Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ρωσικές απειλές για τη νατοϊκή πρόσκληση στο Μαυροβούνιο

Ρωσικές απειλές για τη νατοϊκή πρόσκληση στο Μαυροβούνιο
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μπαράζ δηλώσεων και αντιδράσεων προκάλεσε στη Μόσχα η επικείμενη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μετά την επίσημη πρόσκληση ένταξης που απηύθυνε σήμερα η Ατλαντική Συμμαχία στο Μαυροβούνιο.

Το ΝΑΤΟ προσκάλεσε το Μαυροβούνιο να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία. Τη σχετική απόφαση, που αναμενόταν, έλαβαν σήμερα και επισήμως οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Θα είναι η πρώτη διεύρυνση προς Ανατολάς από το 2009, όταν εντάχθηκαν η Κροατία και η Αλβανία.

«Αυτή είναι η αρχή μίας θαυμάσιας συμμαχίας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας του Μαυροβουνίου Ιγκόρ Λούξιτς υπόσχεται ότι η χώρα του είναι έτοιμη να σταθεί δίπλα στα υπόλοιπα κράτη-μέλη και επιπλέον να εκσυγχρονίσει τα ένοπλες δυνάμεις του, αλλά και να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η επικείμενη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ προκαλεί μπαράζ δηλώσεων και αντιδράσεων στη Μόσχα, με αποδέκτες την ίδια την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Η συνεχιζόμενη διεύρυνση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς είναι φυσικό να φέρει απαντητικά μέτρα από τη ρωσική πλευρά αναφορικά με την εξασφάλιση των συμφερόντων της και τη διατήρηση της ισορροπίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας σε ερώτηση για το πώς εκτιμά η Μόσχα την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Μαυροβούνιο ώστε να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Αντιρρήσεις και από τους πολίτες του Μαυροβουνίου

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του ρωσικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Βίκτορ Οζέροφ τόνισε πως το Μαυροβούνιο πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ότι με την πιθανή είσοδό του στο ΝΑΤΟ, πολλά προγράμματα που υλοποιούσε από κοινού με τη Ρωσία -και σε στρατιωτικό επίπεδο- θα διακοπούν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το καθεστώς Τζουγκάνοβιτς με τις επιλογές του μετατρέπει τη χώρα του από φίλη και εταίρο σε εν δυνάμει απειλή για τη Ρωσία, όπως είναι και οι υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας Λεονίτ Καλάσνικοφ γνωστοποίησε ότι οι ρώσοι βουλευτές απευθύνθηκαν στους συναδέλφους τους των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ώστε αυτοί να μην υπερψηφίσουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης που δημιουργείται μετά από κάθε διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Διότι, κατά τη γνώμη τους, κανείς δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις διαθέσεις της κοινωνίας.

Στο Μαυροβούνιο, παρά την πολυέξοδη φιλονατοϊκή εκστρατεία των τελευταίων χρόνων, σήμερα πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν εγκρίνει την επιλογή του προέδρου της χώρας Μίλο Τζουγκάνοβιτς.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Ζαχάροβα σε Μητσοτάκη: «Αξιολύπητο στην εθνική εορτή να υπενθυμίζουμε στην Αθήνα στοιχειώδη μαθήματα ιστορίας»

Επίθεση στη Μόσχα: Δύο 15χρονοι τιμήθηκαν από το σχολείο τους για τον ηρωισμό τους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr