Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τα Σκόπια φέρνουν όπλο νερού ενάντια στους πρόσφυγες ενώ τρέμουν εισβολή

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Τα σύνορα με την Ελλάδα ενισχύουν τα Σκόπια, τοποθετώντας αύρες, ένα περίπου 24ωρο μετά την ένταση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν ανάμεσα σε πρόσφυγες και μετανάστες και στην αστυνομία της γειτονικής χώρας.

Όπως αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ο φωτορεπόρτερ Philipp Breu, ο οποίος καλύπτει τα γεγονότα στο σημείο, οι αρχές των Σκοπίων ετοιμάζονται για νέες συγκρούσεις με αύρα, το όχημα δηλαδή που εκτοξεύει νερό με πίεση.

Σε άλλο tweet του κάνει λόγο για περίπου 30 ανθρώπους από χώρες όπως το Πακιστάν, που περιμένουν μπροστά από τον φράχτη.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω Σκοπίων, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Όλο και περισσότεροι φόβοι για μαζική και βίαιη εισβολή προσφύγων και μεταναστών στα Σκόπια εκφράζονται από ανθρώπους που βρίσκονται στα σύνορα.

Όπως γράφει η εφημερίδα Καθημερινή, οι φόβοι επικείμενης μαζικής βίαιης εισβολής στο έδαφος της ΠΓΔΜ από τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν καθηλωμένοι κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στο πέρασμα της Ειδομένης εκφράζονται από όσους βιώνουν καθημερινά το δράμα των εκεί εγκλωβισμένων, με τα χθεσινά επεισόδια να θεωρούνται πρελούδιο όσων χειρότερων μπορεί να ακολουθήσουν.

Σημειώνεται ότι χθες πρόσφυγες και μετανάστες κινήθηκαν μαζικά προς τον φράχτη, τον έριξαν και οι Σκοπιανοί αστυνομικοί έριξαν απευθείας πάνω σε ανθρώπους και παιδιά δακρυγόνα και χημικά. Μάλιστα ενίσχυσαν το προσωπικό στα σύνορα με επίλεκτες δυνάμεις.

Βέβαια εκτός από τους 7.000 που είναι στην Ειδομένη, ακόμη 8.000 άνθρωποι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια, ενόψει του ενδεχόμενου οι πρόσφυγες να παρακάμψουν το φρουρούμενο άτυπο πέρασμα στα σύνορα, άρχισαν την κατασκευή και τρίτου μεταλλικού φράχτη, από την Ειδομένη μέχρι τη Γευγελή, όπου λειτουργεί κέντρο υποδοχής προσφύγων.

Στο ερώτημα που έθεσε η εφημερίδα σε μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων για το τι θα γίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, η απάντηση ήταν η ίδια: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα θελήσουν να γυρίσουν πίσω. Όλοι δηλώνουν πως ή θα περάσουν ή θα παραμείνουν εδώ, ακόμα και αν κάποιοι εξ αυτών, όπως λένε, πεθάνουν στα σύνορα».

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ αντιμετώπισαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα τούς νεαρούς που επιτέθηκαν χθες, αλλά είναι σαφές ότι στα Σκόπια επικρατεί αμηχανία, καθώς διαβλέπουν τον κίνδυνο να εφορμήσουν στον φράχτη χιλιάδες άνθρωποι και τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Τώρα οι γείτονες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι το πρόβλημα ακουμπάει και τους ίδιους και, φυσικά, είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί με πολυβόλα στα σύνορα. Ήδη στην ΠΓΔΜ έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες Αφγανοί στα σύνορα με τη Σερβία, οι οποίοι πιθανότατα θα αυξηθούν, ενώ οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Ρώσοι βγάζουν στο σφυρί σπίτια Ουκρανών προσφύγων στα κατεχόμενα

Ναυάγιο στη Σάμο: Ένας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι μετανάστες

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση-κόλαφος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα – Οι δικαιολογίες της κυβέρνησης και το «καρφί» Κασσελάκη

Γεραπετρίτης: «Η ΕΕ και οι χώρες του Κόλπου οφείλουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις στη Μέση Ανατολή»

Χριστοδουλίδης: Είμαστε στα όρια μας, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr