Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Deutsche Welle: Δεν φτάνουν τα τρια δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Deutsche Welle: Δεν φτάνουν τα τρια δισ. ευρώ στην Τουρκία για τους πρόσφυγες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μετά από επίπονη διαπραγμάτευση η Κομισιόν και τα κράτη-μέλη της ΕΕ βρήκαν τα «συμπεφωνημένα» τρία δισ. για το ειδικό ταμείο υπέρ των σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Όμως ο λογαριασμός ανεβαίνει…, διαπιστώνει η Deutsche Welle.

Τα χρήματα θα διατεθούν για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των εκατομμυρίων σύρων προσφύγων στην Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί η μετακίνησή τους προς την Ευρώπη.

Με βάση τη συμφωνία του Νοεμβρίου ανάμεσα στην Άγκυρα και τις Βρυξέλλες, η Τουρκία δεσμεύεται να μειώσει τη ροή των προσφύγων με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας (τουλάχιστον) τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πάντως, το πράσινο φως από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δόθηκε μόλις στις αρχές της εβδομάδας, δηλαδή στο «παρά πέντε» πριν από τη διάσκεψη δωρητών της Πέμπτης για τη Συρία στο Λονδίνο.

Η δυστοκία για την ανεύρεση των χρημάτων συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, με τον επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική και τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, να θυμίζει ότι η Κομισιόν ανέβασε την αρχική συνεισφορά της από 500 εκατομμύρια στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ώστε να υλοποιηθεί η συμφωνία του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, ο επίτροπος Χαν αντέκρουσε τους όποιους ενδοιασμούς περί πιθανής μελλοντικής κακοδιαχείρισης.

«Βρήκαμε μία δυνατότητα να διαθέσουμε συνολικά ένα δισεκατομμύριο στα επόμενα δύο χρόνια, διευκολύνοντας έτσι τα κράτη-μέλη να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια» ανέφερε ο αυστριακός επίτροπος.

«Αυτά τα χρήματα διατίθενται αποκλειστικά για καταυλισμούς σύρων προσφύγων σε τουρκικό έδαφος, για τη διαμονή, περίθαλψη και εκπαίδευσή τους. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα χρήματα θα τα διαχειριζόμαστε εμείς. Ασφαλώς η Τουρκία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, αλλά η διαχείριση θα είναι δική μας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά – Τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι;

Ο Ερντογάν είπε τον Νετανιάχου «σφαγέα» και «Χίτλερ» και επιτέθηκε στις ΗΠΑ

Σαμαράς: «Καρφιά» για «επαγγελματίες κατευναστές» στην κυβέρνηση – Τι είπε για Τουρκία και Κόσοβο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr