Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Κέρι θυμήθηκε την “Άνοιξη της Πράγας” αλλά ξέχασε το… Βιετνάμ!

Ο Κέρι θυμήθηκε την “Άνοιξη της Πράγας” αλλά ξέχασε το… Βιετνάμ!
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μιλώντας σε μια ομάδα φοιτητών που επισκέφθηκαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είπε ότι μια ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία θα συνιστούσε μια «σκανδαλώδη» ενέργεια, παραλληλίζοντας την τρέχουσα κρίση με τα γεγονότα που προηγήθηκαν του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι θα ήταν «μια τεράστια πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα».

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», πρόσθεσε ο Κέρι όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης ο Κέρι εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία του και έκανε πολλές αναφορές στην ιστορία του 20ού αιώνα. «Αρκεί να πάμε λίγο πίσω και να διαβάσουμε την ιστορία αυτού που οδήγησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (. . .). Και υπάρχουν, προφανώς, πολύ σκληρές ιστορίες όπως αυτή της Τσεχοσλοβακίας του 1968», πρόσθεσε αναφερόμενος στην Άνοιξη της Πράγας και την εισβολή της ΕΣΣΔ για να καταπνίξει το μεταρρυθμιστικό κίνημα, μόνο που αυτή η ιστορία δεν προέρχεται από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και κάποιος θα μπορούσε να του υπενθυμίσει τι έκαναν εκείνοι, την ίδια εποχή, στο Βιετνάμ (1965 -1973).

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ο Κέρι επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσινγκτον ότι το δημοψήφισμα και η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία είναι «παράνομη» και «απαράδεκτη πράξη».

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον ετοιμάζει πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και εξετάζει όλες τις επιλογές που διαθέτει.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του σημείωσε ότι οι κυρώσεις είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς απάντηση.

“Οι κάτοικοι (της Κριμαίας) έκαναν μια δημοκρατική επιλογή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που η Ρωσία αποδέχεται και σέβεται ενώ οι κυρώσεις που επιβάλουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαράδεκτες και δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr