Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Βάλς από Νταβός: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει πολύ σύντομα

Βάλς από Νταβός: Η Ευρώπη μπορεί να πεθάνει πολύ σύντομα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μια ζοφερή εικόνα της Ευρώπης περιέγραψε στο Νταβός ο γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. «Το ευρωπαϊκό εγχείρημα μπορεί σύντομα να πεθάνει, όχι σε δεκαετίες ή χρόνια αλλά πολύ σύντομα», προειδοποίησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη συνεργασίας για την καταπολέμηση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως το προσφυγικό.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και προεδρεύων στην Ένωση Μαρκ Ρούτε έφερε ως παράδειγμα τη μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να επιβάλει όριο εισδοχής προσφύγων για να καταδείξει την ασυμφωνία μέσα στους κόλπους της. «Ο χρόνος πιέζει, διαθέτουμε ακόμη έξι με οκτώ εβδομάδες για να θέσουμε υπό έλεγχο τη μεταναστευτική ροή».

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά το προσφυγικό

Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρειάζονται επενδύσεις εκατομμυρίων στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. «Αυτό θα μπορούσε να μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ώστε η Ευρώπη να μην μετατραπεί σε φρούριο», είπε. «Κάτι τέτοιο θα ήταν όνειδος για την Ευρώπη», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όλα αυτά σημαίνουν ότι στους ήδη επιβαρυμένους Ευρωπαίους προστίθεται και άλλο ένα οικονομικό βάρος, το ύψος του οποίου ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν προσδιόρισε επακριβώς. Είπε απλά ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρχικό. «Θεωρούσαμε μέχρι τώρα ότι τα προβλήματα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής και της Αφρικής δεν μας αφορούν, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι δικά μας ευρωπαϊκά προβλήματα».

Διευκρινίζει ωστόσο προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν αντιμετωπίζει την κατάσταση ως ευκαιρία χαλάρωσης των προσπαθειών για λιτότητα και μεταρρυθμίσεις. «Ανησυχώ ότι όλοι εμείς στην Ευρώπη θα υποβαθμίσουμε τις προκλήσεις μπροστά στην ταχύτητα των εξελίξεων παγκοσμίως», υπογράμμισε.

Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ανταγωνιστικότητα

Την σκυτάλη πήρε ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος ζήτησε κι αυτός τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για τη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. «Τα 2/3 της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν έχουν φιλελευθεροποιηθεί», υπενθύμισε. «Στην ψηφιακή οικονομία, στον ενεργειακό τομέα, στις υπηρεσίες, στα προστατευμένα επαγγέλματα και στην κεφαλαιαγορά υπάρχουν ακόμη πολλοί περιορισμοί. Σε περίπτωση που αρθούν και δημιουργήσουμε μια πραγματικά ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, θα αυξήσουμε την οικονομική απόδοση της Ευρώπης κατά 1,24 τρις ευρώ, σχεδόν το διπλάσιο από το ΑΕΠ της Ολλανδίας».

Επρόκειτο για επιβεβαίωση προς την πλευρά του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, που στο Νταβός τόνισε για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων. «Είμαστε ουραγοί στις μεταρρυθμίσεις πίσω από τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την τεχνολογία και την παραγωγικότητα. Πρέπει να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών μας και των οικονομιών μας, όχι να την συρρικνώσουμε». Ο βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ελπίζει σε συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το επόμενο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ το Φεβρουάριο. «Εάν το ντιλ είναι καλό, θα το αποδεχθώ» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως μόνο τότε θα επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

ΠΗΓΗ: dw.com

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της προπαγάνδας Μητσοτάκη – Δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ η Ελλάδα

Ο Νίκος Δένδιας παρουσία του Λουίτζι Ντι Μάιο έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα για το πώς λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες

Μακρόν: «Ίσως χρειαστεί στρατός στην Ουκρανία» – «Μεσαίου μεγέθους δύναμη η Ρωσία»

Οι γυναίκες στην ΕΕ ζουν 5,4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες – Τι ισχύει για την Ελλάδα

Φον ντερ Λάιεν: Στο Κάιρο στις 17 Μαρτίου μαζί με Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κροο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr