Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τουσκ: Η Τουρκία να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής κράτησε η πρώτη μέρα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής των 28 στις Βρυξέλλες. Οι πρόεδροι Τουσκ και Γιούνκερ παρουσίασαν τα πρώτα αποτελέσματα, κατά την ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου.

Για το θέμα της Βρετανίας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά «πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν». Πρόσθεσε ότι «θα ξεκινούσε μια σειρά διμερών επαφών με τα κράτη μέλη ως το πρωί».

Όσον αφορά το προσφυγικό, οι «28» υιοθέτησαν ένα κείμενο συμπερασμάτων, σύμφωνα με το οποίο πρέπει καταρχήν να υλοποιηθεί το λεγόμενο σχέδιο δράσης ΕΕ – Τουρκίας. Ο κ. Τουσκ σημείωσε ότι «πρέπει να ξεχάσουμε τα διάφορα πλάνα “Β”, “C” κτλ, και να εφαρμόσουμε το πλάνο που έχουμε συμφωνήσει». Ζήτησε σεβασμό στους κανόνες από τα κράτη μέλη και επιτάχυνση της διαδικασίας και των συμφωνιών μετεγκατάστασης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια έκτακτη συνάντηση με ηγέτες της Τουρκίας για την προσφυγική κρίση στις αρχές Μαρτίου, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι για την ώρα, η συνάντηση έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμενόταν στις Βρυξέλλες λλά ακύρωσε το ταξίδι του λόγω της βομβιστικής ενέργειας στην Άγκυρα την Τετάρτη, που κόστισε τη ζωή σε 28 άτομα.

Από τη πλευρά του πρόεδρος Γιούνκερ σημείωσε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται οι μονομερείς ενέργειες, και πως δεν υπάρχει καμία εθνική λύση, αλλά μόνο μια συλλογική λύση. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να φροντίσει να λύσει το πρόβλημα, από κοινού με την Τουρκία, «με έξυπνο τρόπο».

Μετά το πέρας της πρώτης μέρας της Συνόδου,η καγκελάριος της Γερμανίας είπε σε δημοσιογράφους ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η σημαντικότερη ανακοίνωση για μένα σήμερα είναι ότι δεν έχουμε μόνο επιβεβαιώσει το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας, αλλά έχουμε πει ότι είναι και η προτεραιότητά μας», τόνισε η Μέρκελ για τη συμφωνία για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη μείωση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την μάχη ενάντια της παράνομης μετανάστευσης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι και η Αυστρία υποστήριξε το σχέδιο, παρά την μονομερή απόφασή της ως χώρα να θέσει ένα ανώτατο όριο ανά ημέρα στον αριθμό των μεταναστών που θα επιτρέψει να εισέλθουν στο έδαφός της. Η Μέρκελ πρόσθεσε: «Στην Ευρώπη είμαστε πάντα εταίροι».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

«Πόλεμος» ΕΕ–Ρωσίας στο διαδίκτυο – Ομάδες χάκερ ελεγχόμενες από τη Μόσχα

Τουρκία προς Ισραήλ: «Η αναστολή εμπορικών συναλλαγών θα συνεχιστεί μέχρι να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός στη Γάζα»

Ο Τούρκος Χασάν Σακλανάν επιτέθηκε με μαχαίρι σε Ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ

Τι θα διδάσκεται στο μάθημα «Γαλάζια Πατρίδα» στα σχολεία της Τουρκίας

DW: H Ευρωπαϊκή Ένωση αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο και γεμίζει τα ταμεία του Πούτιν

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr