Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ισλαμικό Κράτος “χαιρέτησε” την επίθεση των δύο τζιχαντιστών στο Τέξας

Το Ισλαμικό Κράτος “χαιρέτησε” την επίθεση των δύο τζιχαντιστών στο Τέξας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Οι δύο τζιχαντιστές που εξαπέλυσαν την Κυριακή ένοπλη επίθεση σε έκθεση σατιρικών σκίτσων του Προφήτη Μωάμεθ στο Γκάρλαν του Τέξας και έπεσαν νεκροί από τα πυρά της Αστυνομίας, ονομάζονται Έλτον Σίμπσον (Elton Simpson) και Ναντίρ Σουφί (Nadir Soofi).

Σύμφωνα με το ABC News, ο Έλτον Σίμπσον από το Φίνιξ στην Αριζόνα υπήρξε στο παρελθόν ύποπτος σε έρευνα για την τρομοκρατία. Ο Ναντίρ Σουφί ζούσε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων στο Φίνιξ με τον Σίμπσον, το Autumn Ridge Apartments

jihadistes_usa

Το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε να οικειοποιηθεί την ένοπλη επίθεση των δύο ανδρών.

Ο γνωστός Βρετανός τζιχαντιστής μέλος του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Χουσεΐν Αλ Μπριτάνι, κατά κόσμο Τζουνάιντ Χουσεΐν, ανέφερε σε τουίτ πως “δύο από τους αδελφούς μας μόλις άνοιξαν πυρ εναντίον μίας έκθεσης τέχνης για τον Προφήτη Μωάμεθ στο Τέξας”.

Αμερικανοί ακροδεξιοί οργάνωσαν την έκθεση με τα σκίτσα

Η έκθεση οργανώθηκε από την Πάμελα Γκέλερ (Pamela Geller), πρόεδρο της “Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Αμερικανικής Ελευθερίας” (American Freedom Defense Initiative – AFDI).

geller

Η οργάνωσή της, που περιγράφεται από το “Southern Poverty Law Center” ως “ομάδα μίσους”, έχει χρηματοδοτήσει αντι-ισλαμικές διαφημιστικές εκστρατείες σε μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι διοργανωτές της “Έκθεσης Τέχνης και Διαγωνισμών Μουχάμεντ” ανέφεραν πως η εκδήλωση είχε σκοπό να προωθήσει την ελευθερία της έκφρασης. Πρόσφεραν 10.000 δολάρια ως βραβείο για το καλύτερο έργο τέχνης ή σκίτσο που αναπαριστά τον προφήτη, καθώς και 2.500 δολάρια για το “Βραβείο Κοινού”.

Πώς έγινε η επίθεση

Οι δύο τζιχαντιστές οδήγησαν το αυτοκίνητό τους στο κτίριο προς το τέλος της εκδήλωσης και άνοιξαν πυρ με αυτόματα τουφέκια εναντίον ενός άοπλου φρουρού, τραυματίζοντάς τον στο πόδι.

Αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά, σκοτώνοντας και τους δύο τζιχαντιστές.

Ένας από τους τζιχαντιστές, αφού τραυματίστηκε από αστυνομικά πυρά, προσπάθησε να φθάσει ένα σακίδιο, πυροβολήθηκε ξανά και σκοτώθηκε, δήλωσε στο CNN ο δήμαρχος του Γκάρλαντ, Ντάγκλας Έιτας.

Ο φρουρός αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες βγήκε από το νοσοκομείο. Κανείς άλλος δεν τραυματίστηκε.

fbi

Οι περισσότεροι από τους 200 ανθρώπους που παρακολουθούσαν την εκδήλωση ήταν ακόμη μέσα στο αθλητικό κέντρο όταν σημειώθηκε το συμβάν και δεν γνώριζαν τι είχε συμβεί μέχρις ότου η αστυνομία μπήκε μέσα στο κτίριο και είπε σε όλους να παραμείνουν μέσα εξαιτίας ενός πυροβολισμού.

Ο δήμαρχος είπε πως ο δήμος επέτρεψε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, αν και κάποιοι αξιωματούχοι γνώριζαν πως το εμπρηστικό θέμα του θα μπορούσε να προκαλέσει μία επίθεση.

“Υπήρχε ανησυχία, αυτός είναι ο λόγος που αυξήσαμε τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή, όμως όλοι ορκιζόμαστε να τηρήσουμε το Σύνταγμα, την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία της συνάθροισης και σε αυτή την περίπτωση, ίσως, της ελευθερίας της θρησκείας”, δήλωσε ο Έιτας. “Έτσι σε αυτή την περίπτωση ήταν ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το κτίριο”.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η σχολική περιφέρεια στην οποία ανήκει το κτίριο είχε στείλει επιπλέον φρουρούς και πως ο δήμος του Γκάρλαντ είχε έναν ορισμένο αριθμό ομάδων ασφαλείας και ομάδων SWAT (Special Weapons And Tactics).

Μετά τους πυροβολισμούς η AFDI ανέβασε στο Facebook μία δήλωση στην οποία αναφέρει: “Αυτός είναι ένας πόλεμος στην ελευθερία του λόγου. Τι θα κάνουμε; Θα παραδοθούμε σε αυτά τα τέρατα;”.

Στην εκδήλωση έβγαλε λόγο και ο Δανός ακροδεξιός Βίλντερς

Στην ομιλία του κατά την εκδήλωση, βιντεοκλίπ της οποίας ανέβασε η AFDI στην ιστοσελίδα της, ο Δανός ακροδεξιός πολιτικός Γκερτ Βίλντερς έδωσε το δικό του σκεπτικό για την υποστήριξη του διαγωνισμού σκίτσων, λέγοντας ότι η απεικόνιση του προφήτη και η παραβίαση ενός από τα μεγαλύτερα ταμπού του ισλάμ είναι μια απελευθερωτική πράξη.

“Το μήνυμά σήμερα είναι πολύ απλό: δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στη βαρβαρότητα, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στο ισλάμ, να μας κλέψει την ελευθερία του λόγου”, είπε ο Βίλντερς.

“Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτή την επίθεση”

Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την επίθεση που διέπραξαν στο Τέξας οι δύο ένοπλοι τζιχαντιτές, πλησίον του χώρου όπου εκτίθεντο σατιρικά σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.

«Καμία μορφή έκφρασης δε δικαιολογεί μία πράξη βίας» δήλωσε ο Τζος Έρνεστ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, ενώ αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι μυστικές υπηρεσίες ερευνούν σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος

Οι αμερικανικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν διασυνδέσεις μεταξύ των ενόπλων που άνοιξαν πυρ και διεθνών τρομοκρατικών οργανώσεων.

Το FBI και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι το περιστατικό της Κυριακής ενδέχεται να το έχουν υποκινήσει ή διευθύνει μαχητές οργανώσεων εκτός των ΗΠΑ όπως το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ένας εκ των δύο ενόπλων, ο Έλτον Σίμπσον, είχε κατά το παρελθόν βρεθεί στο επίκεντρο μίας έρευνας που σχετιζόταν με την τρομοκρατία επειδή πριν από 5 χρόνια είχε καταδικαστεί καθώς είχε πει ψέματα σε πράκτορες του FBI σχετικά με τα σχέδιά του να ταξιδέψει στην Αφρική.

Σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Σίμπσον καταδικάστηκε τον Αύγουστο του 2011 στην Αριζόνα σε 3 χρόνια με αναστολή, όμως ένας δικαστής είχε αποφανθεί στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση δεν είχε ορθώς τεκμηριώσει ότι ο κατηγορούμενος προτίθετο να ενταχθεί σε μία τρομοκρατική οργάνωση στη Σομαλία.

Ένας από τους δύο δράστες είχε αναρτήσει μήνυμα στο Twitter όπου αναλάμβανε την ευθύνη για την επίθεση πριν καν διαπραχθεί.

Το ABC μετέδωσε ότι σύμφωνα με τους αξιωματούχους των αρχών το τελευταίο από τα μηνύματα εστάλη με την ετικέτα #texasattack (επίθεση στο Τέξας).

«Ο αδελφός μου και εγώ ορκιστήκαμε πίστη στον ηγέτη των πιστών. Μακάρι ο Αλάχ να μας αποδεχθεί ως μουτζαχεντίν. Να προσεύχεστε», έγραφε το μήνυμα αυτό.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr