Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συναγερμός – Η Γαλλία στο στόχαστρο “μοναχόλυκων” τζιχαντιστών

Συναγερμός – Η Γαλλία στο στόχαστρο “μοναχόλυκων” τζιχαντιστών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Φόβος και δικαιολογημένη ανησυχία επικρατεί στη Γαλλία μετά τις δύο επιθέσεις τζιχαντιστών που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε δύο πόλεις της.

Είναι ο τρόμος των «μοναχόλυκων», προσώπων που ριζοσπαστικοποιούνται μόνοι τους και μένουν “αόρατοι” μέχρι να χτυπήσουν με «μικρής κλίμακας» επιθέσεις.

Το Σάββατο ένας μοναχόλυκος τζιχαντιστής εισέβαλε με μαχαίρι σε αστυνομικό τμήμα στην πόλη Ζουέ λε Τουρ φωνάζοντας “Αλλάχ Ακμπάρ” (ο θεός είναι μεγάλος), μαχαιρώνοντας τρεις αστυνομικούς πριν πέσει νεκρός από πυρά, ενώ την Κυριακή ένας άλλος άνδρας, που περιγράφεται ως διαταραγμένος, έριξε το αυτοκίνητό του σε περαστικούς στην Ντιζόν, ουρλιάζοντας και αυτός “Αλλάχ Ακμπάρ”, τραυματίζοντας έντεκα άτομα.

Σε ό,τι αφορά τον τζιχαντιστή της επίθεσης με το αυτοκίνητο την Κυριακή, όπως υποστηρίζουν αστυνομικές πηγές, ο δράστης είχε νοσηλευθεί στο παρελθόν σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Τα κίνητρά του, ανέφερε η πηγή, «παραμένουν ακόμη θολά».

Αφού συνελήφθη, είπε πως το έκανε «για τα παιδιά της Παλαιστίνης». Και πράγματι, η επίθεση με αυτοκίνητο πάνω σε πεζούς είναι ο νέος τρόπος τρομοκρατίας που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές της παλαιστινιακής Χαμάς για να χτυπούν αμάχους Ισραηλινούς. Στα Ιεροσόλυμα έχουν σημειωθεί αρκετές τέτοιες επιθέσεις.

Οι τίτλοι στις γαλλικές εφημερίδες αρκούν για να καλλιεργήσουν ανησυχία: «Οδηγός έπεσε σε πεζούς φωνάζοντας “Ο θεός είναι μεγάλος”» γράφουν, πανομοιότυπα, η Monde, η Liberation και η Figaro.

Σε αυτό προστίθεται το προφίλ του δράστη της ξεχωριστής επίθεσης του Σαββάτου στη Ζουέ λε Τουρ, το οποίο αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται επίσης τη Δευτέρα.

Ο 20χρονος Μπερτράν Νζοαμποναγιό -που άλλαξε το όνομά του σε «Μπιλάλ» αφού ασπάστηκε το Ισλάμ- είχε απασχολήσει μεν τις αρχές για μικροαδικήματα αλλά δεν βρισκόταν στα «ραντάρ» των αρχών ως επικίνδυνος για ακραίες θέσεις.

Εκ των υστέρων πάντως, η διαδικτυακή του παρουσία -όπως γράφει η Liberation- θα ήγειρε σαφώς ανησυχίες ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το ότι ο αδερφός του είχε καταχωρηθεί από τις γαλλικές υπηρεσίες ως τζιχαντιστής που είχε μάλιστα επιδιώξει να πάει ως μαχητής στη Συρία.

Το προφίλ του Μπιλάλ στο Facebook, «διακοσμημένο» με την σημαία του Ισλαμικού Κράτους, είχε αρκετές αναρτήσεις με ακραίο ισλαμιστικό περιεχόμενο.

Το απόγευμα της Κυριακής, πριν το δεύτερο περιστατικό στην Ντιζόν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ είχε χαρακτηρίσει τον Νζοαμποναγιό ένα «μυστηριώδες πρόσωπο». Ο Καζενέβ είχε αναφέρει επίσης πως οι αστυνομικές αρχές είχαν τεθεί σε επιφυλακή μετά το περιστατικό στην Ζουέ Λε Τουρ.

Διαβάστε επίσης:
1. Γνωστό κλεφτρόνι ο τζιχαντιστής που μαχαίρωσε τρεις αστυνομικούς στη Γαλλία
2. Το Ισλαμικό Κράτος είχε προειδοποιήσει από τις 20 Νοεμβρίου: Ισλαμικό Κράτος: Θα κάνουμε τζιχάντ και αποκεφαλισμούς μέσα στη Γαλλία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα μιλούν οι κάτοικοι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr