Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πιτέλα για πρωτιά Λεπέν: Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα συντηρητικών πολιτικών

Πιτέλα για πρωτιά Λεπέν: Η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα συντηρητικών πολιτικών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά την επικράτηση του γαλλικού Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν σε έξι από τις 13 περιφέρειες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα, επιχειρεί να ερμηνεύσει το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας ότι δεν ώθησε ο φόβος για την τρομοκρατία τους ψηφοφόρους στις κάλπες, αλλά η λιτότητα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Euronews ο κ. Πιτέλα εξηγεί ότι η Ευρώπη «πληρώνει το τίμημα πολιτικής ετών που έχουν αποδυναμώσει το φιλοευρωπαϊκό συναίσθημα των πολιτών».

Αναφερόμενος στην επικράτηση της Μαρίν Λεπέν στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας, ο επικεφαλής της ευρωομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και σχολιάζοντας το «σοκ» μετά το αποτέλεσμα, είπε: «Το πραγματικό σοκ είναι να παραμείνουμε σοκαρισμένοι από το αποτέλεσμα».

Όπως τόνισε, το Εθνικό Μέτωπο «κάθισε» στις στάχτες της δύσκολης οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης που επικρατεί εδώ και χρόνια, προκαλώντας «θύματα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους μικρούς καταθέτες.

«Δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η χρόνια λιτότητα που έχει επιβληθεί από την Ευρώπη από τις συντηρητικές κυβερνήσεις, οι οποίες άνοιξαν το δρόμο στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Εμείς το λέμε και το καταγγέλλουμε εδώ και καιρό», τόνισε ο κ. Πιτέλα.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν το φαινόμενο Λεπέν είναι αποκλειστικά γαλλικό ή μπορεί να επηρεάσει την Ευρώπη, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, απάντησε πως η δυσαρέσκεια των πολιτών είναι διαδεδομένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ωστόσο, επισήμανε πως η Λεπέν «δεν έχει σχέση με τον Ματέο Σαλβίνι (σ.σ. ηγέτης της Λέγκας του Βορρά), ο οποίος μιμείται την Γαλλίδα συνάδελφό του, όπως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτωρ Ορμπάν, δεν έχει να κάνει με τον ηγέτη του UKIP, Νάιτζελ Φάρατζ ή με τους Podemos. Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η Ευρώπη να παραμείνει θύμα εθνικών εγωισμών και να διαλυθεί».

Όσο για το πώς μπορεί να απαντήσει η Ευρώπη στην αντιευρωπαϊκή τάση που κερδίζει έδαφος, ο κ. Πιτέλα εκτιμά ότι ο μόνος τρόπος είναι η δράση.

«Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τα λόγια. Και έχουν δίκιο. Το Ευρωκοινοβούλιο αυτούς τους μήνες λειτούργησε σαν βουκέντρα για να ωθήσει την Κομισιόν να παράγει έργο και σημαντικά και προοδευτικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Πιτέλα, επισημαίνοντας πως ανάμεσα σε αυτά ήταν και «η λύση της ελληνικής κρίσης».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι θα έπρεπε μία νέα ευρωπαϊκή ηγεσία να μεταρρυθμίσει τον θεσμικό μηχανισμό που δεν λειτουργεί, αλλά για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε, χρειάζεται πολιτική θέληση από τα κράτη-μέλη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Γάλλοι υπολογίζουν ότι 150.000 Ρώσοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία

Ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ θα τεθεί υπό κράτηση για σεξουαλικές επιθέσεις

Πρώην σύζυγος οπλαρχηγού του ISIS κατηγορείται για βιασμούς σκλάβας Γιαζίντι

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Παρίσι – Θα συναντηθεί και με τον Μακρόν

Ρωσία: «Ουκρανοί εθνικιστές» οι δράστες του μακελειού με τους 140 νεκρούς στη Μόσχα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr