Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Citigroup: Οι πρόσφυγες “τελειώνουν” τη Μέρκελ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

«Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία που βρίσκεται στην εξουσία, το μέλλον της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ αμφισβητείται», σημειώνει η παγκόσμια επικεφαλής πολιτική αναλύτρια της Citi Research, Τίνα Φόρνταμ σε πρόσφατη έκθεσή της.

«Αν και θεωρούμε ότι η καγκελάριος μπορεί κάλλιστα να ξεπεράσει και αυτή τη δοκιμασία για την ηγεσία της και να συνεχίσει μέχρι και την κατάκτηση μίας τέταρτης τετραετίας στην εξουσία, θεωρούμε ότι ένα Merkel-exit πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα γίνουν το 2017, θα αποτελέσει έναν από τα πλέον αποσταθεροποιητικούς κινδύνους για την Ε.Ε. και θα αποτελέσει ένα γεγονός που πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στις αγορές».

Αναμφισβήτητα η Merkel έχει υπάρξει η πιο δυνατή ηγέτιδα στην Ευρώπη από την οικονομική κρίση και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης θεμάτων όπως η ελληνική κρίση και η διαπραγμάτευση για τη συμφωνία του Μινσκ το 2015.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2015, περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους ήθελαν να δουν το προσφυγικό κύμα να μειώνεται.

Όμως, η απόφασή της να υποδεχθεί θερμά τους πρόσφυγες το 2015 αντιμετωπίστηκε αρνητικά, τόσο εντός συνόρων όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα ποσοστά θετικής γνώμης για τη Merkel βούλιαξαν στο 49% το Νοέμβριο του 2015, από 67% τον Αύγουστο.

Το πιο πρόσφατο πλήγμα για την πολιτική της θέση υπήρξαν οι μαζικές σεξουαλικές και άλλου τύπου επιθέσεις σε γυναίκες το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Κολονία, οι οποίες αποδόθηκαν σε συμμορίες κυρίως ανδρών μεταναστών.

Αυτές οι επιθέσεις πυροδότησαν περαιτέρω τη διαβούλευση στη Γερμανία σχετικά με την πολιτική της απέναντι στους πρόσφυγες.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά προκλήσεων και αναδεικνύεται σε σημαντική πηγή πολιτικού κινδύνου», γράφει η Fordham.

«Η πιθανότητα η προσφυγική κρίση να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη μπορεί σταδιακά να επισκιάσει το Grexit, το οποίο ούτως ή άλλως αποτελεί μικρότερο κίνδυνο για το 2016 από ότι τα προηγούμενα χρόνια.

Θα μπορούσε όμως να είναι και η καταστροφή για την Ευρωπαία πολιτικό που έκανε και τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να την επιλύσει;», αναρωτιέται στην έκθεσή της.

Ο λαϊκισμός διογκώνεται καθώς οι πρόσφυγες επιτείνουν τις πολιτικές πιέσεις.

Μία πιο αδύναμη Merkel θα μπορούσε να σημάνει και μία αλλαγή στην πολιτική της Ευρώπης, κάτι το οποίο επισημαίνουν σε έκθεσή τους για τους μεγαλύτερους κινδύνους του 2016 ο πρόεδρος της εταιρείας και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurasia Group, Ian Bremmer και Cliff Kupchan.

«Φέτος η θερμή υποδοχή της Merkel για τους πρόσφυγες θα έχει λιγότερους πιστούς εντός συνόρων και πιθανόν κανέναν εκτός της Γερμανίας», σημειώνουν στην έκθεσή τους.

«Αυτό θα υπονομεύσει την πολιτική της θέση και θα μπορούσε να ενθαρρύνει κάποιος επίδοξο διάδοχό της τους επόμενους μήνες».

«Αυτό αφήνει την Ευρώπη με μικρότερη δυνατότητα συλλογικής αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης (είτε αναμένεται, είτε όχι)», επισημαίνουν, μιλώντας για κάτι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η Merkel έχει υπάρξει η de facto ηγέτις της Ευρώπης στις συλλογικές κρίσεις.

Επιπρόσθετα, η Merkel έχει υπάρξει ο μεγαλύτερος υπερασπιστής της ανοιχτής Ευρώπης, ή μίας Ευρώπης που είναι ανοιχτή προς τον κόσμο και έχει τα σύνορα ανάμεσα στις (περισσότερες) ευρωπαϊκές χώρες ανοιχτά από τη μία προς την άλλη.

Οπότε, εάν βρεθεί σε πιο αδύναμη θέση, και η «ανοιχτή Ευρώπη» θα μπορούσε να κινδυνεύσει.

«Είναι μία δραματική αλλαγή στο πως η Ευρώπη λειτουργεί με τον εαυτό της και τον υπόλοιπο κόσμο«, γράφουν οι Bremmer και Kupchan.

«Η περισσότερη κακία προς τη Γερμανία από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. θα υπονομεύσει το πολιτικό της κεφάλαιο.

Η προσφυγική κρίση θα είναι η πιο πιθανή αιτία για όλη την Ευρώπη».

Τελικά το Merkel-exit δεν είναι κάτι που θα συμβεί οπωσδήποτε, όπως υπογραμμίζει η Fordham.

Αλλά είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς εναντίον του γεγονότος ότι η πολιτική θέση της Merkel δεν έχει ήδη αποδυναμωθεί, ειδικά αφού τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν στήριξαν την απόφασή της για τους μετανάστες.

Και αυτό από μόνο του είναι μία μεγάλη αλλαγή για την Ευρώπη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Γερμανική Αμνηστία ζητά έρευνα για την απαγόρευση εισόδου στη χώρα του Γιάνη Βαρουφάκη

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Γερμανία: Απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα

Γερμανία: Στο στόχαστρο ξανά η τρομοκρατία της RAF

DW: Γιατί (δεν) είχε δίκιο ο Σόιμπλε για την Ελλάδα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr