Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γερμανικές εξαγωγές όπλων 3,5 δισ. ευρώ προς τη Σαουδική Αραβία το 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των γερμανικών εξαγωγών όπλων στην αραβική χώρα, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Στο Βερολίνο αυξάνονται οι φωνές που καταδικάζουν αυτές τις πρακτικές.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν το βράδυ της Κυριακής προκάλεσε αμέσως έντονες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Το Ριάντ αποφάσισε να προβεί στην κίνησή αυτή ως απάντηση στην εισβολή ιρανών διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σ. Αραβίας στην Τεχεράνη. Είχε προηγηθεί η εκτέλεση 47 ανθρώπων από το καθεστώς του Ριάντ, μεταξύ των οποίων ο σιίτης ιεροκήρυκας Νιρμ αλ Νιρμ, γεγονός που εξαγρίωσε τα πλήθη στην Τεχεράνη.

Το υπ. Εξωτερικών της Σ. Αραβίας επιρρίπτει στο Ιράν την κατηγορία ότι θέλει να διασαλεύσει τις εσωτερικές ισορροπίες στη χώρα, ενώ από την πλευρά του το υπ. Εξωτερικών του Ιράν, σχολιάζοντας τις ενέργειες του Ριάντ, κάνει λόγο για ένα “μεγάλο λάθος”.

Από την πλευρά του το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών καλεί και τις δύο πλευρές να καταβάλουν προσπάθειες για κατευναυσμό των πνευμάτων, τονίζοντας ότι οι “διπλωματικές σχέσεις και ο άμεσος διάλογος είναι απαραίτητα στοιχεία για την υπέρβαση των διαφορών”.

Το όλο θέμα έχει πάρει όμως διαστάσεις και στη Γερμανία .

Ήδη από χθες έχει ξεσπάσει δημόσια συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις Σ. Αραβίας-Γερμανίας και κυρίως τις εξαγωγές γερμανικών όπλων στη χώρα αυτή.

Πράσινοι και Αριστερά αυξάνουν την πίεση στην γερμανική κυβέρνηση, ζητώντας την άμεση διακοπή των πωλήσεων όπλων στη Σ. Αραβία. Μάλιστα ενδιαφέρον προκαλεί ότι ακόμη και στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης το θέμα της παύσης των εξαγωγών δεν είναι πια θέμα-ταμπού.

Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Γιούργκεν Χαρντ σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης, ο οποίος μετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Τόνισε δε ότι “η οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά”.

Στρατηγικός εταίρος με πολλούς αστερίσκους

Και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών ζητά να τεθούν εκ νέου στο μικροσκόπιο οι σχέσεις Γερμανίας-Σ. Αραβίας.

“Για την ώρα το πολιτικό συμφέρον θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και τα οικονομικά ζητήματα να επακολουθήσουν” ανέφερε σε συνέντευξή του σε εφημερίδες του Ομίλου Funke ο βουλευτής του SPD Ρολφ Μούτσενιχ.

Ο ίδιος πρόσφατα σε άλλη συνέντευξή του είχε πει ότι η Σ. Αραβία είναι μεν ένας “σημαντικός” συνομιλητής στον αραβικό κόσμο ιδίως στο πλαίσιο της κρίσης στη Συρία και την Υεμένη, ωστόσο τόνισε ότι το Ριάντ δεν θα πρέπει να υπονομεύει από μόνο του τη σταθερότητα.

Στο μεταξύ πολλοί γερμανοί πολιτικοί από τα κυβερνώντα κόμματα εξέφρασαν τον αποτροπιασμό του για την ομαδική εκτέλεση στη Σ. Αραβία, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα ότι η χώρα παραμένει πιθανός σύμμαχος στην ευρύτερη περιοχή, όπως επίσης πόλος ασφάλειας και σταθερότητας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ ρίχνει το βάρος και στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι πλέον θα πρέπει να ειπωθούν τα πράγματα με το όνομά τους. Αντίστοιχα και η Κλαούντια Ροτ, αντιπρόεδρος της γερμανικής βουλής από τους Πρασίνους επισήμανε σε συνέντευξή της προς την Welt ότι είναι αντιφατικό μια χώρα που δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες να ανάγεται σε στρατηγικό εταίρο, προς τον οποίο πωλούνται όπλα.

Το πάγωμα των εξαγωγών όπλων προς την Σ. Αραβία θεωρεί επίσης αναγκαίο και ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ.

Αξίζει να τονισθεί ότι μόνο μέσα στο 2015 η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας 3,5 δις ευρώ, εκ των οποίων 178,7 εκατομ. αφορούσαν τη Σ. Αραβία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Γερμανία: Στα όρια της ύφεσης η οικονομία – Το 2024 θα είναι μια δύσκολη χρονιά

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Νίκος Δένδιας: Πρέπει να ομογενοποιήσουμε τους τύπους των πολεμικών αεροσκαφών μας

Στον Καναδά ο Μητσοτάκης για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair

Στην Ελλάδα τα πρώτα τρία ελικόπτερα Romeo MH-60R Seahawk – Σύνολο θα πάρουμε επτά

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr