Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εκατομμύρια διαδήλωσαν στην Υεμένη – ΣΟΚ στη Σαουδική Αραβία και στη Δύση

Εκατομμύρια διαδήλωσαν στην Υεμένη – ΣΟΚ στη Σαουδική Αραβία και στη Δύση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Εκατομμύρια Υεμενίτες συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Υεμένης το Σάββατο το πρωί και διαδήλωσαν σε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο πολιτικό σώμα που σχηματίσθηκε πρόσφατα για να κυβερνήσει τη χώρα τους, αλλά και να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η Σαουδική Αραβία.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Σανάα πλημμύρισαν από “ποτάμια” αμέτρητων ανθρώπων, τα οποία έσμιξαν στην κεντρική πλατεία Αλ Σαμπέεν της πόλης για να διαδηλώσουν την υποστήριξή τους στο Ύπατο Πολιτικό Συμβούλιο, δηλαδή στη νέα κυβέρνηση της χώρας τους.

yemen2

Όλοι κρατούσαν τις σημαίες της Υεμένης και φώναζαν συνθήματα όπως “θα θυσιάσουμε τις ψυχές και το αίμα μας για χάρη της Υεμένης”, ενώ από τα μεγάφωνα έπαιζαν πατριωτικά τραγούδια.

Δείτε βίντεο του συλλαλητηρίου από ντρον:

Τον Ιανουάριο του 2015 ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, αντιμέτωπος με ένοπλη στάση των σιιτών της χώρας του, κατέφυγε στη Σαουδική Αραβία. Οι σιίτες κατηγορούσαν τον Χάντι ότι είχε μετατρέψει την Υεμένη σε προτεκτοράτο της Σαουδικής Αραβίας.

Παράλληλα η Υεμένη είχε να αντιμετωπίσει και την Αλ Κάιντα, η οποία ελέγχει μεγάλες εκτάσεις της χώρας στα ανατολικά.

Δύο μήνες μετά τη φυγή του Χάντι, η Σαουδική Αραβία επιτέθηκε στην Υεμένη επικεφαλής ενός Συνασπισμού αραβικών κρατών κρατών πραγματοποιώντας αρχικά αεροπορικούς βομβαρδισμούς και στη συνέχεια εισβάλλοντας στη χώρα, για να αποκαταστήσει τον “εκλεκτό” της φυγάδα Πρόεδρο στη θέση του.

Από τότε μαίνεται ένας άγριος πόλεμος, με μεγάλες απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού εξαιτίας των βομβαρδισμών της Σαουδικής Αραβίας.

Οι Υεμενίτες όμως, που είναι γνωστοί σκληροτράχηλοι μαχητές και οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους “αυθεντικούς” Άραβες, έχουν προκαλέσει σοβαρές απώλειες στα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων αραβικών χωρών του Κόλπου που συμμετέχουν στην εισβολή.

Οι εισβολείς έχουν στρατολογήσει εκατοντάδες μισθοφόρους από χώρες της λατινικής Αμερικής κι αλλού για να πολεμήσουν τους Υεμενίτες, αλλά δεν έχουν καταφέρει να τους νικήσουν, μετά από 16 μήνες πολέμου.

Η νέα κυβέρνηση της Υεμένης, το Ύπατο Πολιτικό Συμβούλιο, αποτελείται από 10 υπουργούς και σχηματίστηκε στις 28 Ιουλίου. Οι πέντε είναι μέλη του Εθνικιστικού Κογκρέσου και οι άλλοι πέντε από το κίνημα Ανσαρουλάχ.

Η νέα κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση του κοινοβουλίου, το οποίο έχει καθαιρέσει και τον φυγάδα Πρόεδρο της χώρας.

Εντύπωση παγκόσμια έκανε ότι την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το τεράστιο συλλαλητήριο στην πρωτεύουσα της Υεμένης, η Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή κοντά στην πλατεία τραυματίζοντας και σκοτώνοντας αμάχους.

yemen3

Να σημειωθεί επίσης ότι το μεγαλειώδες συλλαλητήριο έχει προκαλέσει σοκ στις δυτικές κυβερνήσεις που είχαν “στηρίξει” τη Σαουδική Αραβία.

Η πάνδημη διαμαρτυρία έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ο λαός της Υεμένης δέχεται επίθεση όχι για την αποκατάσταση της “νομιμότητας”, όπως ισχυριζόταν η Σαουδική Αραβία, αλλά καθαρά για ιμπεριαλιστικούς λόγους.

Οι Αμερικανοί, που είχαν ήδη πάρει “μυρωδιά” τι συμβαίνει στην Υεμένη, πρόλαβαν κι έβγαλαν την ουρά τους απέξω [διαβάστε εδώ] από οποιαδήποτε συμμετοχή σε αυτόν τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο.

Στην επόμενη χαρακτηριστική φωτογραφία, τραβηγμένη μέσα από το συλλαλητήριο, βλέπετε τις σαουδαραβικές βόμβες να σκάνε στα γύρω βουνά, αλλά ο λαός να διαδηλώνει άφοβος:

yemen1

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Οι Χούτι εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον δεξαμενόπλοιου που η εταιρεία του εδρεύει στην Ελλάδα

Η φρεγάτα «Ύδρα» έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones

Ο Νίκος Δένδιας στη φρεγάτα «Ύδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα

Απειλές Χούτι κατά της Ιταλίας: «Αν ξανά αποτρέψουν επίθεσή μας, τα πλοία της θα κινδυνεύσουν»

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζουν καταδικασμένους και τους σταυρώνουν σε δημόσια θέα

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr