξύ, ο Νεύτων κατηγόρησε άλλους προφήτες της μοιραίας ημέρας για την πρόβλεψη μιας πιο επικείμενης αποκάλυψης.

«Μπορεί να τελειώσει αργότερα, αλλά δεν βλέπω κανένα λόγο να τελειώσει νωρίτερα», διακήρυξε ευθαρσώς ο Νεύτων.

«Ο Νεύτων αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη θρησκευτικών κειμένων και προσπάθησε να δημιουργήσει ένα χρονολόγιο των γεγονότων του παρελθόντος για να ταξινομήσει όλες αυτές τις ιστορίες», λέει ο Freistetter.

«Ήταν πεπεισμένος ότι τα μελλοντικά γεγονότα είχαν ήδη οριστεί από τον Θεό.

»Από τη Βίβλο, ο Νεύτων εξήγαγε κάποιες “προφητικές” χρονικές περιόδους.

»Για αυτόν, το 2060 [θα ήταν] μια νέα αρχή. μπορεί να συνοδεύεται από πόλεμο και καταστροφές αλλά τελικά η έναρξη μιας νέας θεϊκής εποχής».

Ο Νεύτων πέθανε τον Μάρτιο του 1727.

Ενώ η γοητεία του με την αλχημεία δείχνει μια ελαφρώς κακή πλευρά του επιστήμονα, ο Freistetter λέει ότι δεν πρέπει να μειώνει τη φήμη του -ή την κληρονομιά του- ως ενός από τους μεγάλους του κόσμου.

«Ο Νεύτωνας ήταν μια ιδιοφυΐα όπως καμία άλλη», λέει ο Freistetter.

«Κανένας πριν ή μετά, με πιθανή εξαίρεση τον Αϊνστάιν, δεν άλλαξε τόσο θεμελιωδώς τη γνώση και την άποψή μας για τον κόσμο όσο ο Ισαάκ Νεύτων.

»Μας έδειξε ότι ο κόσμος είναι κατανοητός, ότι υπάρχουν πράγματα όπως φυσικοί νόμοι και ότι μπορούν να διατυπωθούν με έναν ακριβή, μαθηματικό τρόπο. Έκανε δυνατή τη σύγχρονη επιστήμη».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Τα συνδικάτα της Σκωτίας ζητάνε από το Ηνωμένο Βασίλειο να μην πουλά όπλα στην Τουρκία

DW: Ζυγίζει μάλλον ακόμη την κατάσταση η Άγκυρα για τη Μέση Ανατολή

Αμερικανοί και Βρετανοί κατέρριψαν περισσότερα από 100 ιρανικά ντρόουν

Το Ιράν έτοιμο να χτυπήσει το Ισραήλ – Κίνδυνος κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr