Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα “προθερμαίνεται” να κάνει ερείπια την Καλιφόρνια

Το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα “προθερμαίνεται” να κάνει ερείπια την Καλιφόρνια
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Σε συναγερμό βρίσκονται οι επιστήμονες στις ΗΠΑ επειδή εντόπισαν δραστηριότητα στο Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, φοβούμενοι για μεγάλο σεισμό.

Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν από τον Μάιο ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα είναι «κλειδωμένο, γεμάτο και έτοιμο να σπάσει», καθώς η συγκεκριμένη σεισμογενής περιοχή έχει καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο επόμενος πανίσχυρος σεισμός θα είναι της τάξης των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αν και η δυνατότητα πρόβλεψης των σεισμών παραμένει αμφιλεγόμενη, εγείροντας σφοδρές αντιπαραθέσεις στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας, υπάρχει εν τούτοις ανησυχία μεταξύ των ειδικών, καθώς έχει περάσει πολύ καιρός από την τελευταία σημαντική δραστηριότητα στην περιοχή.

Αυτή καταγράφεται στις 9 Ιανουαρίου 1857, δηλαδή πριν 159 χρόνια, στον σεισμό των 7,9 Ρίχτερ στο Φορτ Τρέχον (Fort Trejon), βορείως του Λος Άντζελες μεταξύ της κομητείας του Μοντερέι (Monterey) και της οροσειράς Σαν Γκάμπριελ (San Gabriel).

Σε περίπτωση που το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα δώσει έναν τόσο ισχυρό σεισμό, οι νεκροί μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 140.000 και πολλοί περισσότεροι θα τραυματιστούν, θα είναι δε η χειρότερη φυσικά καταστροφή στις ΗΠΑ από την εποχή του Τυφώνα Κατρίνα.

Τι είναι το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα

Πρόκειται για μια ρωγμή μήκους 1.300 χλμ που διατρέχει την κεντρική Καλιφόρνια και είναι η αιτία πολλών μεγάλων σεισμών.

Το Ρήγμα του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται εκεί όπου δύο μεγάλες πλάκες της Γης κινούνται παράλληλα η μία με την άλλη (πλάκα Ειρηνικού και πλάκα Βορείου Αμερικής).

Σε αυτή την περιοχή θεωρούν οι επιστήμονες «Πολύ υψηλό» και τον κίνδυνο ενός σεισμού μεγαλύτερου των 7 Ρίχτερ, μέχρι το έτος 2030.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα, στην Καλιφόρνια, περνά από κατοικημένες περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, και παραμένει «μπλοκαρισμένο» από το 1957.

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που έδωσε το ρήγμα ήταν το 1906 όταν καταστράφηκε ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο (San Francisco).

Οι επιστήμονες τελευταία έχουν αποκαλύψει ότι το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που υπάρχει στην περιοχή της Καλιφόρνια εισέρχεται σε μια νέα περίοδο σεισμικής έξαρσης και σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν μετά από μελέτη όλων των πληροφοριών που έχουν συλλεχθεί για το συγκεκριμένο ρήγμα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μπλίνκεν για επίθεση στο Ιράν: Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν σε καμία επιθετική επιχείρηση

«Παζάρι» ΗΠΑ-Ισραήλ: «Ναι» σε επιχείρηση στη Ράφα σε αντάλλαγμα με περιορισμένη επίθεση στο Ιράν

Γερμανία: Ρώσοι κατάσκοποι σχεδίαζαν δολιοφθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και σιδηροδρόμους

Θεοκράτες «κότες» του Ιράν: Ο υπ. Εξωτερικών διαβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει την εξάπλωση της έντασης με το Ισραήλ

Στ. Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr