Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Παγκόσμιος “χαμός” με την πρόταση Τραμπ για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες

Παγκόσμιος “χαμός” με την πρόταση Τραμπ για τους μουσουλμάνους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ιμάμης από το Τέξας συμφωνεί με τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ, να απαγορευτεί για ένα διάστημα η είσοδος μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, πρόταση που έχει προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις.

Ο ιμάμης Νιντάλ Αλ Σαΐντ (Nidal Al Sayyed) προτείνει μάλιστα από την πλευρά του να απαγορευτεί η είσοδος Σύρων προσφύγων στις ΗΠΑ σε όποια θρησκεία κι αν ανήκουν.

Να σημειωθεί εδώ ότι με την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ συμφωνεί και ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ.

Ο ιμάμης που εδρεύει σε τζαμί στο ανατολικό Τέξας μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε: “Οπωσδήποτε το βλέπω ως μια σοφή κίνηση να σταματήσουμε προσωρινά να δεχόμαστε νέους μουσουλμάνους μετανάστες στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Θεωρεί μάλιστα ένα τέτοιο μέτρο αποδεκτό “όταν έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας”. Βεβαίως, όπως εξήγησε, αυτό δεν πρέπει να σταματήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους εταίρους τους διεθνώς.

“Δεν έχει σημασία εάν το είπε ο Τραμπ ή κάποιος άλλος… Οι Αμερικανοί μουσουλμάνοι είναι ανάγκη να δηλώσουν ότι είμαστε με αυτή τη χώρα”, υπογράμμισε ο ιμάμης.

Ο Νιντάλ Αλ Σαΐντ πρότεινε όλοι οι μουσουλμάνοι να υψώσουν την αμερικανική σημαία στα σπίτια τους ως ένδειξη υποστήριξης στο έθνος.

Αργότερα ο ίδιος σε σχόλιό του στο Facebook έγραψε:

“Το μόνο που είπα είναι ό,τι πιστεύω ως αλήθεια. Ο Τραμπ δεν είναι εναντίον των Αμερικανών μουσουλμάνων. Είναι ενάντια σε νέους μουσουλμάνους μετανάστες. Εδώ υπάρχει μεγάλη διαφορά και δεν μπορούμε να είμαστε συναισθηματικοί.

Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση και μεγάλο κενό κατανόησης της εθνικότητας και μεταξύ των ίδιων των μουσουλμάνων. (…) Οι πρόσφυγες σε γενικές γραμμές δεν έχουν ξεκάθαρη ταυτότητα ή πιστεύω. Αναζητούν ένα καταφύγιο και μια ευκαιρία. Αλλά η Αμερική δεν μπορεί να αναλάβει αυτό το ρίσκο ΤΩΡΑ.

Η πρόταση μου στον Τραμπ είναι να σταματήσει να διαχωρίζει χριστιανούς από μουσουλμάνους πρόσφυγες. Και αυτό γιατί ίσως να εκπλαγεί εάν ξαφνικά δει όλους τους πρόσφυγες να ισχυρίζονται ότι είναι χριστιανοί”.

Ο ίδιος ιμάμης στο παρελθόν έχει καταφερθεί με σκληρούς χαρακτηρισμούς ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος:

“Κανένα ανθρώπινο ον δεν μπορεί να αποδεχτεί τέτοια κτηνώδη συμπεριφορά. (…) Αυτό το Ισλαμικό Κράτος δεν ανήκει σε καμία θρησκεία”.

Το Πεντάγωνο ενάντια στην πρόταση Τραμπ

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προειδοποίησε εναντίον της ανατροφοδότησης της ρητορικής που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος περί πολέμου των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλάμ, επικρίνοντας την πρόταση που έκανε ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ, η οποία προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ο Τραμπ πρότεινε να επιβληθεί απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και συνέδεσε την ιδέα αυτή με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε βάρος πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, δήλωσε πως μουσουλμάνοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και πως η στρατηγική των ΗΠΑ στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος βασίζεται την υποστήριξη μουσουλμανικών κρατών.

«Οτιδήποτε ενισχύει την ρητορική του Ισλαμικού Κράτους και θέτει σε ανταγωνισμό τις ΗΠΑ με την μουσουλμανική πίστη, είναι σίγουρα όχι μόνο ενάντια στις αξίες μας, αλλά και ενάντια στην εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Κουκ στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Κουκ δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Τραμπ και τόνισε πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζε Τζόνσον δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με την μουσουλμανική κοινότητα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ δεν είναι εποικοδομητικές.

Το Πεντάγωνο αριθμεί χιλιάδες μέλη που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και δηλώνουν μουσουλμάνοι.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το υπουργείο Άμυνας 3.817 εν ενεργεία αξιωματικοί και 2.079 μέλη της εθνοφρουράς και των εφεδρειών δηλώνουν ως θρησκεία τους το Ισλάμ.

Οι ταυτοποιήσεις γίνονται σε εθελοντική βάση και ενδεχομένως να υπάρχουν περισσότερα μέλη μουσουλμανικού θρησκεύματος στις τάξεις του αμερικανικού στρατεύματος.

«Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες, μουσουλμάνοι, που υπηρετούν με πατριωτισμό αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Κουκ. «Οτιδήποτε προσπαθεί να αμφισβητήσει τις αμερικανικές αξίες σε αυτό το θέμα, είναι ασφαλώς κάτι που προκαλεί ανησυχία».

Στις τάξεις των εν ενεργεία αξιωματικών του αμερικανικού στρατού, περίπου 1.928 δηλώνουν μουσουλμάνοι, αλλά αποτελούν ένα μικρό μέρος των 1,3 εκατομμυρίων εν ενεργεία αξιωματικών του στρατού και των 826.106 μελών της εθνοφρουράς και των εφεδρειών.

Σύμφωνα με ποικίλες εκτιμήσεις, περίπου 3 εκατομμύρια μουσουλμάνοι ζουν στις ΗΠΑ, αριθμός που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού της χώρας.

ΟΗΕ: Τραγικά ανεύθυνη η πρόταση Τραμπ

Ο υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ ήταν “τραγικά ανεύθυνος” και έπεσε στην παγίδα της υποστήριξης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με την πρότασή του να απαγορευτεί η είσοδος μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο επικεφαλής των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τραμπ, που προηγείται σε ποσοστά όλων των ρεπουμπλικανών υποψηφίων για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, συνέκρινε το σχέδιό του με την κράτηση σε στρατόπεδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο των Αμερικανών ιαπωνικής καταγωγής και άλλων, και απέρριψε τις αυξανόμενες παγκόσμιες αντιδράσεις στις προτάσεις του.

“Σίγουρα, παρότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη συμπάθεια για όσους προκαλούν τη βία και το θάνατο αμάχων, είναι διπλά τραγικό όταν υποφέρουν αθώα άτομα λόγω αντίδρασης,” είπε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στον ΟΗΕ Ζάιντ Ραάντ Αλ Χουσέιν σε δημοσιογράφους.

“Είναι τραγικά ανεύθυνο, δεδομένου του στόχου των εξτρεμιστών, να πέσει στην παγίδα της υποστήριξής των, εις βάρος εκείνων που οι ίδιοι -η μεγάλη πλειοψηφία των μουσουλμάνων- μπορεί να θεωρηθούν επιλέξιμοι στόχοι από αυτές τις εξτρεμιστικές ομάδες,” είπε.

“Το λιγότερο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι οι υποψήφιοι για δημόσια αξιώματα θα ξέρουν αρκετά για την ιστορική εμπειρία και τον πόνο που πρόκειται να υποστούν όσοι πέσουν στο στόχαστρο, αν αυτή η κλιμάκωση των δηλώσεων επισκιάσει τη νηφαλιότητα και τη λογική σχετικά με το θέμα,” πρόσθεσε.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες είπε ότι οι δηλώσεις υποψηφίων στις ΗΠΑ ζημιώνουν ένα ζωτικής σημασίας πρόγραμμα μετεγκατάστασης στη χώρα για Σύρους και άλλους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τον πόλεμο και τις διώξεις.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει…

O Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, υπερασπίστηκε τις δηλώσεις του περί απαγόρευσης εισόδου όλων των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ και χαρακτήρισε το μέτρο αυτό προσωρινό, εν καιρώ πολέμου.

Ο Τραμπ συνέδεσε την πρότασή του με το μέτρο που είχε εφαρμόσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ σε βάρος των πολιτών που κατάγονταν από την Ιαπωνία, τη Γερμανία και την Ιταλία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Αυτό που προτείνω δεν είναι διαφορετικό από (τα μέτρα) του Φραγκλίνου Ρούζβελτ» δήλωσε ο Τραμπ στην εκπομπή Good Morning America του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου ABC, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης όπου υπερασπίστηκε το σχέδιό του, στον απόηχο της επίθεσης στην Καλιφόρνια που διέπραξαν δύο Μουσουλμάνοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να το κάνουμε» υπογράμμισε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ανατινάξουν τα κτίριά μας, τις πόλεις μας. Έχουμε διαπιστώσει τι συμβαίνει».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι το σχέδιο αυτό θα εφαρμοστεί προσωρινά, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση εισόδου θα διαρκέσει ωσότου το Κογκρέσο να ενεργήσει για το θέμα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι ένας Αμερικανός πολίτης που είναι μουσουλμάνος θα μπορεί να επιστρέψει στην χώρα του έπειτα από ένα ταξίδι στο εξωτερικό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα σημείωσε ότι δεν υποστηρίζει τη δημιουργία στρατοπέδων, όπως έκανε ο Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, περισσότεροι από 110.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης που είχε δημιουργήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Ρούζβελτ είχε εφαρμόσει αυτό το μέτρο αμέσως μετά τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ την 7η Δεκεμβρίου του 1941 με το οποίο έδινε εντολή στις δυνάμεις επιβολής της τάξης να στοχοθετούν «αλλοδαπούς εχθρούς».

«Δεν επιθυμώ σε καμία περίπτωση να τα εγκαθιδρύσω εκ νέου» είπε ο Τραμπ και προσέθεσε ότι το σχέδιό του έχει τύχει «τεράστιας υποδοχής» από χιλιάδες πολίτες που «απλά θέλουν να δουν κάτι να γίνεται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φαφλατάς Ερντογάν διαδίδει ότι εκείνος «ακύρωσε» με τον Μπάιντεν

Νέα κρίση στις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις; – Ο Ερντογάν ανέβαλε τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν

Αγωνία για τους σχεδόν 100 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους που κρατάνε τα τζιχάντια της Χαμάς

Κοινή έκκληση από 18 χώρες στη Χαμάς για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Μεγάλη ανατροπή: Εφετείο της Νέας Υόρκης ακύρωσε την καταδίκη του Γουάινστιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr