Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος δικαιολογεί τις δολοφονίες δημοσιογράφων

Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος δικαιολογεί τις δολοφονίες δημοσιογράφων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Δημοσιογράφοι, Δολοφονίες, Φιλιππίνες,

Σάλος έχει ξεσπάσει με τις προκλητικές δηλώσεις του νεοεκλεγέντος προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος παρουσιάζεται ως «τιμωρός» έτοιμος να πατάξει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα.

Ο πρώην δήμαρχος της πόλης Νταβάο, τον οποίο αποκαλούν «Βρώμικο Χάρι» επειδή είχε εξαπολύσει κυνηγητό για τους εγκληματίες στην περιοχή, δήλωσε πως οι δημοσιογράφοι που δολοφονούνται είναι συχνά διεφθαρμένοι.

Δικαιολογώντας, λοιπόν, το θάνατο εκπροσώπων του Τύπου, εξήγησε πως η ελευθερία της έκφρασης δε βοηθάει αν κάποιος έχει κάνει κάτι κακό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, ο Ντουτέρτε δήλωσε: «Απλώς επειδή είσαι δημοσιογράφος δεν εξαιρείσαι από τη δολοφονία, αν είσαι πουτ… γιος. Η ελευθερία της έκφρασης δεν μπορεί να σε βοηθήσει αν έχεις κάνει κάτι κακό».

Ο Ντουτέρτε δε δίστασε να αναφερθεί συγκεκριμένα στην υπόθεση εκτέλεσης του δημοσιογράφου Τζουν Πάλα, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Νταβάο το 2003.

Ο Πάλα ήταν σκληρός επικριτής της πολιτικής του τότε δημάρχου και η υπόθεση θανάτου του δεν διαλευκάνθηκε ποτέ.

Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τον Ντουτέρτε να σχολιάσει σχετικά, λέγοντας: «Αν είσαι σωστός δημοσιογράφος, τίποτα δε θα σου συμβεί. Το παράδειγμα είναι ο Πάλα. Δεν θέλω να μειώσω τη μνήμη του, αλλά ήταν ένας σάπιος πουτ… γιος. Το άξιζε».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων από ενώσεις συντακτών, την ώρα που ένας δημοσιογράφος σκοτώθηκε από πυρά αγνώστων την περασμένη εβδομάδα.

Η Εθνική Ένωση Συντακτών των Φιλιππίνων (NUJP) απάντησε στις δηλώσεις του νέου προέδρου, λέγοντας: «Τίποτα δε δικαιολογεί τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου. Είναι απαράδεκτο που ο πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε δικαιολογεί τη δολοφονία δημοσιογράφων στη χώρα, παίζοντας το χαρτί της διαφθοράς. Όχι μόνο σπιλώνει τη μνήμη και το όνομα των 176 συναδέλφων μας που έχουν δολοφονηθεί από το 1986, αλλά, προαναγγέλλει τη φίμωση των ΜΜΕ».

Ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου για την ελευθερία της έκφρασης στη Μανίλα, Λούις Τεόντορο, έκανε λόγο για «θλιβερά σχόλια» και πρόσθεσε πως ο νέος πρόεδρος στέλνει το μήνυμα στους επίδοξους δολοφόνους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν σκοτώνουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

«Όταν λες ότι οι διεφθαρμένοι δημοσιογράφοι μπορούν να δολοφονηθούν, τότε στέλνεις ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα», εξήγησε ο Τεόντορο.

Επισημαίνεται πως οι Φιλιππίνες αποτελούν μία από τις πιο επικίνδυνες χώρες για δημοσιογράφους, με την επιτροπή προστασίας δημοσιογράφων να αναφέρει πως έχουν καταγραφεί 77 δολοφονίες δημοσιογράφων στη χώρα από το 1992.

Όλα αυτά, τη στιγμή που ο Ντουτέρτε αρέσκεται να ποζάρει κρατώντας όπλα, ενώ κυκλοφορούν αστικοί μύθοι με πρωταγωνιστή τον ίδιο να κατατροπώνει… εχθρούς.

Για παράδειγμα, λέγεται πως είχε σπρώξει από ελικόπτερο ενώ ήταν εν πτήσει έναν έμπορο ναρκωτικό, ότι είχε γρονθοκοπήσει στρατιώτη σπάζοντάς του δύο δόντια και ότι ανάγκασε έναν τουρίστα να καταπιεί τη γόπα από το τσιγάρο του.

Την ίδια ώρα, είναι γνωστός για τα… γαλλικά του, καθώς στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχωρεί, οι παραγωγοί δίνουν αγώνα για να καλύψουν με ηχητικά τα υβριστικά λόγια του.

Έχει πάθος με τις μηχανές, αλλά αντιπαθεί τα αυτοκίνητα, ενώ έχει μεγάλη αδυναμία στις γυναίκες. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά και συνεχίζει απτόητος να φλερτάρει με όμορφες γυναίκες σε κάθε ευκαιρία, παρότι δηλώνει ότι έχει τρεις φιλενάδες, οι οποίες δεν εμφανίζονται δημοσίως.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Δασκάλα σκότωσε τον εραστή της, τον έθαψε και είπε ότι χώρισαν – Την πρόδωσε το ημερολόγιο της

Δολοφονία Λυγγερίδη: Εγκληματική οργάνωση με 158 μέλη πίσω από την επίθεση στον αστυνομικό – 60 συλλήψεις

Πέθανε ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Νίκος Μπαβέλλας σε ηλικία 89 ετών

Θρίλερ με τον στρατιώτη που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 – «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»

Άξιοι Ανάργυροι: Μήνυση σε βάρος των αστυνομικών κατάθεσε ο πατέρας της αδικοχαμένης Κυριακής

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr