Ισλαμικό ΚράτοςΤζιχαντιστέςΑλβανίαΙσραήλΚουρδιστάνΤουρκίαΣκόπιαΒαλκάνιαΚύπρος
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

H Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και μειώνει φόρους και έκτακτες εισφορές

H Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο και μειώνει φόρους και έκτακτες εισφορές
Διαβάστε σχετικά για Κύπρος, Φορολογία, Χάρης Γεωργιάδης,

Σχεδόν δυο μήνες αφότου βγήκε και επισήμως από το μνημόνιο η Κύπρος κόβει φόρους και αυξάνει λελογισμένα τις δαπάνες. Προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης στο 2,2% για το 2016 και αύξηση του ΑΕΠ σταθερά στο 2,5% μέχρι το 2019.

Οι προβλέψεις αυτές του Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2019 ενεκρίθησαν από το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της διαδικασίας κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2017.

Σε δηλώσεις ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε πως οι προβλέψεις είναι απόλυτα εφικτές, κάτι που αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις της Eurostat για ρυθμό ανάπτυξης 2,7% το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η πραγματική οικονομία ανακάμπτει, οι προσπάθειες και θυσίες των συμπολιτών μας αποδίδουν και πρέπει βεβαίως να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να εδραιώσουμε αυτή τη θετική προοπτική και είναι σημαντικό να λεχθεί πως όλοι οι επιμέρους δείκτες, των επενδύσεων, και της κατανάλωσης, καταγράφουν σημαντική αύξηση», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δαπάνες για το 2017 προβλέπεται να ανέλθουν στα 6,1 δισεκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 100 εκατομμύρια, για να προσθέσει πως με την επιτάχυνση της ανάπτυξης και κατά συνέπεια με τα αυξημένα έσοδα, σε συνδυασμό με τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, θα επιστρέφονται οι επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οριστικοποιήθηκε η κατάργηση της έκτακτης κλιμακωτής εισφοράς που επιβάλλεται στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το 2011 και λήγει στα τέλη του 2016. Πρόκειται πλέον, συνέχισε, για μια οριστική απόφαση, μια σημαντική ελάφρυνση ύψους 80 περίπου εκατομμυρίων.

«Και οι φορολογίες μειώνονται», είπε, «και οι δαπάνες αυξάνονται με τρόπο λελογισμένο, χωρίς με κανένα τρόπο να ξεφεύγουμε από το στόχο του ισοσκελισμού του προϋπολογισμού και αυτό που επιτρέπει τη διατήρηση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού τη στιγμή που με στοχευμένο τρόπο μειώνουμε τις φορολογίες και ταυτόχρονα με στοχευμένο τρόπο αυξάνουμε τα έσοδα είναι το γεγονός ότι η οικονομία πλέον αναπτύσσεται και μέσα από την ανάπτυξη ενισχύονται και τα δημόσια έσοδα με τρόπο που μας επιτρέπει ακριβώς να αποδώσουμε πίσω στα νοικοκυριά, στους εργαζομένους όλα τα περιθώρια που δημιουργούνται».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Η Κύπρος δήλωσε «παρούσα» στις προσπάθειες της ΕΕ στη Συρία

Ο Ακιντζί απαιτεί οι Ελληνοκύπριοι να καταστούν όμηροι του 10% των Τουρκοκύπριων

Ο Αναστασιάδης εξηγεί γιατί είναι σημαντικό το πρακτικό της 4ης Ιουλίου 2017 που δεν βρίσκει ο ΟΗΕ

Τούρκοι διακινητές μεταφέρουν λαθραία Σύρους πρόσφυγες στην Κύπρο

Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν: Προστατεύουμε τα δικαιώματα μας σε Κύπρο και Αιγαίο

Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr