Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Πούτιν “μπλέκεται” και στην Παλαιστίνη και στηρίζει “κυρίαρχο κράτος”

Ο Πούτιν “μπλέκεται” και στην Παλαιστίνη και στηρίζει “κυρίαρχο κράτος”
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του OΗΕ για την επίλυση του παλαιστινιακού στηρίζει ως έχει η Μόσχα και εκφράζει την ελπίδα της ομοφωνίας από τις χώρες – μέλη, και την αποφυγή άσκησης βέτο. Αυτό δήλωσε σήμερα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η ψηφοφορία μπορεί να γίνει άμεσα, από τη στιγμή που θα οριστεί η ακριβής ημερομηνία, πρόσθεσε ο Ρώσος υφυπουργός, τονίζοντας πως η Ρωσία έχει τεθεί εξ’ αρχής υπέρ της συγκεκριμένης λύσης:

«Ελπίζουμε να δούμε ομοφωνία, με τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να συμφωνούν στα σημεία και να προχωρήσουμε σε μια πραγματοποιήσιμη εφαρμογή της επίλυσης του παλαιστινιακού, όπως τον τερματισμό του εποικισμού και την έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Το σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποβλήθηκε από την Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα, προβλέπει έως και 12μηνη διαπραγμάτευση για τη συνολική διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, μέχρι να τεθεί σε ψηφοφορία.

Το ψήφισμα προβλέπει τη δημιουργία και την αναγνώριση ενός «κυρίαρχου και βιώσιμου» παλαιστινιακού κράτους και θα καθορίζεται χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τα κατεχόμενα στη Δυτική Οχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ,το αργότερο μέχρι το 2017.

Ο ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Μέση Ανατολή Σεργκέι Βερσίνιν μεταβαίνει στο Ισραήλ προκειμένου να προβεί σε διμερείς διαβουλεύσεις με τους Παλαιστινίους και τους Ισραηλινούς που αφορούν όλο το φάσμα του μεσανατολικού.

Σε συνάντηση που είχε στις 22 Δεκεμβρίου με τον επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας Σαϊμπ Αρικάτ, με επίκεντρο τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα ανησυχεί για το αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.

«Κατανοούμε πλήρως και υποστηρίζουμε την επιθυμία του παλαιστινιακού λαού για την δημιουργία και την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης» τόνισε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Μόσχα γνωρίζει και υποστηρίζει το σχέδιο ψηφίσματος για την Παλαιστίνη που υποβλήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε απόφαση με την οποία υποστηρίζεται η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατ’ αρχήν. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που δεν ακολουθεί την απόφαση ορισμένων Κοινοβουλίων της Ε.Ε. να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.

Την ίδια στιγμή, στα μέσα της περασμένης εβδομάδας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση Χαμάς πρέπει να αφαιρεθεί από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ισραηλινός αξιωματούχος με παράδειγμα από την Παλαιά Διαθήκη εξήγησε το πλήγμα του Ισραήλ στο Ιράν

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Τι ακολουθεί μετά το ισραηλινό χτύπημα-απάντηση στο Ιράν

Το Ισραήλ απάντησε στο Ιράν «οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr