Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσική εισβολή στην ανατολική Ουκρανία
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Προειδοποίηση προς τη Μόσχα απηύθυνε η Ουάσιγκτον, έπειτα από επιθέσεις φιλορωσικών ένοπλων ομάδων εναντίον πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τη ναζιστική ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου ως «επίθεση» της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «επιπλέον συνέπειες», αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ «τη βαθιά ανησυχία του» για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν «ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία».

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές «τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές».

Ανακοίνωσε επίσης πως ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.

Ενώ μάχες διεξάγονται σε πολλές πόλεις, ο προσωρινός πρόεδρος Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή στα τέλη Φεβρουαρίου του φιλορώσου προέδρου, συγκάλεσε το βράδυ του Σαββάτου στο Κίεβο συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. «Οι συμμετέχοντες μελέτησαν τα ζητήματα και τα μέτρα σε σχέση με την εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται απλώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Μαχητικοί εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η συνάντηση για να απαιτήσουν μια ισχυρή απάντηση από τις αρχές. Ο Ντμίτρι Γιαρός, αρχηγός του ναζιστικού κόμματος Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), κάλεσε από την πλευρά του τους οπαδούς του να «προετοιμασθούν για δράση».

Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων συμβαίνει σε μια στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.

Ο Αβάκοφ κατήγγειλε από την πλευρά του «εξωτερική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστηρίζοντας πως αυτοί που επιτέθηκαν είχαν «όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μάχες διεξήχθησαν κυρίως στις τοποθεσίες Κραματόρσκ και Κράσνι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία. Δεν έκανε λόγο για νεκρούς ή τραυματίες.

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του σε μια επίθεση που απωθήθηκε εναντίον ενός χημικού εργοστασίου στο Ντονέτσκ στο οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα εκρηκτικά.

Οι φιλορώσοι ζητούν την ένωση με τη Ρωσία ή τουλάχιστον τη διενέργεια δημοψηφίσματος για περισσότερη περιφερειακή αυτονομία.

Στο Ντονέτσκ, περίπου 200 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το απόγευμα την έδρα της αστυνομίας. Δεν συνάντησαν καμιά αντίσταση και τα μέλη των δυνάμεων καταστολής που βρίσκονταν εκεί φάνηκαν να αλλάζουν στρατόπεδο, καθώς φόρεσαν φιλορωσικά εμβλήματα, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί:

Όπως σημειώνει το Russia Today, στο Ντονέτσκ αστυνομικοί των πρώην δυνάμεων καταστολής “Μπερκούτ” αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές του Κιέβου να πάνε στο Σλοβιάνσκ και να συντρίψουν την εξέγερση. Αντιθέτως, πέρασαν με την πλευρά των ρωσόφωνων προσφέροντάς τους προστασία και ασφάλεια.

Οι αξιωματικοί της Μπερκούτ κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα του Ντονέτσκ. Φόρεσαν κορδέλες του Αγίου Γεωργίου στις στολές τους και διαβεβαίωσαν τους ρωσικής καταγωγής πολίτες ότι θα τους προστατέψουν από οποιαδήποτε απειλή.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Πιστόριους λέει ότι η Ρωσία γεμίζει τις αποθήκες της με όπλα – Μπορεί να ετοιμάζει κάτι μεγαλύτερο;

Η Ρωσία θα πουλά 30% φθηνότερο το φυσικό αέριο στην Κίνα

Πύραυλο των Χούτι κατέρριψαν οι Αμερικανοί – Είχε στόχο πλοίο με 4 Έλληνες στο πλήρωμα

TikTok σε Μπάιντεν: «Δεν πάμε πουθενά» – Στην αντεπίθεση για την απαγόρευση

Μας εμπαίζουν; Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει ρωσικό πετρέλαιο

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr