Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας καλεί σε πραξικόπημα για ανατροπή του βασιλιά Σαλμάν

Σαουδική Αραβία: Πρίγκιπας καλεί σε πραξικόπημα για ανατροπή του βασιλιά Σαλμάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σαουδάραβας πρίγκιπας καλεί σε πραξικόπημα για την εκθρόνιση του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, τον οποίο κατηγορεί ότι είναι ανίκανος να κυβερνήσει το βασίλειο.

Η πτώση της τιμής του πετρελαίου, ο πόλεμος στην Υεμένη και η πρόσφατη τραγωδία με τους νεκρούς στη Μέκκα οδηγούν τη χώρα στην καταστροφή, σύμφωνα με τον συνωμότη πρίγκιπα.

Όπως γράφει το Sputnik, ο πρίγκιπας είναι ένας από τους εγγονούς του ιδρυτή του κράτους, Αμπντουλαζίζ Ιμπν Σαούντ (Abdulaziz Ibn Saud – 26 Νοεμβρίου 1876 – 9 Νοεμβρίου 1953), του ιδρυτή του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Σε λόγια του που δημοσιεύθηκαν στον Guardian, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας, αλλά και η ευρύτερη κοινή γνώμη, είναι δυσαρεστημένοι με τον βασιλιά Σαλμάν που ενθρονίστηκε τον Ιανουάριο.

Ο πρίγκιπας, του οποίου η ταυτότητα δεν έχει διαρρεύσει στον Τύπο, έγραψε δύο επιστολές νωρίτερα τον Σεπτέμβριο καλώντας σε ανατροπή του βασιλιά, λέγοντας ότι δεν είναι κατάλληλος για να κυβερνήσει τη χώρα.

“Ο βασιλιάς δεν είναι σε σταθερή κατάσταση και στην πραγματικότητα ο γιος του βασιλιά (Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν) κυβερνά το βασίλειο”.

“Τέσσερις, ίσως πέντε θείοι μου θα συναντηθούν σύντομα να συζητήσουν τις επιστολές. Καταστρώνουν ένα σχέδιο με πολλά και από τα ξαδέλφια μου που θα ανοίξει την πόρτα (σ.σ. της εξόδου του βασιλιά). Αρκετοί από τη δεύτερη γενιά (σ.σ. πριγκίπων) είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι”.

Στις επιστολές προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι και ο λαός της Σαουδικής Αραβίας δεν θέλει τον νέο βασιλιά.

“Ο λαός επίσης πιέζει σκληρά, άνθρωποι όλων των τάξεων, ηγέτες φυλών. Λένε ότι πρέπει να το κάνεις αυτό (σ.σ. την εκθρόνιση) αλλιώς η χώρα θα καταστραφεί”.

Μεγάλη αναταραχή έχει προκληθεί στο βασίλειο και από τον θάνατο 770 προσκυνητών στη Μέκκα.

Η τραγωδία προκάλεσε την οργή του περιφερειακού εχθρού της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, με τον πρόεδρο της ισλαμικής δημοκρατίας Χασάν Ροχανί να αμφισβητεί ευθέως εάν η μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας είναι ικανή να διαχειριστεί με ασφάλεια και σοβαρότητα τους Ιερούς Τόπους του Ισλάμ, κατηγορώντας τη χώρα για ανικανότητα.

Η διακυβέρνηση του βασιλιά Σαλμάν δέχεται όμως και ισχυρούς κλυδωνισμούς από την πτώση της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως. Η χώρα ρευστοποίησε σχεδόν 70 δισ. δολάρια από επενδύσεις της σε διάφορα επενδυτικά fund για να ενισχύσει τα κρατικά θησαυροφυλάκια.

Η Σαουδική Αραβία προβλέπεται να αυξήσει αυτό το ποσό σε 162 δισ. δολάρια, με τον γιο του βασιλιά, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση, καθώς αυτός είναι ο επικεφαλής της πετρελαϊκής πολιτικής.

Ακόμα ένα θέμα που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια είναι ο πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας ενάντια στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, που αποσκοπεί να επαναφέρει τον εξόριστο πρόεδρο της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι στην εξουσία.

Πολλοί Σαουδάραβες δυσφορούν με τη χώρα τους, της πλουσιότερης αραβικής χώρας να βομβαρδίζει τη φτωχότερη αραβική χώρα και να προκαλεί εκατόμβες νεκρών μεταξύ των αμάχων.

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας καλεί τους 13 εν ζωή γιους του ιδρυτή του βασιλείου Ιμπν Σαούντ να ενωθούν και να εκθρονίσουν τον βασιλιά Σαλμάν με πραξικόπημα, το οποίο και θα είναι το πιο δραματικό γεγονός στην ιστορία της χώρας.

“Καλούμε τους γιους του Ιμπν Σαούντ, από τον μεγαλύτερο σε ηλικία των Μπαντάρ, μέχρι τον νεώτερο, τον Μουκρίν, να συγκαλέσουν έκτακτη συνάντηση με τα σημαντικότερα μέλη της βασιλικής οικογένειας, να διερευνήσουν την κατάσταση και να βρουν τρόπο πώς να σωθεί η χώρα”, αναφέρεται στην επιστολή χαρακτηριστικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιου που η εταιρεία του εδρεύει στην Ελλάδα

Η φρεγάτα «Ύδρα» έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones

Κοινή ναυτική άσκηση Ρωσίας, Ιράν και Κίνας στον βόρειο Ινδικό ωκεανό

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr