Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Άσαντ: Η Συρία δεν θα συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος

Άσαντ: Η Συρία δεν θα συμμετάσχει στη διεθνή συμμαχία ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η Δαμασκός ενημερώνεται μέσω τρίτων, περιλαμβανομένου του Ιράκ, σχετικά με την εξέλιξη των υπό τις ΗΠΑ αεροπορικών επιδρομών εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στο BBC που πρόκειται να μεταδοθεί την Τρίτη, ο Άσαντ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση συνεργασία με τις ΗΠΑ, οι δυνάμεις των οποίων βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία από τον Σεπτέμβριο. “Αυτό ισχύει, μέσω τρίτων, μέσω περισσοτέρων του ενός μερών … το Ιράκ και άλλες χώρες, κάποιες φορές μεταφέρουν μηνύματα, γενικά μηνύματα…”

Ο σύρος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού γνώριζε για την αμερικανική επιχείρηση προτού αυτή ξεκινήσει, αλλά χωρίς λεπτομέρειες.

Ο ίδιος αρνήθηκε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν με αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια αδιακρίτως στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, σκοτώνοντας έτσι χιλιάδες αμάχους. Στη συνέντευξή του που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του BBC Τζέρεμι Μπάουεν, ο Άσαντ χαρακτήρισε την καταγγελία αυτή “παιδιάστικη ιστορία”. “Έχουμε βόμβες, πυραύλους και σφαίρες… Δεν υπάρχουν βόμβες σε βαρέλια, δεν έχουμε βαρέλια”, είπε.

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι ελικόπτερα, τα οποία πετούν σε μεγάλα ύψη για να αποφύγουν τα αντιαρματικά πυρά και τα οποία θεωρείται ότι χρησιμοποιούνται μόνο από τις κυβερνητικές δυνάμεις, πραγματοποιούν βομβαρδισμούς με αυτές τις βόμβες. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι από τόσο μεγάλη απόσταση είναι αδύνατον να πληγεί με ακρίβεια ο στόχος.

Εξάλλου, ο Άσαντ διέψευσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, παρά τους ισχυρισμούς του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μία σειρά επιθέσεων που πραγματοποίησαν ελικόπτερα σε τρία χωριά τον περασμένο χρόνο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον ανταποκριτή του BBC, η δήλωση Άσαντ είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη καθώς οι θάνατοι αμάχων από επιθέσεις με βόμβες – βαρέλια είναι τεκμηριωμένοι.

Ο Άσαντ υπερασπίστηκε την πολιορκία των περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών που σύμφωνα με ακτιβιστές έχουν οδηγήσει στον λιμό τους κατοίκους. “Στις περισσότερες περιοχές που περνούν στον έλεγχο των ανταρτών, οι πολίτες φεύγουν κι έρχονται στις δικές μας. Επομένως, οι περισσότερες περιοχές τις οποίες περικυκλώνουμε και στις οποίες επιτιθέμεθα υπάρχουν μόνο ένοπλοι”.

Ο σύρος πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η χώρα του στη διεθνή συμμαχία που επιδιώκει να “αποδυναμώσει και να καταστρέψει” το Ισλαμικό Κράτος.

“Όχι, σαφώς δεν μπορούμε και δεν έχουμε τη βούληση και δεν επιθυμούμε για έναν απλό λόγο, επειδή δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε μία συμμαχία με χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία”, δήλωσε ο Άσαντ.

Ο Άσαντ τόνισε ότι δεν είναι αντίθετος σε συνεργασία με άλλες χώρες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, αλλά αρνείται να κάνει διάλογο με αμερικανούς αξιωματούχους γιατί, όπως εξήγησε “δεν μιλάνε με κανέναν, αν δεν είναι μαριονέτα”, φωτογραφίζοντας έτσι τους ηγέτες της υποστηριζόμενης από τη Δύση και τις αραβικές χώρες του Κόλπου αντιπολίτευσης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές ζητούν να εμποδιστεί ένας ισλαμιστικός στολίσκος με προορισμό τη Γάζα

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr