Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ταραχή στη Γερμανία από την επίθεση των ΗΠΑ κατά της Volkswagen

Ταραχή στη Γερμανία από την επίθεση των ΗΠΑ κατά της Volkswagen
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ταραχή έχει επιφέρει στον γερμανικό πολιτικό κόσμο, η νέα προσφυγή των ΗΠΑ στη δικαιοσύνη εναντίον της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, καθώς η ενδεχόμενη επιβολή ενός μεγάλου προστίμου ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα θέσει σε κίνδυνο θέσεις εργασίας στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, αλλά και παγκοσμίως.

Όπως είναι γνωστό το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως υπέβαλε αγωγή εναντίον της VW για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος με την εγκατάσταση λογισμικού και συσκευών που είχαν στόχο την παραποίηση των δεδομένων κατά τη διάρκεια των ελέγχων εκπομπών ρύπων σε δεκάδες χιλιάδες οχήματα με ντιζελοκινητήρες.

«Ασφαλώς τα νέα από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανησυχητικά για εκείνους που ενδιαφέρονται για την προάσπιση των θέσεων εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας», ανέφερε ο Ουμπέρτους Χάιλ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή. Ο Χάιλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποφευχθούν «δραματικές συνέπειες» για τον όμιλο της Volkswagen μέσω μιας άμεσης και ολοκληρωμένης διευθέτησης του σκανδάλου, ενώ τόνισε πως οι εργαζόμενοι του ομίλου δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για τις πράξεις αυτών που αποφάσισαν την εγκατάσταση του λογισμικού για την παραπλάνηση των συστημάτων ελέγχου των εκπομπών ρύπων.

Η γερμανική κυβέρνηση εν γένει έχει σταθεί στο πλευρό της VW αφότου η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασία του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) αποκάλυψε το σκάνδαλο. Το Βερολίνο προσπαθεί να περιορίσει κατά το δυνατόν τις ζημίες για τον όμιλο, που απασχολεί 270.000 ανθρώπους μόνο στη Γερμανία.

Ο Μίχαελ Φουξ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, έκρινε από την πλευρά του πως η σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αποσκοπεί στην ενίσχυση των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έναντι των γερμανικών ανταγωνιστριών τους.

«Αρχίζω να υποψιάζομαι ότι οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν την εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής στον βιομηχανικό τομέα, που θα ευνοήσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία σε βάρος της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας», υποστήριξε ο Φουξ.

Σε αντίστιξη με τα σκληρά μέτρα των ΗΠΑ εναντίον της VW, οι Γερμανοί πολιτικοί και οι ρυθμιστικοί φορείς στην Ευρώπη αντιμετώπισαν τον όμιλο πολύ ήπια, σύμφωνα με τους επικριτές τους.

Οι ρυθμιστικοί φορείς στη Γερμανία απλώς ενέκριναν μια φθηνή και απλή λύση για την πλειονότητα των 8,5 εκατομμυρίων οχημάτων με το παράνομο λογισμικό που έχουν πωληθεί στην Ευρώπη, ενώ τα κορυφαία στελέχη του ομίλου δεν βρέθηκαν αντιμέτωπα με νομικές διαδικασίες και ανακρίσεις.

Το σκάνδαλο πάντως έχει πλέον απτές συνέπειες στις πωλήσεις του ομίλου στις ΗΠΑ, οι οποίες έπεσαν κατά 9,1% τον Δεκέμβριο και 5% για το σύνολο του 2015. Ο όμιλος, στον οποίο ανήκουν συνολικά δώδεκα μάρκες αυτοκινήτων, δεν πώλησε παρά 30.956 οχήματα τον περασμένο μήνα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από 34.058 μονάδες την αντίστοιχη περίοδο του 2014.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν – Πρώτος σταθμός η Σαουδική Αραβία

Η Γερμανία αντιτίθεται στη δήμευση περιουσιακών στοιχείων του Κρεμλίνου λόγω των φόβων για αγωγές

Δολοφονήθηκαν δύο Ουκρανοί στρατιώτες στη Γερμανία

Απαξιωτικός ο Μπάιντεν για τον Τραμπ: «Είμαι ένας ενήλικας που έχει αντίπαλό του ένα εξάχρονο παιδί»

Wall Street Journal: Ο Πούτιν δεν διέταξε τη δολοφονία του Ναβάλνι

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr