Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Χαμός στην Ιταλία – Ο Ρέντσι έστειλε κρυφά στρατό να πολεμήσει το ISIS;

Χαμός στην Ιταλία – Ο Ρέντσι έστειλε κρυφά στρατό να πολεμήσει το ISIS;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επιβεβαίωσε την Πέμπτη τις πληροφορίες μέσων ενημέρωσης για την παρουσία μελών των Ειδικών Δυνάμεων του ιταλικού στρατού στη Λιβύη, ενώ ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις από την αντιπολίτευση για το ζήτημα.

Ιταλικές εφημερίδες έκαναν λόγο για παρουσία δεκάδων Ιταλών στρατιωτικών στη Λιβύη ήδη από την περασμένη εβδομάδα.

Η εφημερίδα Repubblica μετέδωσε πληροφορίες για τουλάχιστον 50 άνδρες των ιταλικών Ειδικών Δυνάμεων.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ιταλίας δεν επιβεβαίωσε την παρουσία ιταλικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών ΜΜΕ, ο ρόλος των Ιταλών στρατιωτικών είναι να επιβλέπουν τις επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης και να εκπαιδεύουν τις δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης, οι οποίες έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στο προπύργιό τους, την πόλη Σύρτη.

«Δεν έχουμε στρατιωτική αποστολή στη Λιβύη. Εάν είχαμε, το κοινοβούλιο θα είχε ενημερωθεί», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ερωτηθείς εάν αυτό ισχύει και για τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, ο Τζεντιλόνι απάντησε «εξ ορισμού, δεν σχολιάζω επιχειρήσεις που είναι χαρακτηρισμένες απόρρητες».

Ένα αμφιλεγόμενο άρθρο νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι επιτρέπει στον πρωθυπουργό της Ιταλίας να στέλνει άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες για να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης χωρίς τη συγκατάθεση του ιταλικού κοινοβουλίου.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία επιβλέπει τη δράση των ιταλικών υπηρεσιών πληροφοριών οφείλει να ενημερωθεί, αλλά δεν μπορεί να δημοσιοποιεί την απόφαση, βάσει του άρθρου αυτού.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η επιτροπή ενημερώθηκε μυστικά για την ανάπτυξη των ανδρών των ιταλικών Ειδικών Δυνάμεων την περασμένη εβδομάδα.

Η Ιταλία έχει εγκρίνει τη χρήση του ιταλικού εναέριου χώρου και στρατιωτικών βάσεων στο ιταλικό έδαφος τόσο από αεροσκάφη όσο και από μη επανδρωμένα, εναέρια οχήματα (UAVs) των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) στη Σύρτη.

Κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον κ. Ρέντσι ότι καταχράστηκε το άρθρο – γνωστό ως 7bis – κι ουσιαστικά ενέπλεξε την Ιταλία σε πόλεμο.

«Το άρθρο αυτό αναφέρεται σαφώς στην αποστολή ανδρών για την υποστήριξη επιχειρήσεων συλλογής πληροφοριών, κάτι που δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή οι Ειδικές Δυνάμεις στη Λιβύη», κατήγγειλαν κοινοβουλευτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), της ισχυρότερης πολιτικής δύναμης στην Ιταλία, με βάση τις δημοσκοπήσεις.

«Αρχικά με την παραχώρηση των βάσεών μας και τώρα με την αποστολή δικών μας ανδρών στο πεδίο, η κυβέρνηση μάς ενέπλεξε σε ένα πολεμικό θέατρο χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου», πρόσθεσαν οι κοινοβουλευτικοί του M5S.

Καθώς η Λιβύη παραμένει σε χαοτική κατάσταση μετά από την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η ΚΕΕ επιδιώκει να εδραιώσει την εξουσία της στο σύνολο της επικράτειας της χώρας.

Η εφημερίδα The Washington Post αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα ότι οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις συνέδραμαν για πρώτη φορά τα στρατεύματα της λιβυκής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις τους στη Σύρτη.

Μέχρι σήμερα, η μόνη πρακτική υποστήριξη που έχει επιβεβαιωθεί ότι προσφέρει η Ιταλία στη Λιβύη είναι η απομάκρυνση τραυματιών των δυνάμεων της ΚΕΕ από πεδία μαχών και η διακομιδή τους σε ιατρικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 80% των Ιταλών εναντιώνεται στην στρατιωτική εμπλοκή της χώρας τους στη Λιβύη, πρώην ιταλική αποικία.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Μακελειό στη Μόσχα: «Η Ρωσία ήξερε εδώ και ένα μήνα για επικείμενη τρομοκρατική επίθεση», λέει το Κίεβο

Γερμανία: Παλαιστινιακό κράτος ναι, αλλά χωρίς Χαμάς

Το Ισλαμικό Κράτος παραμένει ικανό να εξαπολύσει εξελιγμένες επιθέσεις στη Συρία

Συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας παρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για «άμεση κατάπαυση του πυρός»

Επίθεση στη Μόσχα: Ποιο ρόλο παίζει το συγκρότημα Piknik;

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr