Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αβραμόπουλος: Κηρύξαμε τον πόλεμο κατά των διακινητών και θα νικήσουμε

Αβραμόπουλος: Κηρύξαμε τον πόλεμο κατά των διακινητών και θα νικήσουμε
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Κηρύξαμε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών και προσβλέπω να βγούμε νικητές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη, προερχόμενος από τις ΗΠΑ για να εγκαινιάσει το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών, στα πλαίσια του 2ου Επιχειρησιακού Φόρουμ της Europol και της Interpol, για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε στην ομιλία του ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο. άνθρωποι, ζήτησαν καταφύγιο στην ΕΕ μέσα στο 2015, «διακινδυνεύοντας τις ζωές τους, θύματα δικτύων παράνομων διακινητών σε μία προσφυγική κρίση, όπως η σημερινή, που οφείλεται στις εμπόλεμες περιοχές απ΄ όπου προέρχονται αυτοί οι άνθρωποι και αναζητούν προστασία, παρατηρείται μία αύξηση εγκληματικών δικτύων, που δρουν αποκομίζοντας από τη δραστηριότητα αυτή τεράστια κέρδη. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο ποινικά και νομικά απαράδεκτο αλλά είναι και ηθικά αποτρόπαιο».

Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η προσφυγική κρίση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι σύνθετη, πολυδιάστατη και απαιτεί μία «ολοκληρωμένη και συλλογική προσέγγιση, ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και χρήζει συλλογικής προσπάθειας. Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, έθεσε ως στόχο να μετατρέψει το έγκλημα αυτό σε μία πολύ επικίνδυνη και μη κερδοφόρα επιχείρηση, για να παταχθεί στη ρίζα του».

Το Κέντρο που εγκαινίασε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα δραστηριοποιείται, βασιζόμενο στην αναλυτική και επιχειρησιακή εξειδίκευση, η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί στα πλαίσια της Europol τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αποτελεσματικότητα της Κοινής Επιχειρησιακής Ομάδας, που εστιάζει τις δράσεις της στην περιοχή της Μεσογείου, με την ονομασία JOT MARE, η οποία δραστηριοποιείται επισήμως από τον Μάρτιο του 2015.

«Με την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου, διευρύνουμε την περιοχή της Μεσογείου καλύπτοντας όλη την περιοχή της ΕΕ και όλες τις μορφές παράνομης διακίνησης και των διαδρομών τους. Το Κέντρο θα είναι ο ευρωπαϊκός πυρήνας ανταλλαγής πληροφοριών, για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Η Europol θα είναι περισσότερο λειτουργική και παρούσα στις περιοχές αυτές και Ευρωπαϊκές Κινητές Υποστηρικτικές Ομάδες Έρευνας (EU Mobile Investigation Support Teams), θα ενισχύσουν περαιτέρω την αποστολή αυτή. Οι υπηρεσίες καταστολής σε εθνικό επίπεδο μέσα από τη χρήση όλων των μέσων και όλης της τεχνογνωσίας που διαθέτουν για την παρακολούθηση και κατάσχεση των εγκληματικών προϊόντων από την παράνομη διακίνηση μεταναστών, έχουν καθοριστικό ρόλο», τόνισε ο Επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης θα βελτιστοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή και θα ενισχύσει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, πως η συνεργασία της Europol με τον Frontex, θα ενδυναμωθεί με την πρόσφατη συμφωνία για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων και θα έχει αποφασιστικό ρόλο στην ενίσχυση του αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

«Το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο θα συνδράμει στον αγώνα κατά της παράνομης διακίνησης αλλά είναι απαραίτητη και η συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ειδικότερα σε ότι αφορά την ανταλλαγή ποιοτικών πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Δεν μπορούμε να χάσουμε αυτή την ευκαιρία που μας προσφέρεται στον αγώνα μας κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Το Κέντρο θα δρα καταλυτικά στην γεφύρωση της συνεργασίας μεταξύ όλων των συναρμοδίων οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης και της Interpol», ανέφερε ο ίδιος.

Μάλιστα, ζήτησε τη συνεργασία της Τουρκίας «καθώς η Τουρκία είναι κομβικής σημασίας χώρα, απ΄όπου προέρχονται οι μετανάστες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ισχυρή συνεργασία για την αντιμετώπιση του φαινομένου», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΕΕ αναμένει αποτελεσματικότερη συνεργασία και περισσότερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Europol και των τουρκικών αρχών, μετά την αποστολή αξιωματούχων συνδέσμων του Frontex στην Τουρκία.

Χαρακτήρισε δε το ΝΑΤΟ σύμμαχο στη μάχη αυτή λέγοντας ότι: «Έχουμε και έναν καινούριο σύμμαχο στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου: Το ΝΑΤΟ και τα σκάφη του, που έχουν ήδη καταφθάσει στο Αιγαίο, θα επιβλέπουν τη μεταναστευτική δίοδο από Τουρκία σε Ελλάδα».

«Ο απώτερος στόχος αυτής της επιχείρησης είναι να δίνει πληροφορίες στις εθνικές αρχές των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, σε συνεργασία με τον Frontex, με κέντρο βάρους τα εγκληματικά δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών, τα οποία πυροδοτούν τη μεταναστευτική κρίση.Είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα: να προχωρήσουμε σε συλλήψεις και διώξεις παράνομων διακινητών και να δείξουμε στους εγκληματίες αυτούς, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν τις παράνομες δραστηριότητες τους. Η Επιτροπή δεσμεύεται ότι θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών προκειμένου να αποτελέσει τον πυρήνα ανταλλαγής πληροφοριών στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου μεταναστών. Κηρύξαμε τον πόλεμο εναντίον των παράνομων διακινητών. Προσβλέπω να βγούμε νικητές», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Περισσότεροι από 51.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες αγνοούνται σε όλη την Ευρώπη

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για καθυστερήσεις πληρωμών από τα νοσοκομεία – Πλήρης διάλυση

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr