Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Να γιατί οι τζιχαντιστές «λατρεύουν» την εκρηκτική ύλη TATP

Να γιατί οι τζιχαντιστές «λατρεύουν» την εκρηκτική ύλη TATP
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι τρομοκράτες σε Βρυξέλλες και Παρίσι χρησιμοποίησαν την ίδια εκρηκτική ύλη, την TATP, μια χημική σύνθεση από ευρέως διαδεδομένες ουσίες, οι οποίες πωλούνται σε φαρμακεία, καθώς και σε πολυκαταστήματα.

Αν και εξαιρετικά επικίνδυνη και απρόβλεπτη η συμπεριφορά της, είναι δύσκολα ανιχνεύσιμη από συστήματα ασφαλείας γι’ αυτό και προτιμάται από τους τζιχαντιστές.

Είναι αξιοσημείωτο πως και στις δύο επιθέσεις οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν την ίδια εκρηκτική ύλη, τη χημική ουσία TATP.

H τριακετόνη τριυπεροξειδίου, όπως είναι η χημική της ονομασία, είναι μια χημική σύνθεση που συναποτελείται από εύκολα προσβάσιμα στον καθένα υλικά, τα οποία πωλούνται σε φαρμακεία, σε πολυκαταστήματα ακόμη και στο διαδίκτυο.

Ο Τόμας Κλάπετκε, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Λούντιβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου αμφιβάλλει πως εάν δώσει σε ένα τυχαίο πρόσωπο τη «συνταγή» κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να αναμείξει με επιτυχία τα υλικά για να φτιάξει τελικά το επίμαχο εκρηκτικό.

Απαιτούνται εργαστηριακές γνώσεις για να ολοκληρώσει κανείς την τελική μείξη των υλικών, ενώ πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία ακόμη και στην αρχική της κατάσταση.

Στην περίπτωση των τρομοκρατών συνήθως υπάρχει αυτή η γνώση, αφού μεταξύ των υπόπτων υπάρχουν ηλεκτρολόγοι, μηχανικοί και χημικοί.

Για τους τρομοκράτες, λοιπόν, η κατασκευή εκρηκτικών υλών όπως το ΤΑΤP είναι παιχνίδι. Αυτό ισχυρίζεται και ο Βόλφγκανγκ Σπίρα, ειδικός σε θέματα εκρηκτικών υλών από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Κότμπους.

«Κάθε τρομοκράτης μπορεί να προμηθευτεί υλικά για την κατασκευή βομβών από καταστήματα με είδη σπιτιού και κήπου, από εξειδικευμένα καταστήματα προμήθειας βιομηχανικών μονάδων, αλλά και από φαρμακεία, ακόμη και από ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τα χημικά που απαιτούνται για την κατασκευή του TATP είναι ευρέως διαδεδομένα», αναφέρει ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Χανίγιε: Η Χαμάς εξετάζει την πρόταση εκεχειρίας με «θετικό πνεύμα»

200 οικογένειες μελών του Ισλαμικού Κράτους επέστρεψαν από τη Συρία στο Ιράκ

Μπλίνκεν σε Χαμάς: «Όχι άλλες δικαιολογίες» – Αποδεχθείτε την πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Η Χαμάς εξετάζει μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Απίστευτο: Κατέβασαν με drone «βόμβα» για να κάψουν επιχείρηση στην Κρήτη (βίντεο)

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr