Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Σαουδική Αραβία θα βομβαρδίζει για 6 μήνες την Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία θα βομβαρδίζει για 6 μήνες την Υεμένη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι Σουνίτες Άραβες που βομβαρδίζουν τους Σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη προβλέπουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες αεροπορικών επιδρομών για να τους νικήσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι οι Χούτι είναι η μοναδική ένοπλη δύναμη στην Υεμένη που μάχεται ενάντια σε Αλ Κάιντα και Ισλαμικό Κράτος, ενώ αυτοί που τους βομβαρδίζουν, δηλαδή οι Σαουδάραβες και τα άλλα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, έχουν κατηγορηθεί ότι υποστηρίζουν, εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος.

Το Σάββατο, διπλωμάτες των αραβικών χωρών του Περσικού Κόλπου, εκτός της εκτίμησής τους ότι οι αεροπορικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει ο συνασπισμός των αραβικών κρατών εναντίον των Χούτι ενδέχεται να διαρκέσουν έως και 6 μήνες, αναμένουν ότι θα υπάρξουν αντίποινα από τον Ιράν υπό τη μορφή ενεργειών με στόχο την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Αρχικά, η Σαουδική Αραβία και οι Άραβες σύμμαχοί της είχαν ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα ενός μήνα όμως «αυτό (οι αεροπορικές επιχειρήσεις) ενδέχεται να διαρκέσει 5 έως 6 μήνες» δήλωσε ένας αξιωματούχος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των επιδρομών που έχει εξαπολύσει ο συνασπισμός από την Πέμπτη και που έχουν επιτρέψει, κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταστραφούν 21 πύραυλοι Scud.

Ο ίδιος κατήγγειλε την «υποστήριξη που παρέχει σε υλικοτεχνικό και στρατιωτικό επίπεδο» η Τεχεράνη στο κίνημα των Χούτι και επισήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, «5000 Ιρανοί, (στελέχη) της Χεζμπολάχ (του Λιβάνου) και Ιρακινοί πολιτοφύλακες (που πρόσκεινται στην Τεχεράνη) έχουν αναπτυχθεί στην Υεμένη».

Οι διπλωμάτες των χωρών του Κόλπου εξήγησαν ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της αποφάσισαν να ενεργήσουν εναντίον των Χούτι όταν δορυφορικές εικόνες κατέγραψαν στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους ίδιους, μετακινήσεις πυραύλων Σκουντ προς τα βόρεια της χώρας και τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, με δυνατότητα να πλήξουν ένα μεγάλο τμήμα της σαουδαραβικής επικράτειας.

«Οι Ιρανοί θα απαντήσουν μέσω τρομοκρατικών ενεργειών στον Κόλπο» υποστήριξε ένας αξιωματούχος αναφέροντας ως παράδειγμα το Μπαχρέιν (βασίλειο όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειονότητα σιιτικός), τις ανατολικές επαρχίες της Σαουδικής Αραβίας (όπου βρίσκεται η σιιτική μειονότητα του βασιλείου) και ενδεχομένως τις «πρωτεύουσες» του Κόλπου.

Η Σαουδική Αραβία, κράτος που αποκεφαλίζει και ακρωτηριάζει ανθρώπους στη μέση του δρόμου καταδικασμένους για διάφορα αδικήματα, δηλαδή κράτος που δεν διαφέρει σε τίποτα από το Ισλαμικό Κράτος, είναι σύμμαχος της Δύσης, απολαμβάνει της προστασίας των ΗΠΑ και την ίδια ώρα παράγοντες μέσα από την ίδια τη Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν τον σουνιτικό εξτρεμισμό που απειλεί Ευρώπη και Αμερική.

Οι Χούτι, ως Σιίτες, μάχονται τον θρησκευτικό φονταμενταλισμό που παράγει και εξάγει η Σαουδική Αραβία. Ωστόσο, η Δύση, επιλέγει να στηρίζει τη μήτρα του “κακού” Σαουδική Αραβία στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει πάνω σε εκείνους που πολεμάνε το Ισλαμικό Κράτος.

Άγριες μάχες και δεκάδες νεκροί και τραυματίες στο Άντεν

Oι συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στοίχισαν την ζωή σε τουλάχιστον 54 ανθρώπους στο Άντεν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, όπου σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε μια αποθήκη όπλων του στρατού της Υεμένης, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι και αυτόπτες μάρτυρες.

Οι εκρήξεις έγιναν αισθητές σε ολόκληρη την πόλη του Άντεν και στήλες καπνού υψώθηκαν πάνω από την αποθήκη των όπλων, την οποία είχαν ήδη λεηλατήσει από την Παρασκευή, όπως μπορείτε να δείτε και στις δύο ακόλουθες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Twitter:

aden_explosion

Σπίτια ταρακουνήθηκαν και τζάμια έσπασαν, την ώρα που άλλα κτίσματα υπέστησαν ζημιές στις περιοχές πλησίον του σημείου της έκρηξης, είπαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν νεκροί και τραυματίες, ωστόσο είναι δεν έχει καταστεί δυνατόν, προς το παρόν, να επιβεβαιωθεί ένας ακριβής απολογισμός των θυμάτων.

Η αποθήκη, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Άντεν, ανήκει στον στρατό της Υεμένης, όμως οι στρατιώτες την είχαν εγκαταλείψει αυτήν την εβδομάδα αφότου οι διοικητές τους έφυγαν εν μέσω του χάους που επικράτησε στην πόλη.

Δείτε και βίντεο της έκρηξης από το Twitter:


Στο μεταξύ, τουλάχιστον 54 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 187 τραυματίστηκαν στις μάχες που μαίνονται εδώ και 3 ημέρες μεταξύ αντίπαλων ενόπλων ομάδων στο Άντεν, δήλωσε το Σάββατο ο διευθυντής του τμήματος Υγείας σε αυτήν την πόλη που βρίσκεται στη νότια Υεμένη.

«Υπήρξαν τουλάχιστον 54 νεκροί και 187 τραυματίες στις ένοπλες συγκρούσεις» στις οποίες μαχητές των επιτροπών άμυνας των συνοικιών πολεμούν εναντίον των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι που έχουν εμφανιστεί στους δρόμους της πόλης, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλ Κέντερ Λασουάρ, κάνοντας λόγο για έναν προσωρινό απολογισμό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

Η «Ύδρα» κατέρριψε ντρόουν στον Κόλπο του Άντεν

Ισραήλ: Έπληξε 40 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο με αεροσκάφη και πυροβολικό

Την ίδια ημέρα που το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ στο εσωτερικό του προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις γυναικών

Πρόεδρος Ισραήλ: Η «αυτοκρατορία του κακού» με επικεφαλής το Ιράν είναι η απειλή

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr