Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημοψήφισμα για ανεξάρτητο (ιρακινό) Κουρδιστάν μέσα στο 2016

Δημοψήφισμα για ανεξάρτητο (ιρακινό) Κουρδιστάν μέσα στο 2016
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προς δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν προσανατολίζεται ο πρόεδρος του ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί.

Οι Κούρδοι του Ιράκ συζητούσαν για την πιθανότητα ενός δημοψηφίσματος από το 2014, αλλά η εισβολή του Ισλαμικού Κράτους το καλοκαίρι του 2014 το ανέστειλε.

Οι Κούρδοι του Ιράκ βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου, όπως και οι Κούρδοι της Συρίας. Υποστηριζόμενοι από τις ΗΠΑ οι Πεσμεργκά, οι ένοπλες δυνάμεις του ιρακινού Κουρδιστάν, κατάφεραν μέσα σε ενάμιση χρόνο όχι μόνο να αντισταθούν στους τζιχαντιστές αλλά και να περάσουν στην αντεπίθεση, απελευθερώνοντας τα περισσότερα κουρδικά εδάφη στη Μεσοποταμία μέχρι τα τέλη του 2015..

Τώρα, οι κουρδικές πολιτικές δυνάμεις του Ιράκ θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουν ξανά το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας τους και τη δημιουργία του πρώτου κουρδικού κράτους στα ιρακινά εδάφη, το οποίο φυσικά αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος των κουρδικών εδαφών που είναι διαμερισμένα μεταξύ Συρίας, Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν.

Ο Αλί Χουσεΐν, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, δήλωσε στο κουρδικό Κ24: “Στην τελευταία σύνοδο του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος [τέλος Δεκεμβρίου], δώσαμε έμφαση στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Και σίγουρα θα γίνει”. Αναφέρθηκε ακόμα ότι η διαδικασία προϋποθέτει διάλογο με τις γειτονικές χώρες, ιδιαίτερα το Ιράκ. Τόνισε επίσης ότι απαραίτητη είναι και η ενότητα μεταξύ των κουρδικών πολιτικών κομμάτων.

Ο Ριζγκάρ Αλί, στέλεχος της Πατριωτικής Ένωσης Κουρδιστάν, είναι πιο επιφυλακτικός: “Πρέπει να προετοιμαστούν οι θεσμοί ενός ανεξάρτητου κράτους πριν από οποιοδήποτε δημοψήφισμα” είπε, όπως ενότητα του λαού, οικονομικό σύστημα, ισχυρός στρατός.

Από την άλλη πλευρά, οι Κούρδοι της Συρίας, της Τουρκίας και του Ιράν δεν βλέπουν με καλό μάτι την ανεξαρτησία του ιρακινού Κουρδιστάν. Θεωρούν ότι ένα αναγνωρισμένο κουρδικό κράτος στο Ιράκ θα αποτελέσει “ταφόπλακα” του μεγάλου και ενιαίου Κουρδιστάν.

Στην Τουρκία κατοικεί το 50% του κουρδικού έθνους, στο Ιράν το 25%, στο Ιράκ το 15% και στη Συρία το 5%. Ένα ακόμα 5% των Κούρδων έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν με μόλις το 15% του κουρδικού πληθυσμού θεωρείται από τους υπόλοιπους Κούρδους και μη αντιπροσωπευτικό αλλά και “φοβούνται” μην επαναληφθεί το σενάριο της Ελλάδας, που ξεκίνησε με ένα μικρό κράτος το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ενώσει όλα τα ελληνικά εδάφη, ενώ οι τουρκικές εθνοκαθάρσεις εις βάρος των Ελλήνων ξερίζωσαν τον Ελληνισμό από πανάρχαιες εστίες του και οδήγησαν στη σημερινή συρρίκνωσή του.

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 1934 το ελληνικό έθνος, εντός Ελλάδας, αριθμούσε 6.726.900 ανθρώπους ενώ η Τουρκία το ίδιο έτος είχε συνολικό πληθυσμό των εθνοτήτων της 15.711.000, που σημαίνει ότι οι Τούρκοι δίχως Κούρδους και άλλους ήταν εντυπωσιακά λιγότεροι από τους Έλληνες και σήμερα η Ελλάδα έχει πληθυσμό 10.696.000 και η Τουρκία 79.251.000, αποδεικνύει το επιχείρημα ότι ένα μικρό ανεξάρτητο Κουρδιστάν ίσως να αποδειχθεί καταστροφικό, όπως συνέβη και στην ελληνική περίπτωση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Πιθανή αναζωπύρωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στην Άνμπαρ του Δυτ. Ιράκ

Μεγάλο πρόβλημα στο Ιράκ με την εμπορία ανθρωπίνων οργάνων

Οι Κούρδοι (PKK) σκότωσαν έναν Τούρκο στρατιώτη και τραυμάτισαν τέσσερις – Οι Τούρκοι απάντησαν με αεροπορική επιδρομή

Η Πολιτοφυλακή για την Ελευθερία του Κουρδιστάν κατέστρεψε συσκευές πληροφοριών του τουρκικού κράτους

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr