Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μας παρακολουθούν ακόμη και στο μπάνιο αλλά μην ενοχλείστε…

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε νέα συμφωνία διαμεταγωγής ευαίσθητων προσωπικών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού Ωκεανού και αποθήκευσής τους (data transfer and storage), κατέληξαν την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, προς μεγάλη ανακούφιση των αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών όπως το Facebook και η Google, που ήθελαν πάση θυσία να αποφύγουν να αποθηκεύουν δεδομένα τους σε εξυπηρετητές (servers) επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Σύμφωνα με τους βρετανικούς Financial Times, στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη, ένας κορυφαίος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ θα παράσχει γραπτή διαβεβαίωση, ότι η χώρα του θα απόσχει από «άνευ ορίων μαζική παρακολούθηση» Ευρωπαίων πολιτών όταν δεδομένα τους αποστέλλονται από την Ευρώπη στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που θα υιοθετήσουν τη νέα συμφωνία «ασπίδα ιδιωτικότητας Ε.Ε.-ΗΠΑ» (EU-US privacy shield) θα υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζουν μέτρα προστασίας δεδομένων εφάμιλλα αυτών που υφίστανται στην Ε.Ε.

Σε περίπτωση κατά την οποία ένας Ευρωπαίος πολίτης θεωρήσει ότι τα προσωπικά του δεδομένα δεν έτυχαν της κατάλληλης ασφαλούς επεξεργασίας, θα μπορεί να προσφύγει σε διαμεσολαβητή με έδρα τις ΗΠΑ.

Εκτιμάται, ότι ο τερματισμός της διατλαντικής διαμεταγωγής ψηφιακών δεδομένων θα αφαιρούσε ετησίως 0,4% από το ΑΕΠ της Ε.Ε., λόγω του υψηλού κόστους που θα συνεπαγόταν η υποχρεωτική αποθήκευση δεδομένων μόνον εντός Ε.Ε..

Η νέα συμφωνία αντικαθιστά προηγούμενη αντίστοιχη συμφωνία που καθόριζε τη διαμεταγωγή ψηφιακών δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ – γνωστή με την ονομασία «ασφαλής λιμένας» (safe harbour) – η οποία είχε κριθεί παράνομη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μετά από προσφυγή σε αυτό Αυστριακού φοιτητή, μεταξύ άλλων βασιζόμενο σε αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν περί γιγαντιαίου προγράμματος παρακολούθησης των Ευρωπαίων πολιτών από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Η ακύρωση της συμφωνίας safe harbour είχε δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό νομιμότητας, ασάφειας και αυτοσχεδιασμού στον κόσμο της παροχής υπηρεσιών πληροφορικής, μεταξύ άλλων επηρεάζοντας τη χώρα στην οποία θα πρέπει να αποθηκεύονται δεδομένα επιχειρήσεων (φωτογραφίες, ηλεκτρονικά μηνύματα, αποδείξεις μισθοδοσίας κ.α.).

Αυτό, στην εποχή του υπολογιστικού νέφους (cloud), στο οποίο τμήματα πληροφοριών της ίδιας συλλογής δεδομένων αποθηκεύονται σε διάφορα κέντρα ψηφιακών δεδομένων (data centres) ανά την υφήλιο.

Όπως επισημαίνουν οι FT, η νέα συμφωνία σε καμία περίπτωση δεν έτυχε θερμής υποδοχής από οργανώσεις που τάσσονται υπέρ της διατήρησης της ιδιωτικότητας των ψηφιακών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, ενώ δεν αποκλείονται νέες προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ακύρωσή της.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr