Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Ιστορική επίσκεψη Κάστρο στο Παρίσι

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Στα Ηλύσια Πεδία κυματίζει ήδη η σημαία του κομμουνιστικού κράτους της Κούβας με αφορμή την ιστορική συνάντηση του Γάλλου προέδρου Ολάντ με τον κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά το τέλος των ψυχρών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας το Παρίσι ελπίζει στο χτίσιμο φιλικών σχέσεων με την Αβάνα.

«Είναι μια χώρα που ανοίγεται στον κόσμο, κι εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά της σε αυτό το άνοιγμα» δήλωσαν διπλωματικοί κύκλοι.

Γι’ αυτό το σκοπό οι Γάλλοι προσφέρουν ό,τι προβλέπει το διπλωματικό πρωτόκολλο, μεταξύ των άλλων και ένα επίσημο δείπνο στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο 84χρονος Κάστρο θα προσέλθει στις επίσημες συναντήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη, μία τιμή την οποία το Παρίσι αρνήθηκε πριν από είκοσι χρόνια στον αδελφό και ιστορικό ηγέτη της Κούβας fidel Castro.

Η Κούβα αποβλέπει τώρα στο άνοιγμα των εδώ και δεκαετίες αποκλεισμένων αγορών της σε ξένους επενδυτές.

Γι’ αυτό κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Κάστρο αναμένονται συμφωνίες που θα αφορούν τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες και το εμπόριο. Επιπλέον στο τραπέζι θα τεθεί και μια συμφωνία που αφορά τα χρέη της Κούβας προς τη Γαλλία.

Το Παρίσι φαίνεται ότι θα δεχθεί ένα μέρος των οφειλομένων χρημάτων να διατεθεί για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων στο νησί.

Στην Κούβα δραστηριοποιούνται ήδη γαλλικές εταιρίες όπως η αλυσίδα ξενοδοχείων Accor ή η αεροπορική εταιρία Air France.

Ενώ η πολυεθνική Pernord Ricard φροντίζει να διανέμεται το ρούμι Havana Club ανά την υφήλιο.

Όσον αφορά το εμπόριο το νησί των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων αποτελεί για τη Γαλλία ένα ιδανικό στόχο, το πρώτο εξάμηνο του 2015 έφτασαν στο νησί εξαγωγές από τη Γαλλία ύψους 83 εκατομμυρίων ευρώ.

Το Παρίσι βλέπει ωστόσο και πολιτικά οφέλη στη συνάντηση, μια καλή σχέση με την Κούβα ενισχύει τη θέση της Γαλλίας απέναντι και σε άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Ο Ολάντ είχε επισκεφτεί την Κούβα τον Μάιο του 2015 ως ο πρώτος δυτικός ηγέτης μετά την αλλαγή στις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στην Αβάνα και την Ουάσιγκτον.

Έκτοτε η Γαλλία αποτελεί τον σημαντικότερο συνομιλητή της Κούβας.

«Το θεωρώ πολύ σημαντικό που η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Κούβας» είχε δηλώσει τότε ο Γάλλος πρόεδρος, αποφεύγοντας παράλληλα να ασκήσει δημόσια κριτική για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο νησί της Καραϊβικής.

Παράλληλα οι Γάλλοι αποβλέπουν εδώ και καιρό στην άρση του αμερικανικού εμπάργκο, ενώ το Παρίσι υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην Κούβα και την ΕΕ, από τον Απρίλιο του 2014 οι δύο πλευρές διεξάγουν συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα

Έψηνε μπιφτέκια στα McDonald’s και έτσι έγινε «κατά λάθος» εκατομμυριούχος

Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: Σταμάτησαν οι έρευνες – Οι έξι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί

«Ξέφυγε» το έλλειμμα στη Γαλλία

ΗΠΑ: Έξι αγνοούμενοι στη Βαλτιμόρη από κατάρρευση γέφυρας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr