Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δείπνο Αναστασιάδη – κατοχικού ηγέτη στις 11 Μαΐου υπό τον ΟΗΕ

Δείπνο Αναστασιάδη – κατοχικού ηγέτη στις 11 Μαΐου υπό τον ΟΗΕ
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο θα παραθέσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ην. Εθνών Εσπεν Μπαρθ ‘Ειντε.

`Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι μετά το δείπνο θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών,αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα Mignatiou.com, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου.

Σε γραπτή δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αναφέρεται ότι το δείπνο θα γίνει στο Λήδρα Πάλας και ότι εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ, ‘Ειντε στην Κύπρο από τις 4 ως τις 12 Μαϊου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και άλλους εμπλεκόμενους, με στόχο να οριστικοποιηθούν οι διευθετήσεις για την επανέναρξη περιεκτικών συνομιλιών.

Ηδη ανακοινώθηκε από τα κατεχόμενα ότι ο κ. Είντε θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη αύριο το απόγευμα.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Η εκλογή Ακιντζί δεν σημαίνει λύση

H εκλογή Ακιντζί δεν σημαίνει λύση του Κυπριακού, αλλά δεν μπορεί και να μηδενίζεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας, παράλληλα, πως η όποια πρόταση για επιστροφή της Αμμοχώστου θα πρέπει πρώτα να μελετηθεί πριν αποφασισθεί οτιδήποτε. Ο κ. Νεοφύτου δεν αποκλείει οποιαδήποτε πρόταση που περιλαμβάνει επιστροφή της Αμμοχώστου και άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως το “Ερτζάν” μπορεί να λειτουργήσει μόνο ως αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψή του στο εργαστήρι StartUp Academy, και κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου είπε πως εξ υπαρχής είχε πει πως η εκλογή Ακινζτί δεν σημαίνει λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ωστόσο, πως δεν πρέπει να μηδενίζουμε τη σημασία που έχει η εκλογή ενός πολικού που πιστεύει στη λύση και θέλει την πατρίδα μας επανενωμένη.

Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Τ/κ ηγέτη για δύο κράτη, “ΤΔΒΚ” και “νότια Κύπρο” που θα είναι οι “συνιστώσες πολιτείες του νέου συνεταιρισμού”, ο κ. Νεοφύτου είπε πως δεν θα συμφωνήσει με την άποψη όσων με την εκλογή Ακιντζί ήταν έτοιμοι να ανοίξουν τις σαμπάνιες της επανένωσης του τόπου. “Αλλά”, συνέχισε, “ούτε από την άλλη, από την πρώτη μέρα να προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τον Ακιντζί είτε με τις βαθιές πολιτικές θέσεις της Άγκυρας, είτε με πολιτικές Ντενκτάς ή Ερογλου. Ούτε με ωραιοποίηση, ούτε με μηδενισμό. Ακόμα οι συνομιλίες δεν έχουν ξεκινήσει”, είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ΜΟΕ που προτίθεται να καταθέσει ο κ. Ακιντζί, ο κ. Νεοφύτου είπε πως πρέπει πρώτα να τεθούν στο τραπέζι για να σχολιαστούν.

Κλήθηκε, επίσης, να σχολιάσει τις δηλώσεις Ναμί στον ΑΝΤ1 ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου πάει πακέτο με το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου. “Δήλωσα και δηλώνω ότι η επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου θα είναι πάρα πολύ σημαντικό μέτρο και το θεωρώ κλειδί για τη λύση του Κυπριακού. Απ` εκεί και πέραν οποιεσδήποτε διασυνδέσεις και επιπρόσθετες υποθέσεις, να τα δούμε, να τα κουβεντιάσουμε με νηφαλιότητα και από κοινού θα συναποφασίσουμε”, είπε.

Σε ερώτηση αν είναι ανοικτός δηλαδή στην πρόταση αυτή, επανέλαβε πως πρέπει πρώτα να δούμε αν υπάρχει πρόθεση για την Αμμόχωστο “και θα μπορούσαμε να μελετήσουμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποδεχόμαστε τις οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις”.

Σε παρατήρηση ότι θέση της Κυβέρνησης είναι πως ό,τι και να γίνει με την Αμμόχωστο και το παράνομο αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την απόλυτη συμφωνία του με αυτό, καθώς αποτελεί ένα εξειδικευμένο θέμα που αφορά τους κανόνες πολιτικής αεροπορίας, οι οποίοι αφορούν και τον ίδιο τον Χάρτη των ΗΕ, όπως επεσήμανε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως υπάρχει ξεχωριστός διεθνής οργανισμός με έδρα τον Καναδά που ασχολείται με τα θέματα πολιτικής αεροπορίας και που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα των ΗΕ. “Κανένα αεροδρόμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει εάν δεν τύχει της έγκρισης χώρας μέλους αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ”, συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο πως το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου συνιστά αναγνώριση των κατεχομένων και γι` αυτό και μέχρι τώρα η δική μας πλευρά δεν δέχθηκε την πρόταση για την Αμμόχωστο με αντάλλαγμα το” Ερτζάν”, ξεκαθάρισε πως το παράνομο αεροδρόμιο μπορεί να λειτουργήσει μόνον ως αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Χωρίς να ορισθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ως αεροδρόμιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να λειτουργήσει”, είπε.

Ερωτηθείς πώς μπορεί αυτό να γίνει πριν τη λύση, ο κ. Νεοφύτου είπε πως μιλά με τεχνοκρατικούς όρους και από την εμπειρία του ως πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων.

Αναφερόμενος σε θέματα οικονομίας, ο κ. Νεοφύτου είπε πως όσοι είναι στο παζάρι καταγράφουν μια θετική αύρα στην αγορά μετά τη διακοινοβουλευτική συναίνεση, το ξεκαθάρισμα των νομοσχεδίων για την αφερεγγυότητα και το τέρμα που δόθηκε στις αναστολές του νόμου περί εκποιήσεων.

“Το είδαμε και στην πράξη στην αντίδραση των διεθνών αγορών, στην έκδοση των 7ετών ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας του ενός δις. Χρειάζεται με στοχοπροσήλωση να δούμε ως Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα συγκεκριμένες πολιτικές που να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη, σταθεροποιήθηκε η κατάσταση, τα προβλήματα παραμένουν και χρειάζεται να δούμε συγκεκριμένα μέτρα που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Mignatiou.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Θεόδωρος Γκότσης: Η Κύπρος «δεν αναγνωρίζει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία» του Κοσόβου

Μητσοτάκης: Στις 13 Μαΐου η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα

Το κατοχικό ψευδοκράτος των αποσχιστών στην Κύπρο πανηγυρίζει με τα «κατορθώματα» της Ντόρας Μπακογιάννη και της ΝΔ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Παραιτήθηκε ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για Λιβύη: Οι Λίβυοι ηγέτες μοιάζουν «ικανοποιημένοι με το τρέχον αδιέξοδο»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr