Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πέφτουν σφαίρες ξανά στην Ουκρανία – Ανάβει ο πόλεμος στην Ευρώπη;

ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέκρινε «το πρωτοφανές επίπεδο της βίας» στην ανατολική Ουκρανία, όπου μια ομάδα παρατηρητών του ΟΑΣΕ έγινε στόχος πυρών, παρά την επίσημη εκεχειρία μεταξύ φιλορώσων αυτονομιστών και κυβερνητικών δυνάμεων.

Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως τα πράγματα οδηγούν σε νέο έμμεσο πόλεμο Ρωσίας – ΕΕ στη Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες όπως έχει γράψει το tribune.gr προς ενός μηνός περίπου.

«Η μεγάλη αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην περιοχή του Ντονέτσκ καθιστά πρωτοφανές το επίπεδο της βίας» μετά την τελευταία συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών το 2015, ανακοίνωσε το γραφείο της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έγινε στόχος πυρών χθες ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 50 χλμ. νοτίως του προπυργίου των ανταρτών του Ντονέτσκ, ανακοίνωσε η αποστολή του ΟΑΣΕ. Η ομάδα, η οποία βρισκόταν σε έδαφος που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις, άκουσε μια έκρηξη σε απόσταση 100 έως 200 μέτρων από το αυτοκίνητό της, στη συνέχεια πυρά προέρχονταν από την ίδια κατεύθυνση. «Τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις σφαίρες σφύριξαν ένα ή δύο μέτρα πάνω από τα κεφάλια» των παρατηρητών.

Η ομάδα δεν θρήνησε θύματα ούτε υπήρξαν ζημιές. Οι παρατηρητές εγκατέλειψαν αμέσως την περιοχή αυτή. Ωστόσο η ΕΕ σε άλλη ανακοίνωσή της επισημαίνει πως έχει παρατηρηθεί «μεγάλη αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας» στο Ντονέτσκ.

Στις 7 Απριλίου, ένας παρατηρητής απειλήθηκε με όπλο από έναν αντάρτη σε σημείο ελέγχου με αποτέλεσμα η ομάδα του να αναγκαστεί να γυρίσει πίσω.

Τα περιστατικά εναντίον των παρατηρητών είναι «απαράδεκτα», προσθέτει η ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι επιτακτική η ανάγκη για μια διαρκή εκεχειρία».

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει στοιχίσει τη ζωή 9.200 και πλέον ανθρώπων μέσα σε δύο χρόνια.

Οι μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των αυτονομιστών έχουν ωστόσο μειωθεί σε ένταση μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας τον Σεπτέμβριο, αλλά εκρήξεις βίας συνεχίζουν να κάνουν βαρύτερο τον απολογισμό.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε νεκρό σημείο εδώ και μήνες. Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντάρτες, κάτι το οποίο διαψεύδει η Μόσχα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο φιλότουρκος «τενεκές» Μπορέλ θέλει να στείλουμε αντιαεροπορικά στην Ουκρανία

«Πέσιμο» στην Ούρσουλα στις Βρυξέλλες – Της φώναζαν: «Είσαι εγκληματίας, έπρεπε να βρίσκεσαι στη Χάγη»

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ μπορεί να ζημιώσει τη Ρωσία στην Ουκρανία

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη βοήθειας από τους συμμάχους της ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Ζελένσκι: Να δοθεί ενιαία παγκόσμια απάντηση στην «τρομοκρατία» του Ιράν και της Ρωσίας

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr